Close
Blue Hotel Lidingö: recension av spahotell

Blue Hotel Lidingö: recension av spahotell

Förra helgen checkade jag och min man in på Blue Hotel, Lidingö, för en spaweekend tillsammans med våra vänner. Kriterierna för vår helg tillsammans var schyst mat, ett fräscht spa och fina naturomgivningar, detta paketerat på en plats i nära anslutning till Stockholm.

Efter att ha googlat runt hittade jag Blue Hotel via ett erbjudande på Hotel Specials. Faktum är att jag aldrig hade hört talas om spahotellet tidigare, trots att det tillhör ”Ess group” som även har de välkända syskonen Falkenberg Strandbad, Ystad Saltsjöbad, Pigalle i Göteborg och det nyöppnade Steam Hotel i Västerås under sitt paraply.

#1. Byggnaden, läget och omgivningarna

blue hotel

blue hotel lidingö

blue hotel

Blue Hotel har varit igång sedan 1969 och är enligt dem själva ”skapat och designat för weekend, spa och konferens”. Och ja, hotellbyggnaden har onekligen ett utseende som sticker ut från mängden, men jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är fint eller fult. Jag växte själv upp i ett brunt tegelhus och trivdes betydligt bättre med utformningen av vår vita trävilla ute på sommarön än vår bruna tegelkoloss i byn på landet. (Att jag numera själv bor i förorten i ett delvis brunt tegelradhus och drömmer om ett trähus är en annan historia.)

Den allra största tillgången för Blue Hotel är definitivt läget och omgivningarna. Hotellet ligger längst ut på Lidingö vid Elvsviks Udde, med skärgården som närmaste granne. Vi kör dit på slingriga vägar genom natursköna omgivningar med träd som brinner i alla möjliga höstfärger. Här glider de stora Finlandsfärjorna tyst förbi precis utanför hotellets husknut. Strax intill hotellet finns en vacker promenadslinga i skogen och även en sandstrand med en allmän grillplats. Jag blir lika förundrad varje gång jag hittar sådana här dolda naturpärlor alldeles i närheten av centrala Stockholm – bilresan hit tar bara 20 min från city om det inte är några köer.

#2. Hotellrummen

blue hotel

blue hotel

Vi bokade ett paket som heter Casual Friday – Dubbelrum Small, det vill säga ett weekendpaket med små rum. Jag kan därför inte klaga på rummens storlek, även om både rummet och toaletten kanske var i det minsta laget. Rent utseendemässigt finns förbättringspotential, rummen känns ouppdaterade och lite roligare inredningsdetaljer vore inte fel. Utsikten från fönstret mot vattnet är det dock inget fel på, med en sådan utsikt stör det mig inte så mycket om rullgardinerna är trasiga och täcket ofluffigt, även om det är detaljer som blir tydliga för mig som ofta bor på hotell.

#3. Restaurangen (middag och frukost)

blue hotel

blue hotel

Blue Hotel är tydligen kända för att servera bra mat och deras fisk- och skaldjursbuffé är restaurangens signum. Buffén är bokningsbar på två sittningar, kl 17:30 och kl 20:00. Min man Tobias är inte särskilt förtjust i varken fisk eller skaldjur (vilket gör att han faktiskt nästan avbokar besöket när han får höra om buffén), men när det väl kommer till kritan äter han med god aptit vilket är ett väldigt gott betyg! När vi kommer till bordet finns redan hummer upplagd, därefter väntar buffé och jag hugger glatt in på både hummer, räkor och lax. Jag tycker absolut att hotellet lever upp till sitt matrykte och blir extra glad när jag ser efterrättsbordet där temat är ”death by chocolate”. Frukosten dagen efter uppfyller nästan alla mina förväntningar, jag skulle dock gärna se initiativ som exempelvis egenlagad müsli. Både middagsbuffén och frukostbuffén ingår i vårt paketpris, dryck tillkommer.

#4. Spaavdelning, pool och bastu

brasa spahotell

blue hotel

En av de stora anledningarna till att vi bokade det här hotellet var deras Blue Spa som öppnade 2015, där det erbjuds loungedel, tre olika bastusorter (ångbastu, finsk bastu och sjöbastu), hamam med varma marmorhällar och ett poolhus med duschar och en varm utomhuskälla. Vi hade med andra ord höga förväntningar på spaupplevelsen. Med en stjärnklar kväll, tända marschaller och krispig höstluft fanns alla förutsättningar till en magisk kväll. Dessvärre var utomhuskällan precis på gränsen till att vara ljummen, vilket gjorde att jag låg och huttrade en stund innan jag gav upp och gick in till bastun – den varma källan var med andra ord en besvikelse. De allra hjältemodigaste bryr sig inte om vattentemperatur överhuvudtaget utan följer istället marschallerna ner till bryggan för att slänga sig i havet.

Vårt sällskap är eniga om att det allra bästa med spaavdelningen är de sköna fåtöljerna i spaloungen, vilka kan liknas vid en jättebabysitter där du sakta gungas upp och ner till ljudet av skön musik. Jag får höra att en sådan stol kostar ca 80.000 kr, annars hade jag lätt satsat på en sådan hemma! Lån av badrock, badtofflor och handdukar ingick i vårt hotellpaket.

#5. Uteplatser och gemensamma utrymmen

att resa med min man

brasa spahotell

Om du åker till Blue Hotel rekommenderar jag verkligen att ta tillvara på de vackra omgivningarna utomhus. Det finns ett fint litet lusthus nere vid vattnet som blir en perfekt fotokuliss! Annars är det skönt att hänga vid baren/loungen utanför restaurangen där det även finns soffor och en öppen brasa.

Sammanfattningsvis är Blue Hotel ett godkänt alternativ som spahotell i Stockholmsområdet för dig som vill prova alternativ till exempelvis mitt favorithak Nynäs Havsbad som ligger längre ut. Det finns dock en del förbättringspotential både vad gäller hotellrummen, spaupplevelsen och den berömda ”känslan” som jag och Lisa pratar mer om i vårt podcastavsnitt om att resa för hotellupplevelsen. Kostnaden för vårt hotellpaket gick på 3190 kr per par, vilket jag absolut tycker är prisvärt för hotellövernattning, middags- och frukostbuffé samt inträde till spa.


Har du varit på Blue Hotel och vad tyckte du i så fall om upplevelsen?

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close