Hur länge måste man ha bott på en plats för att få benämna den som “hemma”? Räcker en månad? Tre? Åtta? Det finns nog inget svar på den frågan, men efter ett år i Berlin gör i vart fall jag anspråk på att kalla staden för min.
Min tid i Berlin var en blandning mellan frihetskänslor, jobbångest, pluggflow, kulturupplevelser, historialektioner, ny och gammal vänskap, frustration över tysk grammatik och funderingar över framtiden. Jag flyttade till Berlin efter en snabb mellanlandning hos mina föräldrar, bara några veckor efter att jag hade rest jorden runt. Faktum var att jag egentligen var klar med juridikstudierna hemma i Stockholm, men efter långresan ville jag komplettera studierna med internationell rätt och Europarätt. Jag var till viss del hjärtekrossad och förvirrad, men också full av energi och återupptäckt studiemotivation. Efter några månader ute på exotiska äventyr i den stora världen kände jag mig redo att bli en ansvarsfull student på Freie Universität och senare på Humboldt. Med de här faktorerna i bagaget kändes ett dygn i Berlin som att slungas tillbaka till ett annat liv. Underbart och pirrigt på en och samma gång!
Ett dygn i Berlin: att återuppleva min gamla hemstad
De första månaderna i Tyskland bodde jag inneboende hos min extrasyster J:s föräldrar vid Olympiastadion. (J kom som utbytesstudent till min familj när jag var 12 år och blev snabbt en del av vår familj). Senare hyrde jag in mig i en stor sekelskifteslägenhet i Mitte, som jag delade med 3 andra tyska studenter. När jag för ett par veckor sedan åkte tillbaka för att hälsa på min extrasyrra frågade hon mig om det fanns något särskilt jag ville hinna med. Det fanns det – och hon såg till att vi bockade av hela listan (Danke schön, liebe J!). Ungefär de här sakerna prioriterade jag under ett dygn i Berlin:
Brandenburger Tor
Turistfälla säger ni? Underbar säger jag. Brandenburger Tor är en pampig avslutning på Under den Linden, paradgatan som en gång ledde till Berlins stadsslott till Tiergarten. En skymt av den här porten var given vid mitt snabbbesök i Berlin.
Museumsinsel
Museumsinsel är en lugn, sval och till viss del grön oas, där några av världens mest betydelsefulla museum ligger belägna. Att hela området är upptaget på Unescos Världsarvslista är ett kvitto på att platsen är värd att besöka. Själv går jag hit för skugga, spontana musikframföranden och en allmänt skön stämning.
Hackesche Höfe
Nyligen jämförde jag Dresdens Kunsthofpassage som punk i jämförelse med Hackesche Höfes mer sofistikerade utförande. Hackesche Höfe är ett system av sammanhängande innergårdar, utsmyckade i Jugendstil och rymmer ett helt gäng mysiga butiker och caféer. En butik att rekommendera är Wunderwerk vid Hof 4, vars slogan är “more than organic”. Här säljs med andra ord enbart plagg som är certifierade enligt hållbart modes alla regler. En annan butik jag måste (!) gå in i är Ampelmann Galerie Shop – här finns Berlins kändaste symbol i alla möjliga och omöjliga utföranden. Godispåsarna med gubbarna i geléform är för övrigt beroendeframkallande.
Monbijoupark/strasse
Området kring Monbijou är en annan favorit, bilden ovan är tagen vid Strandbar Mitte. Ni ser, Berlin har minsann också en del gröna inslag!
Spree
Jag kan inte räkna gångerna jag har promenerat längs Spree, från riksdagsområdet och vidare in till Friedrichstrasse/Hauptbahnhof. Promenaden är inte vidare vacker, det luktar inte särskilt gott – men ändå. Jag älskar att gå här!
Riksdagshuset
Reichstag med dess enormt häftiga glaskupol, alltså riksdagshuset, förtjänar såklart också en egen punkt. Jag bodde alldeles i närheten och brukade gå hit på på mina kvällspromenader. Efter en anlagd brand brann byggnaden invändigt år 1933 och blev senare kraftigt skadad under andra världskriget. Efter en internationell arkitekttävling, som den brittiska arkitekten Norman Foster vann, byggdes byggnaden om helt. Resten är (arkitekt)historia!
Hamburger Strasse
På Grosse Hamburger Strasse ligger stadens äldsta judiska kyrkogård, Old Jewish Cemetery. Förintelsemonumentet må numera vara en av Berlins största sevärdheter, men jag blir nästan mer berörd av stenarna vid den judiska stjärnan utanför den vildvuxna kyrkogården. På den här gatan finns idag några av de totalt 45000 (!) Stolpersteine som är utplacerade i Europa genom den tysken konstnären Gunter Denmigs projekt. Genom att placera ut stenar med namn på de personer som placerades i koncentrationsläger under andra världskriget kommer minnet av dessa personer att leva kvar.
Bretzel, Brötchen und Schnitzel
Klassisk tysk mat är inte den maten jag äter allra helst, det ska jag villigt erkänna. Men det finns undantag. Tyskt bröd är bäst i världen, alla kategorier. De bästa limporna finns på Manufactum (Knesebeckstrasse) och goda Bretzeln finns på kedjan Ditsch (de är som allra godast när de är alldeles nygräddade!). En riktigt bra tysk Schnitzel går inte heller av för hackor, den absolut bästa finns enligt mina tyska källor – och numera mig själv – på restaurangen Engelbecken, Witzlebenstrasse. Boka dock bord i förväg, här är alltid fullsatt!
Olympiastadion
Olympiastadion är riktigt pampig och det var onekligen speciellt att ha den här byggnaden som granne under mina första månader i Berlin. Precis i anslutning till själva stadion ligger Sommerbad Olympiastadion, som har öppet mellan april och september. Även om själva anläggningen har sett sina bästa dagar är simbassängen riktigt fräsch! Under ett dygn i Berlin kommer förmodligen inte gemene man att prioritera sin tid på att simma här, men för mig var det givet att börja min fredagsmorgon i bassängen.
Potsdam / Sanssouci
En punkt högt upp på önskelistan, som jag knappt vågade hoppas på givet att jag bara hade ett dygn i Berlin, var ett besök till Potsdam som ligger ca 30 min med bil utanför Berlin. (Det går såklart utmärkt att ta tåget hit). Här ligger slottet Sanssouci – på franska betyder ordet ungefär “Inga sorger”. Det här slottet är ett av mina favoritslott, jämsides med mina skotska favoriter. Min far reste inte mycket under sina dagar, men resan hit pratade han om ofta. Jag är glad att jag och mitt sällskap hann få några timmar här ute!
Andra favoriter i Berlin:
- Dussmann: Schystaste bokhandeln jag vet ligger vid Friedrichstrasse i närheten av Humboldt Universität. Här kan jag lätt hänga i flera timmar!
- KaDeWe: Nej, jag är inte mycket för shopping – men i det här klassiska varuhuset går jag gärna runt och kikar om jag får tid över.
- Sigikid: Sötaste gosedjuren i världen. Märket är tyskt och finns att köpa i hela Tyskland, men jag förknippar gosedjuren med Berlin.
- Martinstag: Under året i Berlin fick jag uppleva den tyska novembertraditionen S:t Martin. Ljuslyktorna som förknippas med högtiden, och budskapet om hjälpsamhet och att dela med sig, kunde vi också behöva mer av hemma i Sverige.
- Deutsche Oper: Här fick jag som tjugoåring uppleva en opera för första gången i mitt liv. Så mäktigt!
- Gedächtniskirche: Den här kyrkan innebär så mycket symbolik, så mycket historia och faktiskt också så mycket skönhet, trots den sönderbombade uppsynen. Gå in och kolla på det speciella blå ljuset inne i kyrkan så förstår ni vad jag menar.
- Schokogalerie: Jag älskar förvisso Ritterchoklad, men för möjligheten att hitta choklad från världens alla hörn är ett hett tips att gå till den personliga lilla chokladbutiken på Grosse Hamburger Str. 35.
Hur skulle du helst spendera ett dygn i Berlin?
4 comments
Mycket av det samma som jag gillar med Berlin! Alla är härliga platser att besöka och återbesöka! Schokogalerie kände jag inte till dock, så det får komma med på listan till nästa gång!
Men vad kul att höra Linda! Du har bra smak… 😉