Close
Staycation i Stockholm med familjen

Staycation i Stockholm med familjen

Vår staycation i Stockholm

staycation2_sheraton

Förra helgen checkade vi ut från ett stökigt hem i Nynäshamn för att istället checka in på ett fint hotell i Stockholm city. Man behöver uppenbarligen inte åka till andra sidan jordklotet för att njuta av semesterkänsla.

Jag kan villigt erkänna att vi som familj kan bli bättre på att uppleva våra närområden. Vi åker ofta och gärna utomlands, men har egentligen ganska dålig koll på vad Stockholm har att erbjuda. Det ska det bli ändring på! Vi smygstartade redan förra helgen och bestämde oss för att tillbringa ett dygns minisemester i vår egen stad. ”Staycation”, alltså semester på hemmaplan, är ett begrepp som är här för att stanna.

staycation

Målet är att pricka in aktiviteter så att alla i familjen ska bli nöjda. Första stoppet? En tur norrut för att titta på upplösningen av ”Nordea Masters”. Bro Hof Slott och dess golfbanor kan få vilken ickegolfare som helst att bli sugen på att slå en hink bollar. Själv tog jag grönt kort innan vårt äldsta barn Sebastian föddes, men har sedan dess mest titulerat mig golffru alternativt golfänka.

staycation

Efter en god picknick med utsikt över sjuttonde hålet och en styck starstruck äkta make senare (det är speciellt att se Henrik Stenson spela bara ett par meter bort) är det dags att åka in mot Stockholm igen.

stockholm_staycation

Genom ett samarbete med Sheraton Stockholm Hotel har vi förmånen att checka in till den här vyn.

staycation_sheraton

Utsikten ja, vi är flera i familjen som fascineras av den.

staycation_sheraton

Vi får husera i två hotellrum med en dörr emellan (connecting rooms). De stora barnen är lyriska över lyxen att sova i ett helt eget hotellrum…

staycation_sheraton

… fast lillasyster verkar ganska nöjd över att få hänga med gamlingarna i rummet intill.

staycation_sheraton

Redo att göra ”Stockholm by night”.

staycation_slott

Och vilken kväll sedan! Stockholm bjuder på fantastisk kvällssol och det känns nästan som att slottet glöder i solljuset.

staycation_slottet

Första gången jag såg slottet började jag gråta (!) av besvikelse. Det var ju brunt, och hade varken tinnar eller torn. Nu, ungefär 30 år senare, tycker jag att byggnaden bjuder på en pampig, ståtlig och rejäl känsla.

staycation_family

De här lirarna är tacksamma medresenärer att ha att göra med.

kungliga_slottet

Stockholm i kvällssol. Svårslaget ändå.

staycation_slottet

Gamla Stan är tillsammans med Djurgården och Skeppsholmen mina personliga favoriter i huvudstaden. Det är en speciell känsla att få berätta vidare de sagor, myter och sanningar om Stockholm som min moster och morbror berättade för mig när jag hälsade på under skolloven som en yngre version av mig själv.

staycation1

När lillan somnar i vagnen promenerar vi i sakta lunk tillbaka till hotellet. Julia har spikat aktiviteterna för kvällen, och på schemat står ”Jakten på den försvunna diamanten” i sällskap av oförskämt dyrt godis från minibaren. Efter spelkvällen däckar vi som slagna hjältar hela gänget och sover förmodligen bättre än kungafamiljen på slottet ett stenkast bort från oss.

sheratonbreakfast

Jag älskar att sova på hotell, allra mest på grund av det här. Hotellfrukosten är helig för mig och av den anledningen har vi infört en outtalad regel i familjen. Mamman, jag alltså, får smita ner till frukosten före alla andra för att avnjuta min frukost i lugn och ro. Resten av familjen är ett sms bort och är redo att ansluta när jag har slickat i mig den sista smulan på tallriken.

staycation_Skeppsholmen

Vi lyckas pricka in vår staycation på självaste Nationaldagen, vilket innebär att vi vaknar till en dag full av roliga och gratis evenemang inne i city.

staycation_skies

Allra härligast är det att njuta av klarblå himmel och finklädda människor…

staycation_slottet

… men vi hinner också med en tur in till Livrustkammaren som Sverige till ära har gratis inträde hela dagen.

staycation_sweden

Efter att ha promenerat genom hela staden, inklusive en sväng förbi matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården, dimper vi ner på en gul parkbänk nära Hötorget och äter en sen lunch. Eller lunch förresten, vi slår på stort och beställer in varsin mjukglass med lakritsströssel. Är det semester (eller ja, staycation) så är det!


Tack Sheraton Stockholm Hotel för att vi fick möjlighet att sova på ert fina hotell på vår staycation. mina egna åsikter utan någon som helst påverkan från avsändaren.

21 comments

 1. Älskar familjebilden vid fönstret!

  1. Tack Helena. Det var onekligen kul att hänga med mitt gäng!

 2. Åh så härligt 😉 fina bilder oxå 🙂 Sheraton har jag aldrig bott på men skulle ju gärna göra det! Ha en mysig helg kramar

  1. Tack Lina. Ja, vi var väldigt nöjda med Sheraton – utsikten och läget till Gamla Stan och slottet är svårslaget.

 3. Håller med om att man inte behöver åka bort så långt för att få semesterkänsla. Det här med att komma till ett rum som är fint bäddat och kunna få frukost serverad – det är guld värt för en småbarnsfamilj att få ett break från vardagen. I en storstad finns det ju dessutom hur mycket som helst att hitta på och det finns alltid något nytt att upptäcka.

 4. Men åh! Vilken onekligen otrolig härlig familycation staycation i Stockholm!

  1. Du har en ny slogan på gång känner jag, ”familycation staycation”! 🙂

 5. Bilden på Sebbe och Julia i kvällssolen med deras skugga i bakgrunden borde du skicka in till någon tävling. Den är svårslagen!

  1. Ja, den blev en favorit direkt!

 6. Älskade Stockholm. Nu när jag är hemma i min barndomsstad (-ort …) så längtar jag hem till mitt Stockholm. Tänk att ”lantlollan” blev storstadstjej 😉 Även om det fortfarande känns lite overkligt att med en pappa i hemmet som snackar skånska och en mamma som snackar ”söder-norrländska”, ha kids som ÄR Stockholmare – på riktigt.

  1. Haha, förstår dig. Hemma pratar pappan göteborgska, jag blekingska och barnen stockholmska… 🙂

 7. Staycation kan verkligen ge fina upplevelser! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close