För ett tag sedan bad jag om Italientips här i bloggen inför resan till Neapel. Av flera många bra förslag var det ön Procida, Isola di Procida, som jag till slut fastnade för. Vilket litet pastellparadis! Ett besök på den här ön kan jag varmt rekommendera vidare, särskilt under lågsäsong.
Italientips: Ön Procida utanför Neapel
Jag och min syster reser till Italien i slutet av oktober, och har planerat in ett dygn i Rom för att därifrån ta tåget till Neapel. För att vidga vyerna ber vi om Italientips och får förslag att spana in öarna utanför Neapel: Capri, Ischia och Procida. Capri har jag redan besökt, och efter att ha googlat på de mindre kända syskonen fastnar vi för beskrivningen av Procida som den minsta, och minst exploaterade, ön av trion.
Sagt och gjort, vi bokar biljetter via internet kvällen innan avfärd, och ger oss morgonen därpå ner mot Neapels hamn där vi fysiskt måste hämta ut biljetterna i en biljettkassa innan avfärd (hej 2019, har vi inte kommit längre än så?).
Vi väljer en snabbfärja mot Procida som tar drygt 30-40 minuter från Neapel.
Att stiga av vid kajen och ge sig ut på Procidas nästintill tomma gator blir en rejäl, och oerhört skön, kontrast mot Neapels intensiva trafik och surrande stadsliv.
Här möts vi istället av lojt guppande fiskebåtar…
… och italienska damer som står och spanar på de nyanlända båtgästerna bakom tvättlinan på balkongen.
Jag och min syster har inte ett enda måste på schemat, och bestämmer oss för att strosa runt på ön utan stress.
Stress är inget ord som förknippas med den här ön! Vi tar sikte på en stenpir i slutet av kajen, där sätter vi oss och lyssnar på vågbruset och njuter av utsikten. Med den här inramningen blir det tydligt att Procida och dess närliggande grannöar har tidigare vulkanutbrott att tacka för sin tillkomst. Procida är ett resultat av fyra olika vulkaners utbrott. Öns kustlinje är taggig, sanden svart och höjdskillnaderna påtagliga.
Själva namnet, Procida, lär härstamma från det latinska namnet Prochyta, som kan översättas till “poured out”.
Procida är helt enkelt född av lava!
Bredvid piren finns en liten sandstrand, och en uteservering som verkar ha stängt för säsongen.
I sakta mak ger vi oss uppför trappor, genom gränder och över torg för att se mer av den lilla ön.
Citroner är ett återkommande tema och ett signum för ön, citronerna från Procida har gjort sig ett namn långt utanför Italiens gränser.
Här kan man också köpa parfymen “Limone di Procida”, som inte helt otippat doftar… citron.
Det är promenad, skoter eller elcykel som gäller för att ta sig fram på ön.
Vi håller oss på den nordöstra delen av Procida, och tar oss från en hamn till en annan vilket blir vårt bästa beslut för dagen. Fastna med andra ord inte vid hamnen där de större färjorna kommer in, utan se istället till att ta er över till andra sidan. Här finns en betydligt härligare småbåtshamn som skyddas av två långa stenpirer, och det är också här de flesta restaurangerna ligger.
Den mest storslagna utsikten över ön och dess omgivningar finns en bit upp från torget Piazza dei Martiri (gå mot Chiesa Santa Margherita Nuova).
Här har du chans att knäppa en bild av öns pastellfärgade fasader, som faktiskt – tro det eller ej – inte har målats i de sockersöta färgerna för att locka turister. Det ursprungliga syftet att måla husen i de här färgerna var istället att fiskarna skulle hitta hem efter en lång dag till havs.
Procida is a real treasure chest on the sea that lures the visitors as the irresistible song of a mermaid.
– Faktaskylt om Procida
Ovanför torget ligger också kyrkan Santuario S. Maria delle Grazie Incoronata, vars karaktäristiska kupol höjer sig över hustaken och blir pricken över i:et på den här vykortsvackra lilla fiskebyn.
Efter otaliga foton över det gamla fiskesamhället fortsätter vi vår promenad upp mot klostret/kyrkan Chiesa Santa Margherita Nuova (1586). Vid vårt besök visar det sig att kyrkan står under renovering, och lokalerna fungerar som utställningsyta för en pågående utställning om kvinnovåld.
Vyerna här uppe är mäktiga…
… och på den här höjden visar sig Vesuvius från sin bästa sida.
När det börjar kurra i magarna fortsätter vi vår promenad…
… och får tips av en italiensk gentleman att äta lunch vid en av restaurangerna nere vid hamnen (detta trots att han inte pratar ett ord engelska, och vår italienska är obefintlig!). Efter en ljuvlig gnocchi med massor av tomatsås och parmesanost beställer vi givetvis in en citrondessert. Det hör liksom till på Procida.
Både jag och min syster är extremt nöjda med min bloggläsares Italientips, och tackar och bockar för denna fantastiskt lyckade utflykt från Neapel.
Vi stannar på ön från tidig förmiddag till sen eftermiddag, vilket blir ganska lagom för att känna in stämningen och sänka axlarna en aning.
Jag läser mig till i olika forum att Procida är en lugn ö oavsett säsong, så du ska förmodligen inte åka hit om du knappt kan slita dig från Neapels puls. Tempot ute på ön är ett helt annat – och blir en perfekt avslutning på vår resa som börjar i Rom och fortsätter till Neapel för att sedan avslutas på Procida. Här hade jag gärna stannat en vecka eller så för att varva ner, men jag gissar att andra hade fått lappsjuka av blotta tanken att stanna på den lilla ön mer än en dag.
Capri eller Procida, vilken ö är bäst?
Jag kan nu pricka in både Capri och Procida på min Italienlista, och är själv förvånad över att jag har lyckats missa blotta existensen av Procida. Capri är en kändis i ö-sammanhang, vilket givetvis kommer med både för- och nackdelar. För min del tycker jag att en av kommentarerna på Tripadvisor är klockren på frågan om Capri eller Procida passar bäst som resmål:
Go to Capri if you want to pay five times more and jostle for space with a million cruise passengers who haven’t heard of Procida and don’t read guide books.
– Kathy W (kommentar på Tripadvisors sida)
Att resa till Procida:
Jag och min syster flög till Rom med KLM Royal Dutch Airlines, och tog därifrån snabbtåget Italo till Neapel. Tågresan tog 1 h 10 minuter och kostade 436 kronor (Trenitalia trafikerar också sträckan).
Från Neapel till Procida går det färja, vi valde att boka via Caremar som erbjöd bäst tider för oss, men vi kikade också på rederiet Snav. Båtbiljetterna ToR kostade 452 kronor. Observera att du måste hämta ut biljetterna fysiskt på biljettkontoren i Neapel och på Procida, i skrivande stund (november 2019) godkänns inte bokningsbekräftelse på telefonen!
Övriga Italientips:
- Att göra i Neapel: 10 tips att ta fasta på
- Att göra i Rom
- Fem anledningar till att besöka Toscana
- Italien med barn: varför, när och vart ska du åka?
- Italieninspiration i mängder finns också hos min bloggkollega Sofia/Fantasiresor under kategorin Italien
Har du fler doldisar till Italientips som jag bör besöka framöver? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.
7 comments
Men åh så fint, lite så där sagovackert 😀
Visst är det? SÅ härligt resmål alltså!
Vill genast hit också.
Bra betyg, två inlägg i rad! 🙂
Har längtat efter det här blogginlägget och efter att få se mer av Procida. Underbara bilder! Och du verkar verkligen ha hittat det perfekta stället för att få en bra bild över de pastellfärgade husen. Jag har tillbringat orimligt mycket tid på Google Maps för att hitta just den perfekta platsen för att ta en sån bild (vilket är lite knäppt när jag inte ens har någon resa dit bokad). Så efter att ha sett dina bilder är jag än mer säker på att jag måste åka hit någon gång i framtiden, gärna så snart som möjligt. 🙂
Åh Ann-Louise, du får höra av dig när det börjar närma sig så ska du få exakta angivelser… 🙂