Close
Fem spaningar från Italien

Fem spaningar från Italien

Det var bara ett par veckor sedan jag kom hem från Italien, och jag känner mig inte alls redo att släppa taget om landet riktigt än. Veckans fem får med andra ord bli fem spaningar från Italien. Håll tillgodo!

Fem spaningar från Italien

#1. Pasta som sugrör

neapel i italien
pasta som sugrör

Japp, det här är definitionen på klimatsmart i Italien. När vi beställde varsin smoothie till frukost fick vi långa pastarör som sugrör. Genialiskt ju! När kommer den här idén till Sverige? Jag är trött på att sörpla i mig diverse drycker i papperssugrör som smälter ihop till en liten klumpa när jag dricker – det här var ju mycket roligare.

#2. Tips för att pimpa efterrätten á la Italien!

efterrätt italien

För att spinna vidare på temat ”ätbart” måste jag tipsa om ett lysande serveringsförslag. Nästa gång du ska servera glass, förbered desserten genom att skopa upp glassen i en urgröpt citron som du sedan fryser in. I just det här fallet hamnade innanmätet i själva citronglassen. SÅ gott, och snyggt!

Ett annat desserttips för alla kaffeälskare är att pimpa kaffet med vispad grädde – och vips har du en typ av ”kaffemousse” som enligt min syster var riktigt god.

#3. Fontana di Trevi: sponsrad av Fendi

fontana di trevi

Förra gången min syster var i Rom var Fontana di Trevi övertäckt på grund av en omfattande renovering – som pågick under 16 (!) månader. Tydligen var det ingen mindre än det italienska modehuset Fendi som sponsrade kalaset, till en prislapp om ofattbara 2,2 miljoner Euro. Tydligen skulle modehuset stå för renoveringen av ytterligare fyra fontäner i staden, som en kärleksgest till Rom. Fint ändå. (Och ja, för den mer cyniska, svinbra PR såklart!)

#4. Turamulett i Italien

tur i italien
bringa tur i italien

När vi besökte Neapel reagerade både jag och syrran på de röda ”chilifrukterna” som fanns att köpa överallt i olika utformningar. Eller… var det verkligen chilifrukter? Efter ett tag insåg vi att de där röda krumbukterna verkade vara någon slags lyckoamuletter, och kanske inte alls hade något med chili att göra. Vår bästa vän Google kunde berätta att de små ”hornen” kallas curniciello i Neapel, och att de i hela Italien används som en amulett eller talisman för att bringa tur – eller snarare för att förhindra otur.

cornicello, cornetto (Italian for ”little horn” or ”hornlet”), corno (Italian for ”horn”), or corno portafortuna (literally ”lucky horn” in Italian) is an Italian amulet or talisman worn to protect against the evil eye and bad luck in general, and, historically, to promote fertility and virility. In Neapolitan, it is called curniciello or variants thereof. The amulet is also sometimes referred to as the Italian horn.

– Wikipedia

Hade ni koll på det här? Jag hade faktiskt ingen aning!

#5. Att ana trender i souvenirstånden

att resa till italien rom

Och på tal om souvenirer… alltid lika kul att se hur samtiden återspeglar sig i sådana – i det här fallet Mona-Lisa som gör en dab. Är ni inte uppdaterade om den här versionen av samtiden kommer en snabb recap:

Dab är en dansrörelse där dansaren i en rörelse sänker huvudet mot armvecket likt en nysning och höjer motsatt arm upp och ut åt sidan. Den här dansrörelsen är skapad av grupper i Atlanta, men blev globalt känd efter att rapgruppen Migos släppte låten ”Look at My Dab”.
Dansrörelsen används även av kända fotbollsspelare, såsom Paul Pogba och Romelu Lukaku.

Wikipedia

Om ni undrar hur Italien kommer in i kråksången kan jag, utöver det faktum att t-shirten ovan såldes i Roms souvenirstånd tillsammans med magneter avbildade av Colosseum, konstatera att den belgiska fotbollsspelaren Romelu Lukaku (känd för sin dab!) spelar för Inter i Italien.

Det var dagens fem, i form av spaningar från Italien. NU tar jag helg!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close