Close
Österlen: mina fem favoriter

Österlen: mina fem favoriter

Jag, mamma och mina fyra systrar satsar på en weekend till Österlen och möts av vidsträckta fält, vita sandstränder och vågiga hav. Varför åka till södra Europa när vi har Sveriges eget Toscana, eller för all del Normandie, runt hörnet?

Jag slås gång på gång över hur lätt det är att bli hemmablind. Efter en maxad weekend till Österlen kan jag konstatera att jag sällan har sett så mycket skönhet rymmas på en sådan liten yta. Vi hade kunnat stanna var femte minut, och ändå haft oräkneliga cafén, fik, stränder, gårdsbutiker och konstateljéer kvar att besöka.

# 1. Ales stenar

alesstenar1

alesstenar

Stonehenge i England må vara mäktigt, men skeppssättningen Ales stenar har något som Stonehenge saknar. Havet! Omgivningarna runt åsen över Kåseberga hamn är magnifika och jag förstår att grundarna av fornlämningen måste ha letat länge för att hitta den ultimata platsen att placera ut de 59 kvartsandstenarna som nu tronar på platsen. Havet, vidderna, fälten – det här är kärlek vid första ögonkastet.

Hitta hit: Kåseberga, 271 78 Löderup

# 2. Haväng

haväng2

haväng

Redan vid parkeringen vid Haväng möts vi av en stor äng med betande hästar. En bit bort bredvid sitter en konstnär framför sitt staffli och målar i solnedgången. Stigen ner till havet är en ren fröjd att vandra på och snart är vi framme vid en vit sandstrand och ett blått hav. Haväng = Hav och äng i en ultimat kombination. Det blir inte bättre än så här.

Hitta hit: Haväng, 277 37 Kivik

# 3. Tångdala Lönnkrog

pizza1

pizza

Vi fick mängder av bra mattips inför vår resa till Österlen. Ett tips stack dock ut lite extra: Tångdala lönnkrog med dess hemmasnickrade vedugn, vildvuxna trädgård och opretentiösa menyer. Pizzerian startade som ett konstprojekt utan tilltånd, därav namnet. Krögaren och konstnären bakom pizzorna ville se hur lång tid det dröjde innan verksamheten anmäldes (det dröjde… inte länge).

Det här är inte bara en plats där du kan avnjuta riktigt goda pizzor, det är också en plats för fina, och ovanliga, möten. Vår familj, som har kört till Österlen för att umgås, “tvingas” nu klämma ihop oss på samma bord som tre okända personer. Jag får erkänna att jag känner mig lite obekväm i början, men snart sitter vi och diskuterar allt från träningstips till livsplaner.

Hitta hit: Svinaberga 138, 277 35 Kivik

# 4. Cocoon Meetings i Degeberga

cocoon

glimminge3

En av mina systrar fick i uppgift att boka boende, vilket hon gjorde med den äran. Cocoon Meetings ligger rofyllt inbäddad i natursköna vyer i Degeberga. Ägaren Bodil berättar att verksamheten på gården gick från att odla julgranar till att numera också omfatta hotell- och konferensverksamhet. Det här stället drivs med kärlek, det märker vi både på de fräscha rummen och den ljuvliga frukosten.

Hitta hit: Borråkravägen 60-11, 297 94 Degeberga

# 5. Mandelmanns Trädgårdar

mandelmann2

mandelmann1

mandelmann

En gemensam favorit för hela vårt gäng blir besöket på Mandelmanns Trädgårdar. Jag, som gillar att hänga på Rosendahls Trädgårdscafé på Djurgården i Stockholm, inser snabbt att Mandelmanns Trädgårdar inte bara är bra. Det här stället är bäst i klassen! Under tjugo år har familjen Mandelmann byggt upp en unik och ekologisk trädgårdsoas där växtligheten frodas. Här samsas allt från fikon, tomater, vitlök, vindruvor – till livliga kattungar. Ett besök på Mandelmanns bör vara obligatoriskt under en resa längs Österlens slätter.

Hitta hit: Djupadal Rörum, 272 95 Simrishamn


En utförlig guide om Österlen hittar ni här: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

29 comments

 1. Åh vad mysigt 🙂 härliga bilder 🙂 kramar

  1. Ja, det var verkligen en mysig helg. Tack!

 2. Mycket kvar att upptäcka i Skåne. Trots att vi bor här och gör mycket roadtrips finns det fortfarande massor kvar ?. Roligt att ni också hamnade på Cocoon. En riktig pärla.

  1. Precis så känner jag om hela Sverige! Jag bor här, men åker så ofta utomlands att jag glömmer hur många fantastiska platser som finns här i min närhet…

 3. Visst är Östelen fantastiskt! Drömmer om en liten Skånegård med halmtak?.
  Superfina bilder.

  1. Ja Cathinka, det är SÅ fint! Trots att jag är uppvuxen i Karlskrona har jag knappt varit på Österlen alls. Det får bli en återkommande utflykt varje sommar från och med nu.

 4. Underbara bilder!

  Och Österlen alltså… Där har jag inte varit på typ 10 år – och då såg jag mest golfbanor (och äppelmusterier och Ale stenar – okej då, lite sightseeing blev det då också…)

  1. Tack Lisa! Ja, vi såg väl en och annan golfbana vi också – men stiftade ingen närmare bekantskap med dem. Det gör däremot min man, as we speak. Han är på PGA of Sweden i Malmö över dagen och verkar riktigt nöjd.

 5. Så fina tips och härliga bilder. (speciellt den första – vilken lycka med så stor familj!). Vi åker på lördag för två veckors avkoppling med boende i Kivik. Hade inte hört om Tångdala Lönnkrog som ju måste ligga riktigt nära. Annars ser vi fram emot nya upptäckter!

  1. Ja – vilken lyx jag har att kunna åka iväg med ett gäng av alla syskon. Jag har inget problem att hitta resekompisar om man säger så. 😉

   Hoppas att ni får en underbar tid i Kivik. Kram!

 6. Vackra, fina, ljuvliga, underbara Schweden 🙂 Trots alla år i Småland är Skåne nästan en vit fläck på kartan för mig, det är galet synd. Ales stenar har jag velat se länge … och havet, trädgårdarna, gårdsbutiker, caféerna, fälten. Listan kan göras huuuur lång som helst!

  1. Skåne har mer eller mindre varit en vit fläck på min karta också, väldigt kul att fylla i den… 🙂 Det finns SÅ mkt att se där nere, åk om du får chansen!

 7. Vilken härlig helg! Ja, Österlen är verkligen vackert. Jag gillar särskilt översta bilden på er alla. 🙂

  1. Verkligen en fin helg. Tack – gillar också den bilden på oss. Och då saknas ändå min pappa + mina två bröder. Vi hade väl knappt fått plats på bilen allihop, haha!

 8. Åh, nu blev jag sugen på den fantastiska kolapajen hos Olof Viktors!
  Kram

  1. Åh nej, den missade vi! 🙂 Satsade på chokladbollar och bullar i stället…

 9. Vilket trivsamt och fint ställe! Jag har faktiskt inte varit i Österlen men har hört så mycket gott om det. Skåne har mest varit något vi behöver passera när vi bilat från Norrbotten ner till Sydeuropa. Kan vara dags att semestra i vårt fina land igen! Tack för inspirationen 🙂

  1. Visst är det vackert Eva! Ja, som sagt, det är lätt att bli hemmablind. Kanske satsa på Skåne nästa år istället för Sydeuropa!?? 🙂

 10. Vad roligt! Jag var där för några veckor sedan. Ales Stenar var super! Jag hade en rolig dag där med lite picknick. Hej från Belgien x

  1. Hej Belgien! 🙂 Ja, hela Österlen var helt underbart, jag hade liksom inte fattat hur vackert det verkligen är där nere. Hemmablind antar jag – åker hellre till andra sidan jordklotet innan jag utforskar mina grannlän… Märkligt, men nu har jag lärt mig en läxa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close