Close
Att blogga om resor: tolv frågor om livet som resebloggare

Att blogga om resor: tolv frågor om livet som resebloggare

Igår hade jag äran att medverka i en TV-inspelning hos Aftonbladet. Programmet heter ”Out of office” och temat för mitt avsnitt handlade om att resa med barn.

Kvällen innan inspelningen började jag bli rejält nervös här hemma, det hör liksom inte till mina vanligheter att stå framför en TV-kamera. När jag skulle natta mina äldsta barn Sebastian och Julia läste jag därför upp manuset istället för vår sedvanliga godnattsaga. Barnen är mina största fans och brukar vara en ganska tacksam publik. De plockade genast upp programledarrollen och spann vidare med egna frågor, den ena roligare än den andra. Jag antecknade febrilt i mobiltelefonen för att kunna dela med mig av barnens frågor (och mina svar) om att blogga om resor. Så här lät det.

att blogga om resor

Programledaren Claes Åkesson, jag och Mattias Warén (reseekonom på Forex).

Att blogga om resor: tolv frågor

# 1. Varför gillar du att resa så mycket?

Den här frågan får jag ofta! Min längtan efter att resa är verkligen fysisk, det är som att det river och sliter i kroppen efter att komma iväg. I en tidigare intervju svarade jag så här: Jag reser inte från något, jag reser till något. Jag reser till en upplevelse jag inte kan få någon annanstans. Jag reser till nya kulturer, för att träffa nytt folk, för att förstå mig själv, förstå hur livet fungerar, få en pusselbit till. Jag reser för att få perspektiv. På mitt liv men också på andras.

# 2. Vad gjorde dig till en resebloggare?

Jag har alltid gillat att skriva dagbok och att dokumentera mitt liv. När jag fyllde 30 år fick jag en systemkamera i födelsedagspresent av min man, och i samband med det upptäckte jag hur fantastiskt roligt det är med foto. Och resorna, de har liksom funnits där sedan jag var gammal nog att tjäna mina egna pengar. Startskottet för att blogga om resor på riktigt blev vår halvårslånga thaimout på Koh Lanta 2011.

# 3. Hur gammal var du på din första resa och vart reste du?

Första gången jag åkte utomlands var jag 15 år, då åkte jag till Hamburg med min storasyster och hennes familj. Jag är uppvuxen i en stor familj och vi hade inte ekonomiska förutsättningar att dra utomlands när jag växte upp. Vi spenderade istället alla våra lov på Sturkö, hela familjens paradis som numera är min favoritplats på hela jorden!

# 4. Vilka länder vill du åka till som du inte har varit i?

Den där listan växer för varje dag som går. Jag vill gå omkring på på Rios gator i Brasilien, uppleva Petra i Jordanien och åka till Transsylvanien i Rumänien. Här är hela min bucket list.

# 5. Om du ser ett stjärnfall, vilken resa skulle du önska dig?

En riktigt, riktigt dyr en! Jag tänker mig safari i Afrika eller något annat häftigt äventyr som kostar skjortan.

# 6. Gillar du att åka båt till länder, du flyger ju ofta?

Jag gillar att åka båt, men har en tendens att bli sjösjuk. Jag har åkt färja till både Finland, Polen och Lettland, och också kryssat runt bland Karibienöarna.

# 7. Gillar du böcker om världen, vilka är dina favoriter?

Jag älskar verkligen att läsa böcker, särskilt de som handlar om världen. Tyvärr hinner jag inte läsa så mycket som jag gjorde tidigare. Bloggen och Att resa-podden tar i princip all min lediga tid. Min absoluta favoritbok heter Shantaram och är en underbar reseskildring som baseras på verkliga händelser. Den borde alla resenördar läsa!

# 8. Skulle du vilja bo i något annat land än Sverige och i så fall vilket?

Absolut, jag kan faktiskt tänka mig att bo nästan var som helst under en kortare period. Jag har redan provat på att bo i Thailand, USA, Spanien och Tyskland – och skulle hemskt gärna flytta till USA igen! Jag bodde bara där en sommar, vilket är alldeles för lite för att verkligen få en känsla för landet.

# 9. Är du någonsin rädd när du flyger?

Nästan aldrig faktiskt. En gång flög jag igenom ett rejält åskoväder, och då var jag i och för sig inte så kaxig. Jag tänker att risken för att något verkligen händer är minimal.

# 10. Vill du åka till vilket land som helst, även farliga med snö och is?

Jag åker gärna till länder med snö och is, en av drömresorna är ju faktiskt Antarktis. Men nej, jag vill inte åka till vilket land som helst. Krigshärjade länder är inte ett alternativ, inte heller, länder med dokumenterat hög kriminalitet.

# 11. Är du avundsjuk på andra bloggare någon gång?

Hm, svår fråga. Alltså, när jag är inne och läser fantastiska reseskildringar på andra resebloggar känner jag mig oftast bara inspirerad, men då och då kan absolut känna ett sting av avundsjuka: ”åh, det där skulle jag också vilja se/göra/uppleva, men här sitter jag i ett hav av smutsig disk…”.

# 12. När tror du att du kommer att sluta resa, kommer du bli för gammal?

Jag hoppas att min ålder aldrig ska bli ett hinder för att kunna uppfylla mina drömmar om att resa. Så länge jag har hälsan inne kommer jag förhoppningsvis att fortsätta se mig om i världen.

Bonusfråga: Du reser med tre barn, när tar det stopp? Hur många barn vill du resa med?

Jag tror det här kan vara ett försök att fiska efter fler syskon, haha! Jag reser gärna med barn, både mina egna och andras, men tre egna räcker gott och väl.

brohof_golf

Ett stort tack till de här sköna lirarna som levererade klockrena frågor om att blogga om resor. Det vore jätteroligt om fler resebloggare hakade på listan att blogga om resor.


TV-programmet som jag gästade heter Out of office och sänds på Aftonbladet TV. 

36 comments

 1. Riktiga sköningar di däringa barnen! Ska se om jag lyckas skriva ihop lite svar nu när jag snart bloggat klart om vår Östersjöroadtrip 🙂

  1. Ja, det är ganska sköna faktiskt. Vore kul att läsa din lista också!

 2. Vilka bra frågor & fantastiska barn 😉 kanske tar efter din lista 😉 du e ju grym på stt skrivs och ta bilder 😉 kram

  1. Tack Lina – jättekul att ses igår!

 3. Klockrena frågor och klockrena svar där! Kanske också ska ta efter listan någon dag! Apropå hur många barn man kan resa med så finns det rese-bloggare som en sisådär 10-12 barn som sålt sina hus och reser omkring. Så visst går det med mer än 3 🙂

  1. Då har jag god marginal med kidsen, haha!

 4. Vilka bra frågor! Och jättekul med programmet 🙂

  1. Ja, verkligen roligt med programmet Helena! Och visst är det bra frågor, sådant som kanske är självklart för oss som bloggar, men som uppenbarligen mina barn funderar på… 🙂

 5. Alltså dina barn! Du har överfört din humor bra!

  1. Ja, alltså mina barn… 🙂

  1. Ska hälsa dem det! 😉

 6. Sjukt bra frågor! Du har drillat dem väl 😉

  1. Ja, om (när) de ska ta över bloggen måste de ha koll på läget…

 7. Vilka bra frågor och vilka bra svar. Och grattis till TV-karriären.
  Såå bra frågor att man faktiskt borde haka på 🙂

  1. Ja, haka på Daniela!

 8. Rolig lista, kanske jag också fyller i den nån dag! 🙂

  1. Ja, det vore kul att läsa dina svar Maria!

 9. Haha fantastiska barn, vilka frågor!
  Kul att läsa dina svar med och ja, jag hakar gärna på listan en dag snart 🙂

  1. Ja, jag skrattar åt de där ungarna varje dag… 🙂 Vore roligt om du hakar på!

 10. Gillade detta inlägg så tänkte låna dina frågor till ett eget inlägg lite framöver här!:)

  1. Kul att du gillar, ser fram emot att läsa dina svar!

 11. Underbara frågor, hälsa dina barn det! Så kul att läsa dina svar. Känner igen mig i mycket! Jag har också (sent omsider) svarat på de här frågorna nu. 🙂

  1. Haha, ska hälsa dem! Kul att du hakade på – och kul att se dig på Travel Massive idag!

 12. Åh, det här hade jag missat!! Så kul med både Aftonbladet och frågorna! Vilken bra idé att låta barnen ställa frågorna!!

  1. Ibland är det bra att resebloggarkollegor lyfter gamla inlägg, tack Anna! Ja, tyckte det var så fina, och intressanta frågor – finns många anledningar att vara stolta över mina små… 🙂

 13. Jaa, jäklar så bra frågor. Heja kidsen! Hittade listan via Dryden så tar och delar den med dig också, du och dina barn som ändå är upphovsmän till den. Här är mina svar: http://malinlundsten.com/2016/09/blogglista-12-fragor-att-blogga-om-resor/

  1. Så roligt att listan har fått ”nytt liv”, tack för att du delar med dig. Riktigt kul att läsa dina svar!

 14. Bästa fester är i Polen. På klubben New Orleans Gentlemen’s Club&Restaurant i Warszawa kan man uppleva fantastiska stunder! Jättesköna dansare!
  neworleans.pl/en/?nkpage=2

 15. Mina bästa minnen från Warszawa är från klubben New Orleans Gentlemen’s Club&Restaurant. Den bästa klubben i Warszawa! neworleans.pl/en/?nkpage=2

 16. Senaste tiden var jag på en tjänsteresa i Warszawa. Affärsmiddagen kombinerades med dansshower och anordnades på New Orleans. Det är bara att göra upp affärer i sällskap av sköna kvinnor.
  http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

 17. Mycket intressant artikel. Beskrivningen ger verkligen en känsla av Warszawa. Jag var där förra månaden och jag har mycket fina minnen från den resan. Det jag gillade mest var nattlivet, speciellt New Orleans club, som jag lätt kan tänka är en av de bästa i Europa.

 18. Förra månaden var jag på min kusins bröllop i Polen men först hade vi såklart anordnat en svensexa. Då valde vi den klassiska lösningen dvs. en klubbrunda. Vi började på New Orleans och där stannade vi hela natten. Vi beställde smakprovning av polsk vodka och privata dansshower. De där kvinnorna var helt otroliga. Det där var mitt livs bästa fest!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close