Close
Fem (fotovänliga) favoriter i Göteborg

Fem (fotovänliga) favoriter i Göteborg

I början på veckan åkte jag en snabbis Stockholm – Göteborg med premiärturen av nya X 2000, och passade på att stanna ett dygn för att träffa vänner och släktingar. Hurra för ljusglimtar i novembermörkret!

Har du också en resa till Göteborg planerad? Här kommer fem favoriter i centrala Göteborg värda att lägga på minnet inför framtida besök.

Fem (fotovänliga) favoriter i Göteborg att se, göra och äta

#1. Victoriapassagen

Den drygt hundra år gamla Victoriapassagen och dess pyntade innergård känns som Göteborgs motsvarighet till Berlins Hackesche Höfe, som jag älskar att besöka när jag är i Tyskland!

victoriapassagen göteborg

Längs det 30 meter gamla stråket samsas kulörta lyktor och fina fasader med mindre butiker och verksamheter- allt inbäddat i en osedvanligt härlig känsla som såklart gör sig extra bra i höstrusket.

Victoriapassagen fungerade tidigare som en saluhall. På tjugotalet fanns flera basarbodar uppställda längs passagen, där göteborgarna kunde köpa allt från ost och smör till cigarrer.

victoriapassagen göteborg

Vill du ha tips på instagramvänliga platser i Göteborg? Ta sikte på den här pärlan och klicka loss, jag gissar att du inte kommer att bli besviken.

#2. Magasinsgatan

Ett par minuters promenad från Victoriapassagen väntar Magasinsgatan, som vid grundandet av Göteborg 1621 fick namnet Arentsgatan efter en av byggmästarna. I mitten av 1600-talet döptes Arentsgatan om till det nuvarande namnet Magasinsgatan mot bakgrund av det stora spannmålsmagasinet som byggdes här åt Kronan.

magasinsgatan

Magasinsgatan är ett hett Göteborgstips enligt vänner och släktingar som bott i Göteborg sedan barnsben, och lockar alltså inte enbart turister som mig själv. Här väntar butiker, barer och restauranger, bland annat Tavolo och Puta Madre (mer om dem nedan).

#3. Tavolo (Magasinsgatan)

Tavolo får en alldeles egen punkt på denna lista över favoriter i Göteborg, av den enkla anledningen att jag inte sett något liknande i Sverige. Bakom en maffig men ganska anspråkslös port på Magasinsgatan 19…

tavolo Göteborg

… väntar ett unikt bar- och restaurangtips i Göteborg. Detta stall från 1800-talet har fått nytt liv och rymmer numera en italiensk restaurang där både mat, dryck och service gör det värt att svänga förbi.

Det som utmärker Tavolo allra mest är den speciella miljön, det är som att kliva in i en egen liten värld här på Magasinsgatan. En trappa upp har du utsikt över restauranghärligheten och får också en bättre överblick över det stora glastaket. På ovanvåningen finns också fler bord samt toaletter där du tvättar händerna i en fontänliknande skapelse. Jag gissar att den stora hästbysten i mitten av restaurangen är en blinkning till byggnadens tidigare användningsområde som stall.

Läs mer Tavolos hemsida.

#4. Puta Madre (Magasinsgatan)

puta madre göteborg

Om du föredrar mexikanska smaker snarare än Tavolos italienska är Puta Madre på Magasinsgatan ett hett tips. Har du svårt att bestämma dig? Ta en sharingmeny och smaka lite av varje!

puta madre göteborg

Inredningen går helt i stil med restaurangens beskrivning som en ”hyllning till den mexikanska bordellmamman från 1918.” Här, i ett avskilt rum där bordet dignade av en massa mat, valde för övrigt min svåger att ha släktmiddag när han fyllde 50. Kul, minnesvärt och gott festupplägg!

Läs merPuta Madres hemsida.

#5. Dorsia Hotel & Restaurant

Puta Madre är inte ensam om att köra burlesk inredning och approach i Göteborg, detta tema går också igen på Dorsia Hotel – och det med besked. Dorsia tillhör gruppen ”Small Luxury Hotels” vilket är en kvalitetsstämpel på mindre hotell som sticker ut med det lilla extra.

hotel dorsia göteborg

Jag checkar in på hotellet under mitt Göteborgsdygn i slutet av november – och visst andas Dorsia allt annat än den svala och klassiska inredningsstil vi är vana vid på hotell i Skandinavien.

Hit brukar ett par av mina vänner gå och äta hotellfrukost av förståeliga skäl. Frukosten är en av de bästa grejerna med det här hotellet, definitivt värd att testa för dig som vill ha tips på saker att göra och äta i Göteborg!

Läs mer här: Dorsia Hotel: recension av dekadent Göteborgshotell.

Fler tips på saker att se och göra i Göteborg:


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild utanför Trädgårdsföreningen i Göteborg.

2 comments

  1. Hello Monkey är min favorit på Magasinsgatan. Massor av gott asiatisktinspirerat.

    1. Kul att höra, den gick vi förbi och svägerskan tipsade om den också. Finns massa härligt (och gott!) på den där gatan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close