Close
Magsjuka på Kebnekaise och färjekaos på Gotland

Magsjuka på Kebnekaise och färjekaos på Gotland

Blev sommaren som du hade tänkt, eller köade du kanske utanför en Bajamaja uppe vid Kebnekaise? I dagens upplaga av fredagfemman stolpar jag några sommarresor som inte riktigt blev som de skulle. På gott och ont ska tilläggas!

Magsjuka på Kebnekaise och färjekaos på Gotland – om sommarresorna som inte riktigt blev som de skulle

#1. Färjekaos på Gotland

Under vissa omständigheter är det säkert en dröm att bli strandad på en av våra mest populära svenska öar. Mot slutet av sommaren, när både jobb- och skolstart närmar sig, verkar det däremot inte lika roligt. För några dagar sedan rapporterades det alltså om färjekaos på Gotland – jag känner flera vars familjemedlemmar blev ”fast” på ön. Själva händelsen i sig är väl inte katastrof (det finns värre saker som kan hända), men det blir en påminnelse om hur sårbart samhället är utan fungerande transporter.

färjekaos på gotland
Skärmdump från Aftonbladet.

När Pippi är skeppsbruten på en öde ö levereras ett av hennes mest kända citat: ”Utan snus i två dagar försmäktar vi på denna ö!” I det här fallet verkar snarare bristen på kommunikation och information vara ett större bekymmer än avsaknad av eventuellt snus.

Läs mer: Färjekaos på Gotland

#2. Magsjuka på Kebnekaise

I början av sommaren hade jag och ett par vänner lösa planer på att åka mot Kebnekaise någon gång i vevan runt 5-7 augusti. Det är förmodligen lika bra att den där resan inte blev av med tanke på mediarapporteringarna från just den helgen.

magsjuka på keb
Skärmdump från SVT

Fjällstationen fick tillfälligt stänga ner på grund av magsjuka och vissa betalade helikopter för att flyga ner från det ”kontaminerade området”. (Länge sedan jag hörde ordet ”kontaminerad” förresten, jag tror vi använde begreppet som mest när vi hade små barn och bajsblöjor var en del av vårt vardagsliv). Ja, vad ska man säga? Resenärerna lär ju i alla fall komma hem med ett minne för livet!

Läs mer: Magsjuka på Kebnekaise

#3. Punktering vid Hamra nationalpark

För ett par somrar sedan satte en punktering ett abrupt slut på våra planer att besöka Fulufjällets nationalpark och Njupeskär. Min efterlängtade fyrtioårsresa skulle bli en kombination av aktiva dagar och nationalparker, men slutade lite snöpligt med en rejäl punktering vid Hamra nationalparks parkering.

Söderhamn tips

Det blev inget Fulufjället, däremot en lång bärgningsbilsresa till Söderhamn med tillhörande övernattning vid en sjö. Jag hoppas på revansch framöver!

Läs mer: Kortresa i Sverige – tips i Hälsingland, Gästrikland och Gävleborg

#4. Väderturist? Javisst!

Jag tror att vi alla har bidragit till fenomenet väderturism genom åren. Alltså, att helt enkelt resa i riktning mot solen – långt från regn och tråkiga väderprognoser.

gotland Fårö

Vi skippade Lofoten förra sommaren till förmån för Gotland. Det här året var det inte riktigt lika enkelt att fly julivädret, men i slutändan blev det helt okej ändå.

#5. Trytande ork

Den femte och sista punkten tillägnas trytande ork, eller kanske snarare av- och frånkopplingen som krävs under ledigheten för att inte drabbas av en permanent sådan. Efter den här sommaren påminns jag åter igen om vikten av att aktivt planera in… att inte ha några planer alls.

semester sturkö

Inställda resor kan ibland vara exakt precis det som krävs för ditt välbefinnande. Och med det säger jag tack, hej och trevlig helg!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsbild: Visby, Gotland)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close