Close
Stockholm med barn: 3 platser vi aldrig tröttnar på

Stockholm med barn: 3 platser vi aldrig tröttnar på

Efter ett par veckors sjukstuga var måttet rågat, idag tog vi sikte på en huvudstad till bredden fylld av strålande vårsol för ett välbehövligt avbrott i vardagen. Jag älskar att hänga i Stockholm med barn (och för all del utan).

Jag var nitton år när jag flyttade upp till Stockholm från mitt barndomshem utanför Karlskrona – vilket innebär att jag har bott här uppe i mer eller mindre halva (!) mitt liv. Flera platser har jag haft som favoriter ända sedan jag satte min fot i huvudstaden för första gången, andra ställen har jag haft anledning att lära känna bättre efter jag bildade familj. I dagens inlägg bjuder jag på tre av mina personliga favoriter i Stockholm med barn i sällskapet.

#1. Gamla Stan:

gamla stan med barn

Jag vet inte riktigt hur det går till, men i princip varje gång jag är i Stockholm City styr jag stegen mot Gamla Stan. Jag älskar de trånga gränderna, de väderbitna byggnaderna och kullerstensgatorna. Nu gör jag allt i min makt för att få barnen att förstå storheten i den här stadsdelen – och de verkar fatta grejen! Idag strosade jag och mina småtjejer åter igenom de välbekanta gatorna med ett och annat stopp för fika. Ljuvligt!

Att tänka på: I somras checkade vår familj in på ett hotell precis vid Gamla Stan, vilket gjorde att vi fick chans att uppleva den här stadsdelen både morgon, middag och kväll. Vi njöt i fulla drag av vår staycation och den var så pass lyckad att barnen fortfarande pratar om ”när vi bodde i Gamla Stan”.

#2. Stadshuset:

Jag vet inte hur många gånger jag har fått förklara för barnen att Stadshuset med dess mörkröda murtegel inte är samma sak som Slottet, trots att byggnaden kröns av tre gyllene guldkronor. Jag njuter till fullo av den här platsen med utsikt över Stockholm och Mälaren, medan barnen är stormförtjusta i grönytorna som utgör perfekta springytor (fast jag har, som alltid, stor respekt för vattnet som omger byggnaden).

Att tänka på: Är barnen lite äldre kan det vara roligt att gå en allmän visning i Stadshuset – barn mellan 0-11 går in gratis. Biljetter för ungdomar och vuxna kan köpas på plats i biljettkassan i Stadshuset och går alltså inte att förboka. Här hittar ni mer information om visningarna.

#3. Kulturhuset/Rum för barn:

stockholm med barn

Mitt i Stockholm City, närmare bestämt på plan 4 i Kulturhuset, finns en oas för oss barnfamiljer. Lämna barnvagnen på bottenplan och fördriv sedan timmarna i ”Rum för Barn”. Här finns massor av böcker, mysiga läshörnor och krypin, lekrum, möjligheter att låna spel, ett matsäcksrum där man kan äta medhavd mat och ja, oändliga möjligheter för lek. Här finns även en bildverkstad med spännande material, observera dock att materialet kostar trettio kronor per barn och aktivitet (i övrigt är Rum för Barn gratis). Idag kunde barnen välja på två aktiviteter, antingen att måla på ett staffli eller att göra en ansiktsmask. Julia satsade på en kattmask, medan Nelly förtjust gick loss med sax och guldpapper.

Att tänka på: Det här stället är riktigt, riktigt populärt – särskilt under helger och lov. Ett tips är att ha koll på det trafikljus som sitter i fönstret till Rum för Barn och som även är synligt från Sergels torg. Rött betyder fullt och lång kö, grönt betyder fritt fram och gult betyder mycket folk och viss köbildning. Vi gick dit idag (torsdag) en stund efter öppningsdags kl 13 och hade i princip stället för oss själva, perfekt! Mer information hittar ni på hemsidan för Kulturhuset/Stadsteatern.


Är ni ute efter fler tips om Stockholm med barn (och utan!) kan jag rekommendera Att resa-poddens avsnitt Att resa till Stockholm, alternativt läsa en snabbversion av det vi pratar om här. Fler Stockholmstips med barn mottages med tacksamhet, det här året ska jag bli bättre på att upptäcka mina närområden!

4 comments

    1. Ja, Stockholm är faktiskt inte så pjåkigt ändå…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close