Close
Vintermagi vid Sveriges största vattenfall

Vintermagi vid Sveriges största vattenfall

En sagoskog täckt av glittrande snö, ståtliga granar på rad och så Sveriges största vattenfall som delvis fryst till mäktiga isformationer längs klippväggarna. Tännforsen i vintertid bjuder på en av de vackraste vyerna jag har upplevt här i Sverige.

Under vår januarihelg i Åre passar jag och Katarina på att låna en bil för att köra ut till Tännforsen. Jag har hört talas om vattenfallet, men inte så mycket mer än det. I ärlighetens namn ser jag mest utflykten som en högst giltig ursäkt för att slippa utförsåkningen nerför Åreskutan. Redan när jag stiger ut ur bilen anar jag dock att besöket vid Sveriges största vattenfall lär bli något mer än en undanflykt från skidbackarna. Jag och Katarina är mitt ute i skogen, och bortsett från ett par bilar på den översnöade parkeringen är vi helt ensamma. Vi följer skyltarna mot målet och ömsom pulsar, ömsom halkar oss fram genom snön. Efter några minuters promenad når vi Tännforsen som visar sig vara mäktigare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Det känns som att jag har landat mitt i en vintersaga!

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen

tännforsen sveriges största vattenfall

tännforsen

tännforsen sveriges största vattenfall

Sveriges största vattenfall

tännforsen

Samtliga foton på mig: Katarina Wohlfart.

Till och med jag, som helst spenderar de mörka vintermånaderna på en sandstrand i Asien, känner hur snöflingor, isande kyla och dånade vattenfall gör mig alldeles hänförd. Tännforsen bjuder denna januaridag till ära på sann vintermagi. Tänk vad tacksamma vi svenskar kan vara över att vårt land har naturupplevelser av den här kalibern att bjuda på!

Tännforsen: Sveriges största vattenfall

 • Tännforsen är 38 meter högt och susar fram med upp till 800 kubik vatten per sekund.
 • Vattenfallet ligger ca 2 mil från Åre och är lättåtkomligt med bil.
 • Området vid vattenfallet är inte avspärrat, vilket gör att sevärdheten är tillgänglig dygnet runt, året om!
 • Besökarna behöver inte betala något inträde.
 • Vid parkeringen finns en restaurang och café + butik som håller öppet fram till oktober och öppnar lagom till vårfloden börjar forsa fram i maj.

Mer information hittar du på  Tännforsens hemsida.


Resan till Åre var en workation/konferens som jag deltog i tillsammans med andra bloggare som alla tillhör branschorganisationen Influencers of Sweden. Fler inlägg från min resa till Åre hittar du här

15 comments

 1. Alltså. Snyggt värre! Magi magi magi! Älskar vintermagi. Älskar också att du är så himla snygg på bild! 😉 Hoppas allt börjar bli bättre.

  1. Tack snälla, det känns som att jag går mot ljusare tider. En dag i taget. Vintermagi ja – bäst!

  1. Men eller hur. Och tänk att du periodvis ska BO där uppe!

 2. Galet mäktigt, nästan så jag måste åka dit vintertid då jag bara sett det på hösten. För elva år sedan. Bara 12 mil bort.

  1. Ungefär som att jag aldrig åker till Österlen när jag är i Blekinge. Pärlorna runt hörnet, vi måste bli bättre på att uppmärksamma dem Daniel!

 3. Fruktansvärt vackert!
  Vill så gärna dit, både vinter- och sommartid.

  1. Ja, men visst är det snyggt! Så fascinerad över naturens storhet – och glad att jag fick uppleva det på plats!

  1. Det var verkligen en fin start på det nya året. Tack!

  1. Men ja! Galet fint! Du lär också få din dos av vintermagi nu på Svalbard, hoppas ni får en underbar resa.

 4. Vilka fantastiska bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close