Close
Santa Pau: medeltidsstaden där tiden står stilla

Santa Pau: medeltidsstaden där tiden står stilla

santa pau

Santa Pau: medeltidsstaden där tiden står stilla

Visst finns det många charmiga mindre städer och byar i södra Europa – men Santa Pau i Katalonien kniper nog ändå förstaplatsen på min topplista just nu. Inbäddad som en medeltida sagostad i det gröna vulkanområdet Garrotxa inger stadens atmosfär, byggnader och omgivningar ett välkomnande lugn efter en lång dag på resande fot.

Efter en intensiv dag med olivoljesmakning och rundvisning i Ventallo samt en guidad tur i närliggande vulkanområde landar vårt sällskap i Santa Pau framåt kvällningen. Jag har aldrig hört talas om det här stället och har egentligen inga förväntningar alls. Kanske är det just därför jag blir så tagen av den lilla medeltida pärlan som ligger väl inbäddad bakom sina skyddande stenmurar.

Att göra i Katalonien

Santa Paus charmiga gränder, medeltida valv och välbevarade kullerstenar ligger mitt i det böljande vulkanlandskap som kallas ”Garrotxa Nature Reservs”. Det märks på den exploderande grönskan att jorden innehåller bästa möjliga näring för växterna att frodas i.

santa pau

Foto: Jennifer Sandström

Trappa upp, och trappa ner – här kan jag gå runt och fotografera i evigheter!

Att göra i Katalonien

Santa Pau är välskött och omhändertaget, här finns inte en antydan till klotter, cigarrettfimpar på marken eller överfulla papperskorgar.

Att göra i Katalonien

Det finns oväntat många detaljer i arkitekturen som fångar vår uppmärksamhet.

Att göra i Katalonien

De gröna växterna finns överallt och bidrar till den hemtrevliga känslan som vilar över hela staden.

santa pau

Det är enkelt att föreställa sig Rapunzel kika ut från tornfönstret för att kasta ner sin långa fläta till potentiella friare.

santa pau

Foto: Jennifer Sandström

 Och på tornet slingrar sig såklart röda stockrosor.

santa pau

 Det här stället är idealt för en romantisk avstickare från Barcelona!

Att göra i Katalonien

Utanför stadsmurarna väntar den här utsikten över vulkanlandskapet.

Att göra i Katalonien

Santa Pau, med dess drygt 1500 invånare, är uppbyggd kring torget Placa Major och det medeltida slottet.

santa pau

Historiskt sett var staden betydelsefull under tiden för de romerska och arabiska invasionerna…

santa pau

Foto: Jennifer Sandström

… då staden blomstrade innanför de skyddande murarna.

Att göra i Katalonien

Även i Santa Pau ser vi den katalanska flaggan hänga över balkongerna – tillsammans med en flagga för kampanjen Si (som går ut på att göra Katalonien självständigt från Spanien).

Att göra i Katalonien

Tidig morgonpromenad och fotosession…

santa pau

… tillsammans med Jennifer, Henriikka, Janicke och Bettina.

Att göra i Katalonien

Jennifer på hotellrummet med utsikt över innergården och vulkanlandskapet. Både hon, jag och övriga tjejer i sällskapet verkar rörande överens om att Santa Pau är en destination som är klart värd i vart fall en övernattning om ni planerar en resa till Katalonien med omnejd. För att läsa mer om andra sevärdheter och platser att besöka i Katalonien rekommenderar jag det här inlägget.

Så tar du dig till Santa Pau:

bil santa pau

Foto: Henriikka Simojoki

För att få ut så mycket som möjligt av ditt besök i Katalonien, inklusive Santa Pau, skulle jag absolut rekommendera hyrbil. Det är en stor frihet i att kunna planera sina dagar själv, utan att vara beroende av kommunala färdmedel. Santa Pau ligger en bit in i landet från kusten längs vägen GI-524. Beräknad körtid från flygplatsen i Girona är ca 1 h (tänk på att vägarna är relativt smala och slingriga).

Att göra i närheten:

Att göra i Katalonien

Alldeles i närheten från Santa Pau ligger Garrotxa Volcanic Zone National Park och de två mest kända vulkanerna i området: The Croscat Volcano och Santa Margarida. Vid Croscat finns en genomskärning av vulkanen som kan vara intressant för dig som fascineras av geologi. Santa Margarida är välkänd på grund av att kyrkan Sanctuary Santa Margarida de la Cot ligger placerad mitt i kratern (se ovan). Båda vulkanerna ligger på gångavstånd från Santa Pau för den som känner sig hurtig. I annat fall går det såklart bra att ta bilen eftersom det finns bra parkeringar i anslutning till vulkanerna. Bekväma skor rekommenderas, här finns fantastiska varningsmöjligheter! Tänk på att det är extra mycket folk i omlopp under skolveckorna eftersom hela vulkanområdet är väldigt populärt för skolutflykter.

Att bo i Santa Pau:

Att göra i Katalonien

En sagostad kräver sitt sagoboende. Vi bor på det lilla familjeägda boutiqehotellet Cal Castre som bjuder på tunga kristallkronor, pampiga speglar – och inte minst hotellrum som skapat för Törnrosa, Snövit eller Askungen. Alla rummen är inredda på olika sätt och har därmed sin unika charm, själv hade jag nog satsat på rum nr 6 på grund av dess fantastiskt vackra sängram.

Att äta i Santa Pau:

att göra i katalonien

Det finns flera restauranger i området, vi tar dock sikte på Restaurang Cal Sastre som tillhör hotellet. Här bjuds vi på ett flertal lokala delikatesser, min favorit blir helt klart den prisbelönta efterrätten som visar sig vara en vispad youghurthistoria. Otroligt god!


Min resa till Costa Brava ingick i kampanjen #CataloniaCostaBrava i samarbete med NordicTB och Costa Brava Tourism Board. Tankarna, åsikterna och bilderna (förutom där annat anges) är dock mina egna. 

10 comments

  1. Håller meg; väldigt vackert. Ska lägga på minnet i fall jag ska till Barcelona-området igen.

    1. Ja, det här lär vara precis din stil Lena! <3

  2. Magiska bilder du fångat av denna vackra plats. Så fint att se tillbaka på 🙂

    1. Tack, och tack själv för att DU fotade MIG! Så kul att kunna slänga in några av dina fina bilder. (Tur att jag kom ihåg det där minneskortet till slut, haha.)

  3. Så idyllisk og vakkert! Det ser ut som et sted hvor man kan gå rundt og fotografere i en hel liten evighet.

    1. Eller hur, hade kunnat stanna för alltid med min kamera… 🙂

  4. Det er virkelig smukke billeder du har taget på turen. Den by er jeg bare så forelsket i. Det bliver ikke sidste gang jeg skal derhen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close