Close
Min bucketlist

Min bucketlist

Det är samma sak varje år. Inför och under nyåret känner jag ett enormt behov av att köpa nya, fina anteckningsböcker och sammanställa listor om både stort och smått. Träningsmål, livsmål och inte minst resmål. Träningmålen och livsmålen kvalar inte riktigt in här på Resfredag, däremot delar jag gärna med mig av mina resmål.

bucketlist

För drygt ett år sedan satt jag och knåpade ihop en önskelista med resmål inför jul. Då drömde jag bland annat om en resa till Taiwan och Kina – vilket faktiskt blev verklighet bara några månader efteråt. Kap Verde, som också fanns med på listan, känns dock inte längre som ett måste. Däremot kvalar både Kroatien, Antarktis/Patagonien och Jordanien in på min nya lista. Ett stort tack till Anna och hennes inlägg om resedrömmar på bloggen Travel on a cloud som gav mig inspiration att uppdatera min egen önskelista!

Resfredags bucketlist (utan inbördes ordning):

 • Antarktis. Varför? Tillsammans med min far tittade jag på otaliga naturprogram när jag var liten. Jag älskade att krypa upp bredvid honom och drömma mig bort till ensliga landskap, mäktiga vidder, kameraskygga djur och märkliga isformationer. Jag kan dock mycket väl tänka mig att värma upp med en ”Antarktis light”, det vill säga att resa till Svalbard och Grönland.
 • Transsylvanien Varför? Det dramatiska bergslandskapet har länge lockat mig. För ett par veckor sedan såg jag filmen ”Dracula – untold” och blev ännu mer sugen på att åka dit (trots att filmen inte alls spelades in i Transylvanien, utan i Storbritannien och Irland). Bara några dagar efter jag såg filmen läste jag Ladies Abroad årskrönika som, trots otaliga resor under 2015, utsåg Transylvanien-resan till årets bästa. Det är ett tecken!
 • Bosnien, Slovenien, Kroatien, Serbien. Varför? Ja, till att börja med får jag be de fyra länderna om ursäkt för att jag klumpar ihop dem i en enda punkt. Anledningen är att jag helst besöker dem allihop, snart. Balkan känns hetare än någonsin.
 • Malta. Varför? Jag och min man har flera gånger varit nära att boka en resa till Malta för att bada i Den blå lagunen en gång för alla. Jag fick till och med en reseguide om Malta av honom när jag fyllde år för några år sedan. Det är verkligen dags att den kommer till nytta!
 • Riga. Varför? Det känns helt klart lockande att titta på weekendresmål som i princip ligger runt hörnet från Stockholm. Baltikum verkar ha massor av spännande saker att erbjuda sina turister, vilket FREEDOMTravel också konstaterar.
 • Singapore. Varför? ”Singapore är staden där du på ett och samma ställe får en asiatisk storstad med svårslaget myller, stränder och sevärdheter, en enorm kulturell mix och mat från världens alla hörn, coola byggnader och shopping.” – efter Livet från den ljusa sidans kortguide till Singapore är jag såld. Singapore är numera avbockad från listan, läs mer om min weekend från Thailand till Singapore här.
 • Japan. Varför? Som 16-åring åkte jag och min kusin till Australien och hade på vägen dit en mellanlandning om cirka 10 timmar på Tokyos flygplats. Vi var unga och rädda och vågade inte lämna flygplatsen. Tror ni jag har ångrat det? Svar ja. Det börjar bli dags att åka tillbaka och ta revansch.
 • Sri Lanka. Varför? Sri Lankas monter på TUR resemässa tidigare i höstas gjorde definitivt både intryck och avtryck hos mig. Jag har inte kunnat släppa tanken på Sri Lanka sedan dess.
 • Filippinerna. Varför? 7000 öar kan helt enkelt inte vara fel. Nej, 7000 öar var sannerligen inte fel! Här kan du läsa mer om min resa till Filippinerna.
 • Kambodja. Varför? Att få se solen gå upp över templet Angkor Wat har länge varit en dröm. Och vet ni vad? Om mindre än två veckor är jag där! Här kan du läsa mer om vår familjeresa till Kambodja.
 • Patagonien (Södra Chile och Argentina). Varför? Patagonien lär bjuda på oslagbara naturupplevelser. Längtan dit blev knappast mindre efter att ha sett de här fantastiska bilderna från Exploristas resa till Patagonien.
 • Maldiverna. Varför? Trots att jag har borrat ner tårna i otaliga vita sandstränder runt om i världen är det något som gör att jag inte kan sluta tänka på Maldiverna och dess turkosa vatten. Där verkar liksom inte finnas något annat att göra än att… vara.
 • Brasilien. Varför? Jag har lyssnat mycket, och då menar jag mycket, på Lisa Nilsson. Regn i Rio satte sig direkt i hjärtat. Jag måste, måste dit: ”Det regnar i Rio. Över gatans vita sten. Över Ipanema. Copacabana, ta mig hem.
 • Jordanien. Varför? Alltså, mäktiga historiska byggnadsverk gör mig knäsvag. Tänk att få chansen att uppleva Skattkammaren i Petra.

bucket_list

Jag älskar ordet ”Fantasiresor”, vilket är namnet på min Travel Massive-kollega Sofias reseblogg. För många av resmålen på min lista lär säkert stanna där, som fantasiresor. Gott så – halva nöjet med att resa är faktiskt att få drömma om resmålen! Vilka resmål drömmer ni om och varför? 

37 comments

 1. Jag var också väldigt nära att ta med Transsylvanien och skriva om det, inte minst efter ladies abroads årskrönika. Great minds osv 😉
  Men det lyckades inte kvala in, men jag ser en resa ditt på överskådlig horisont..

  Fin lista. Jag vill också göra allt! 🙂

  1. Vi får väl ta den där resan till Transsylvanien tillsammans då Lisa!

 2. Intressanta platser! Av dessa har vi besökt Transylvanien, Riga, Kroatien o Brasilien. Riga är en fin stad o lagom liten, man klarar bra av den på ett längre veckoslut. Med barnen har vi i senare skede besökt Riga Zoo också (ingen större upplevelse, Kolmården är många gånger bättre). Transylvanien var nog mäktig med sina ståtliga berg. Vi var där 2014 på husbilsresa, besökte bl.a. Slottet Bran som marknadsförs som Drakulas slott (är troligen inte det). Barnen tyckte det var spännande! På samma resa körde vi genom Kroatien o resten av Balkan också. Speciellt Montenegro med sina fjordar o fina byar gjorde ett intryck. Vi har bilat i Kroatien två somrar, 2012 o 2014 (inlägg finns i bloggen http://vackralillavardag.blogspot.fi/).

  1. Men vad häftigt, det måste jag in och läsa på studs. Att bila i Kroatien känns som en utmärkt sommarsemester 2016, hoppas att vi får till det!

 3. Jag kanske också borde plita ihop en sån lista nån dag 🙂 Transsylvanien är en bubblare hos mig!

  1. Gör det Maria, första steget att komma iväg brukar vara att få ner planerna i skrift. Ja, Transsylvanien vore riktigt häftigt!

 4. Helena FREEDOMtravel says:

  Oj, det finns så många resmål man vill åka till!!! Antarktis och Transylvanien låter spännande! Jag vill också åka till ”stan-länderna” – Uzbekistan, Turkmenistan… 😉 Och så till Sydamerika och Japan… Tack för länken förresten! Riga var verkligen toppen, inte minst alla bra restauranger och fina SPA! 🙂

  1. Ni får ta husbilen och dra igen Helena, jag hakar på där bak! 🙂

 5. Mycket inspirerande inlägg! Vad roligt att se din lista och att du blev inspirerad av min. Tack så mycket för länken!

  Jag håller med dig om att drömmandet är halva nöjet med resan. Visst är det så att vissa resmål nog kommer att stanna på drömstadiet också – och jag instämmer även där, att det kan vara gott så. Musik, läsning, bilder och film ger mycket!

  Av dina resmål har jag besökt dessa resmål:

  1. Kroatien två gånger, ja egentligen tre då jag tågluffade i forna Jugoslavien som tonåring. Det kan varmt rekommenderas, inte minst för det fantastiska vattnet och den goda maten. Har tidigare bloggat om Kroatienresorna på Hallins reseblogg.

  2. Riga: en kryssning för några år sedan, i januari. Tyvärr råkade vi ut för stormen Emil, så båtfärden vill jag helst glömma … Men staden är fantastisk! Jag återvänder gärna en annan tid på året när havet ligger mer stilla (eller också flyger jag). 😉

  3. Malta: en tjänsteresa, kombinerad med ett par lediga dagar, för cirka femton år sen. Det var i februari men man kunde ändå börja sitta på uteserveringar! En vacker (och tätbefolkad!) liten ö som jag gärna skulle besöka igen.

  Rumänien har jag också varit i, dock inte i Transsylvanien. Min allra första utlandsresa gick med ett litet propellerplan till Svarta havets kust, där vi bodde i staden Constanța. Jag var tio år och resan gjorde stora intryck, både på gott och ont. Fattigdomen var enorm på den tiden men kulturen och alla vänliga människor har fastnat.

  1. Jättekul att få höra lite närmare om dina resor Anna! Ska in och kika på Hallins reseblogg om Kroatien, vi sitter nämligen och surfar lite efter hus där nu i sommar!

 6. Mycket intressant lista med några resmål som jag nog inte ens tänkt på (ännu). Malta har seglat upp som en av mina nära önskemål, liksom Kambodja och Filippinerna. Singapore har jag också börja snegla på…

  1. Jag satt faktiskt och googlade på flygresor till just Singapore igår kväll, förhoppningsvis kan jag göra en avstickare från Koh Lanta när vi är där.

   Och Malta, ja, det verkar jättehärligt!

 7. Javisst är det minst lika härligt att fantasiresa ? Tror jag har alla dessa på min bucketlist också, speciellt Jordanien och Antarktis!!!?

  1. Tur att vi har hela livet på oss att beta av de där listorna!

 8. For en fin reiseønskeliste! Jeg kan virkelig anbefale Transylvania! Et helt magisk rike, med ufattelig flott natur. Selv forelsket jeg meg i Sighisoara og Biertan.

  Ellers kan jeg også varmt anbefale både Brasil, Riga, Serbia, Bosnia, Kroatia, Slovenia (mitt favorittland i Europa tror jeg faktisk), Malta, Singapore, Japan (!!!), Sri Lanka og Jordan.

  På min egen reiseønskeliste står nå Cuba, Israel (reiser dit om under en uke), Ukraina, Hviterussland, Moldova og ikke minst alle ”Stan”-landene. Jeg håper jeg rekker innom alle disse stedene i 2016! Jeg elsker å drømme, men jeg er en enda større fan av å la drømmene bli virkelighet 🙂

  1. Oj vad du har rest Renate! Kul att du säger att Slovenien är ditt favoritland, jag ser verkligen fram emot att komma dit en dag. Och Israel, åh, vad härligt. Jag och mina systrar har pratat om att åka dit med mamma, vi får se om vi får ihop det en dag. Tack för inspiration!

 9. Håller med om att en stor del av nöjet är att drömma! Jag drömmer om Sydamerika, främst Peru med inkaleden, vassöarna i Titicacasjön, La Paz och så avsluta med saltöknen Salar de Uyuni. Sen vill jag tillbaka till Brasilien, men denna gång Rio, Iquazufallen och så ekolodge i Amazonas. Och så vill jag åka Transibiriska järnvägen med stopp i Irkutsk och vandring i Mongoliet. I väntan på att barnen antingen ska bli så stora att de kan följa med eller kanske rent av stanna hemma (billigare så :)) så får det bli lite ”enklare” resor. Svalbard besöker vi till sommaren och Angkor Wat drömmer jag om i kombination med Thailand till nästa sportlov så det ska bli kul att höra om din upplevelse där. Tur att det finns resebloggar som jag kan inspireras av 🙂

  1. Åh, Transsibiriska vore verkligen häftigt – men precis som du säger får det nog vänta tills barnen blivit större. Svalbard, så häftigt! Åker ni via en paketresa eller fixar ni själva?

   Inkaleden och vassöarna i Titicacasjön var verkligen en upplevelse, jag var där för ungefär 10 år sedan. Inkaleden känns fortfarande som en dröm, tänk att jag var där!

   1. Vi har bokat själva, fast sen när vi kommer dit blir det arrangerade turer. Svalbard är ju inte ett område där man direkt vandrar iväg på egen hand med tanke på isbjörnarna 🙂 Det ska verkligen bli spännande.
    Åh Inkaleden, så gärna jag vill vandra den! Har du skrivit något om den resan någonstans? Hade verkligen varit intressant att läsa!

    1. Vad häftigt det låter! Jag har tänkt att skriva om Inkaleden hur många gånger som helst, men det har inte blivit av. Har inga bra foton från resan eftersom det var så länge sedan, men ska försöka få ihop något ändå framöver. Det var verkligen en overklig upplevelse.

 10. Åh Antarktis är också högt upp på min önskelista! Jag har en hel lista med lokala företag i Ushuaia som jag mailade med om detta om du behöver någon dag. Jag bestämde mig dock för att åka via Nya Zealand någon gång i framtiden så att man kan få se kejsarpingviner. Ha en fin dag and keep up the good work, du har en väldigt inspirerande blogg! Mvh Sofie

  1. Åh vad glad jag blir för fina ord Sofie! Och tack för att du är beredd att dela med dig om tips, återkommer när (inte om) det blir aktuellt!

 11. Kul med listor. Tre gemensamma platser, och bara tre ställen jag varit på. Skrev en egen: http://symary.com/2016/01/14/bucket-list-10-platser-jag-vill-besoka-innan-jag-dor/ Tack för inspiration. Kram. Linda

  1. Jag var inne och läste din nu, kan gott tänka mig att hänga med er i båten på alla ställen du nämner! 🙂

 12. Vilket härligt inlägg 🙂 Du inspirerar 🙂 Kan starkt rekommendera Sri Lanka…skulle gärna åka dit igen…var ju 11 år sedan sist….. Malta drömmer jag också om i sommar…el i höst kanske när bebis har blivit lite större och kanske kan haka på…kanske borde testa åka dit ensam med bebis….lagom långt…;) Har idag förinställt ett inlägg om att resa podden när vi är borta på resan. trevlig resa till Thailand nu, följer dig på bloggen. kram kram

  1. Tack Lina! Och vad kul med Sri Lanka. Kul med poddinlägget, ska kika. Vi ses och hörs!

 13. Måste ju oxå ta mig an en bucketlist!!! Kul att du redan avverkat tre länder på den i år 😉 kanske hinner du m fler?! Kramar

  1. Haha, jag hoppas hinna med Riga i alla fall – dina bilder därifrån såg härliga ut. Ja, fila gärna på en bucketlist, det är riktigt kul!

 14. Jeg er vild med din bucket list. Antarktisk står også virkelig højt på min, men det må lige vente nogle år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close