Close
Frukosttips i Göteborg: Brogyllen på Västra Hamngatan

Frukosttips i Göteborg: Brogyllen på Västra Hamngatan

I min lilla värld är dagens första måltid den absolut viktigaste. En riktigt bra frukost kan göra hela skillnaden för hur resten av dagen ska arta sig.

I veckan besökte jag min mans hemstad och bad en lokalbo att rekommendera några riktigt bra frukosttips i Göteborg. Svaret lät inte vänta på sig, för schyst frukostupplevelse blev jag rekommenderad att gå till Brogyllen på Västra Hamngatan 2. Tidigt morgonen därefter stod jag i princip och hängde på låset när det klassiska wienercaféet öppnade.

Frukosttips i Göteborg: Brogyllen

frukosttips i Göteborg

Brogyllen startade sin verksamhet 1962 ute i Mölndal, där bageriet fortfarande finns kvar. I anslutning till bageriet finns också en liten butik. Utöver bageriet i Mölndal har Brogyllen numera butiker/servering på ytterligare tre platser i Göteborg: Landala torg (ett litet familjärt café), Stora Saluhallen (här säljs bakverk och bröd över disk) och Brogyllen vid Västra Hamngatan 2 – dit alltså jag beger mig. Lokalerna påminner om ett wienercafé med högt i tak, färska snittblommor, många sittplatser och givetvis…

frukosttips i Göteborg

… glittrande kristallkronor.

frukosttips i Göteborg brogyllen

Öppettiderna är generösa och hit strömmar hungriga besökare från morgon till kväll. Vi väljer att gå hit för frukosten och får då välja mellan den klassiska ”Brogyllens frukost” eller det lite lyxigare paketet ”Vårfrukost”. Den klassiska morgonfrukosten kostar 75 kronor…

frukosttips i Göteborg

… och innehåller en valfri fralla, en croissant med marmelad, vaniljyoghurt med egengjord müsli, kokt ägg + kaviar, färskpressad apelsinjuice och bryggkaffe/te.

Göteborgs bästa frukost

Vi väljer det lite lyxigare frukostpaketet ”Vårfrukost” för 95 kronor som serveras över disk. Avokadosmörgåsen på grovt bröd med spenat, koriander och chiliflakes samt grönjuice på apelsin, mango, spenat och ingefära är ett stående inslag, i övrigt får vi välja mellan kokt ägg eller äggröra, smoothiebowl (gjord på kvarg, blåbär, pumpafrön, valnötter, kokosflakes och färsk frukt) eller chiapudding och bryggkaffe eller valfritt te. Allt som serveras håller högsta klass – den här frukosten kan jag rekommendera vidare till allt och alla!

frukosttips i Göteborg

Som bonus är lokalen luftig och lyxig, med gott om plats för gästerna att caféjobba, lösa världsproblem eller bara sitta tyst i ett hörn.

göteborg

Läget i centrala Göteborg är bästa tänkbara bredvid kanalen och mittemot Göteborgs stadsmuseum (ni kan skymta Brogyllens jalusiner bakom spårvagnen höger i bild). Göteborgs centralstation ligger på smidiga 10-15 minuters gångavstånd från caféet.

(På Brogyllen är hundar välkomna på uteserveringen och vid de första borden till höger respektive vänster precis innanför entrén.)

Läs mer: Hotellfrukost och min kärlek till dagens första måltid.


Mer information om Brogyllen hittar ni på deras hemsida. Andra frukosttips i Göteborg jag har fått rekommenderat för mig är Kafé Magasinet på Tredje Långgatan 9, där ”Berlinkänslan” är det som utmärker sig mest. 

2 comments

  1. Åh, 😍 Brogyllen är besöker jag varje gång jag är i Göteborg. Så fina bakverk och bra läge.
    Detta och Steinbrenner & Nyberg är mina absoluta favoritcaféer i Götet.☕

    1. Steinbrenner & Nyberg skriver jag genast upp på listan att prova framöver. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close