Close
Bucketlist-effekten: att skriva listor och bli glad!

Bucketlist-effekten: att skriva listor och bli glad!

Minns ni filmen ”The Butterfly Effect”? Jag älskade (älskar!) den och tänker fortfarande att det är en av mina absoluta favoritfilmer i livet. Nu är det dags att lägga ytterligare ett uttryck på minnet: ”The Bucket List Effect” eller rätt och slätt Bucketlist-effekten.

The Bucket List effect (vs The Butterfly Effect)

Filmen The Butterfly Effect släpptes 2004 och har fått sitt namn efter ett uttryck som myntades på 1960-talet av meteorologforskaren Edward Lorenz:

The butterfly effect is the idea that small, seemingly trivial events may ultimately result in something with much larger consequences – in other words, they have non-linear impacts on very complex systems. For instance, when a butterfly flaps its wings in India, that tiny change in air pressure could eventually cause a tornado in Iowa.

– How stuff works

I min värld fungerar ”The Bucket List Effect” /Bucketlist-effekten lite tvärtom, alltså att små handlingar i form av att skriva upp olika önskningar på listor kan leda till FANTASTISKA grejer i livet i motsats till tornados och katastrofer. För några dagar sedan fick jag det till viss del bekräftat när min syster skickade den här länken till mig, med ett tillhörande tack för mina uppmaningar om att formulera diverse mål.

Michael Dahlen: ”Bucket list” tycks ge livet djupare mening

Artikeln i SvD hänvisar förvisso inte till någon ”riktig” forskningsrapport, men baserat på Dahlens frågor till tusen slumpmässigt valda svenskar mellan 18–79 år verkar det som att personer med olika listor/livsmål upplever livet mer meningsfullt än personer som inte har det. Ni hör ju! Det blir fler listor i den här bloggen kan jag lova.

#1. Så här skriver jag mina listor

starta eget tips resfredag

Jag har skrivit listor så länge jag kan minnas, förmodligen ett arv i rakt nedstigande led från min ömma moder. Numera skriver jag listorna både analogt och digitalt. Jag använder oftast appen ”To Do” där jag samlar alla möjliga typer av listor. Dels använder jag funktionen ”Min dag”, där jag alltså skriver upp vad som ska göras just idag. Ljudet när jag bockar i uppgiften och det plingar till i telefonen är sjukt tillfredsställande. Jag känner mig som en av Pavlovs hundar och får förmodligen samma nöjda känsla av plingandet oavsett om uppgiften är utförd eller inte.

#2. Några av rubrikerna i min To Do-app just nu

 • Myhres drömresor, hela familjens alltså. Här jag jag bland annat plitat ner ”Fler musikaler London & NY”, ”Bila hela USA” och ”Sommar i Lofoten”.
 • Mål 2023, en brokig lista av högt och lågt. Ett av målen är ”Dejter med barnen”, ett annat ”Rensa tack”. Oklart vad, men känner att behovet är starkt. Även en ”poddkonferens” för Att resa-podden tillsammans med Lisa finns med på listan.
 • Böcker att läsa, den här listan fylls ständigt på i takt med att jag bockar av. Vill till exempel läsa ”Small Great Things”.

#3. Några av listorna jag betar av i resebloggen

Utöver listorna i bloggen och appen har jag, Tobias och barnen skrivit ner våra nyårsmål för 2023. De (handskrivna) listorna ligger i tryggt förvar och plockas fram nästa nyårsafton för avstämning. Den där aktiviteten i sig är en så väldigt bra grej som vi försöker göra varje nyårsafton – tog dock måluppehåll under pandemin pga DEPP. Jag och Tobias har även en löpande treårsplan indelade i olika kategorier, både personliga och gemensamma.

Låter det trist att stolpa upp livet på olika listor? Well, det får du avgöra. För egen del tror jag på ”The Bucket List Effect” och kommer förmodligen att fortsätta lista på tills dagen jag dör!

OBS! Vissa anser att ”The Bucket List Effect” påverkar oss negativt. Det gör inte jag.


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Omslagsfoto: Visby, Gotland.

12 comments

 1. Älsk på bucket listor!
  Jag skriver ofta listor, glömmer jag bort dem och så snubblar jag över dem långt senare bara för att bli jätteglad över att jag antingen fortfarande vill åt samma håll eller kan kryssa saker för att de är gjorda!

  1. Ja, det är helt klart något särskilt med alla de där listorna… 🙂

 2. Jag tycker nog fjärilseffekten kan ge fantastiska effekter också, inte bara tornadoer, hihi.

  1. Ja, så är det såklart! Ska vi köra filmtema är ju Pay it forward ett utmärkt exempel på det. Älskar den filmen också för övrigt. 🙂

 3. Jag blir så inspirerad av hur du lever ditt liv och hur viktig del dina mål varit för att du kommit dit du gjort. Nu har jag en handskriven trädgårdslista som jag stryker på och det är inte fy skam det heller!

  1. Stryk på, det gör mig glad att höra. Ja – säga vad man vill om mina listor, men mycket jag har drömt om hade nog inte hänt utan dem!

 4. Intressant med Mikael Dahlén och forskningen. Jag tycker nog också själv att mina bucketlists gör mig glad. 😊
  Jag måste nog testa en sån todo-app också.

  1. Ja, det händer liksom i en! To-do appen fungerar toppen för mig.

 5. vad intressant, jag älskar ju listor – men har aldrig satt ord på det såhär!

  1. Listor är bäst, ingen protest!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close