Close
Fem anledningar till att besöka Toscana

Fem anledningar till att besöka Toscana

Toscana är böljande fält, pittoreska småbyar, silvergröna olivlundar och snirkliga vinrankor, men också vilda vågor och lena sandstränder.

Lagom till oktobermörkret lägger sig över Sverige packar jag väskorna med sikte på Italien för att samla glädjekällor att plocka fram när längtan efter ljuset smyger sig på. En av de stora fördelarna med att åka under lågsäsong är att det är betydligt lugnare, inte minst i trafiken, vilket passar mig som kör hyrbilen alldeles utmärkt.

Här delar jag med mig av fem anledningar till att besöka Toscana:

orbetello

1. Orbetello

Det verkar finnas ungefär lika många härliga samhällen i Toscana som det finns stjärnor på himlen. Gemensamma nämnare är det karaktäristiska torget (”piazza”), ett gäng gestikulerande italienare och möjligheter att svalka sig med världens i särklass godaste glass. Ett av våra smultronställen blir den lilla staden Orbetello, ursprungligen bosatt av etrusker, i provinsen Grosetto.

pisa

2. Pisa

Att landa på flygplatsen i Pisa utan att i vart fall få en glimt av det lutande tornet skulle kännas som att bli snuvad på konfekten. Det är uppenbart att vi inte är de enda som tänker så. Trots att det är lågsäsong vimlar det av turister från världens alla hörn som vill fota sig själva i alla tänkbara poser med tornet i bakgrunden. Och det är verkligen speciellt att se det här märkliga byggnadsverket, samt hela kyrkokomplexet som tornet tillhör, i verkligheten. Jag förstår att området platsar på UNESCOs världsarvslista.

portosanstefan

3. Porto Santo Stefano/Isola Giglio

Den lilla hamnstaden Porto Santo Stefano vilar vid foten av berget Argentario – på vars grönskande sluttningar husen ligger utplacerade på ett sätt man inte ser i Sverige. Från staden går färjorna över till ön Isola Giglio – som lär vara fantastiskt vacker. Färjetrafiken går dock sällan i oktober (allt för sällan för att passa oss) och de restauranger som vi har fått rekommendation om i hamnstaden har slagit igen eftersom det är lågsäsong. Lite molokna går vi istället till en liten bröd/ost/köttbutik där vi bunkrar upp med godsaker till en picknick. Vi sätter oss sedan nere vid vattnet där vi dukar upp våra omsorgsfullt inslagna paket med skinka från trakten, nybakat bröd, lokalt odlade oliver och vällagrade ostar. Som avslutning äter vi vördnadsfullt ett gäng overkligt goda hembakade biscotti. Plötsligt är allt förlåtet, vår picknick med utsikt över vattnet blir en av de bästa stunderna under hela resan.

tyrennska havet

4. Tyrrenska havet

Jag förknippade i ärlighetens namn inte alls Toscana med vita sandstränder och lojt badliv – utan snarare vinodlingar och böljande fält. Toscanas kust är dock bländande vacker. Vår lägenhet på Riva del Sole, vid badorten Castiglione Della Pescaia, har en strand som lika gärna hade kunnat ligga i Thailand. Här tar vi del av ett bekymmerslöst strandliv vid det Tyrrenska havet, omgivna av den maremmska pinjeskogen.

5. Volterra

Staden Volterra är byggd högt uppe på en klippa och lever upp till sitt dramatiska namn. Staden bjuder på en medeltida atmosfär, kullerstenar, vackra byggnader med säregna detaljer och inte minst en magnifik utsikt. Att Stephenie Meyer, författare av Twilightböckerna, har hämtat inspiration från Volterra är föga förvånande. Enligt böckerna lär för övrigt Volterra vara den säkraste platsen i världen vid en vampyrattack. Så det så!


Vi flög till Pisa från Skavsta med Ryan Air, hyrde bil genom Holiday Autos, och bodde i en lägenhet på Riva del Sole som ligger cirka 15 mil söder om Pisa. Reser du med TUI till Italien? Från och med 1 maj 2019 klimatkompenserar TUI din resa – här kan du läsa mer om TUIs resor till Italien.

13 comments

 1. Oh, det ser fantastiskt ut! Tack för inlägget, jag visste inte heller att det var annat än vinrankor där och därmed tänkt en vuxenresa dit. Men nu har jag ändrat uppfattning helt!!

  1. Ja, det är verkligen kul att få nya insikter om resmål man har haft en viss förutfattad mening om. Jag hade gillat Toscana utan hav också, men dagarna på stranden gav onekligen resan en helt annan dimension!

 2. Jeg fikk virkelig smaken av Italia da jeg var der i september (og igjen i oktober faktisk). Jeg vil tilbake og da skal jeg få med meg Toscana også! Masse fine tips!

  1. Tack Elisa! Det här var första gången för mig i Toscana, men absolut inte sista. Nästa gång vill jag hinna med Cinco Tierras och förhoppningsvis också Isola Giglio.

 3. Det här inlägget hade jag missat. Tror jag skulle kunna åka till Toscana varje månad. Har dock aldrig varit på kusten, men nu blev jag sugen på det också!

  1. Jag blev rejält förvånad över den fantastiskt fina kusten, hade ingen aning om att Toscana kunde erbjuda strandliv också.

   1. L’Italia è bellissima il mare le sue spiagge soprattutto d’estate per le vacanze estive nei villaggi turistici della Sardegna. https://villaggiestivi.com/

 4. L’ Italia è bellissima tutta, soprattutto in estate quando il mare diventa cristallino e la sabbia scotta, noi abbiamo trascorso le migliori vacanze nei villaggi turistici in Sardegna, un posto favoloso, meraviglioso ci siamo trovati benissimo. Noi abbiamo prenotato tramite tour operator online con le offerte last-minute , grazie a https://www.holdingeurant.it/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close