Close
Karlskronas bästa café, fik, konditori, bageri och chokladbutik

Karlskronas bästa café, fik, konditori, bageri och chokladbutik

Jag tänkte skriva ett inlägg om Karlskronas bästa caféer, men efter att ha listat de fem olika alternativen insåg jag att samlingsbegrepp ”caféer” inte passar fullt ut. Varje ställe nedan har sin personliga stil, karaktär och inriktning – vilket nedan resulterade i fem olika rubriker för fem olika verksamheter. Ett café, ett fik, ett konditori, ett bageri och en pralinbutik – samtliga med de gemensamma nämnarna att de ligger i (eller utanför) min hemstad Karlskrona i Blekinge och att jag gillar att gå dit och äta godsaker. Här kommer veckans fredagsfemma, håll tillgodo!

Läs mer: Weekend i Karlskrona – en guide till staden i havet

Caféer, fik, bagerier och konditorier i Karlskrona: tips på 5 personliga favoriter

#1. Karlskronas bästa fik: Systrarna Lindqvist

Om du ber mig om tips på Karlskronas bästa fik kommer jag att svara Systrarna Lindqvist. På skylten över entrén står det förvisso ”Cafe och Hembageri”, det här stället passar in på alla möjliga kategorier. Här väntar den mysigaste fikamiljön i hela Karlskrona med virkade spetsdukar, Karlskronalampor och små tänger i sockerbitsskålar, hit kan jag aldrig gå för ofta!

Systrarna Lindqvist Karlskrona

Här serveras du på udda mormorsporslin av personal i förkläden som får mig att tänka på Astrid Lindgren-sagor. Berget av vispgrädde som toppar min varma choklad är äkta vara, dessertpajerna smyckas som konstverk och sockerkringlorna smälter i munnen. Må det här stället och dess värnande om det svenska kafferepet aldrig bomma igen!

Tips! Missa inte Systrarna Lindqvists surdegsbageri som ligger vägg i vägg med serveringen.

Adress: Borgmästaregatan 3, Karlskrona

#2. Karlskronas bästa konditori: Gylles Konditori

Mina kriterier för ett bra konditori är ett brett utbud av bakelser, tårtor, frallor och bröd. När jag är sugen på en rejäl bakelse, vill äta en rågskorpa eller beställa tårta till ett extra speciellt tillfälle styr jag stegen mot Gylles Konditori.

Själva serveringsdelen är dessvärre inte särskilt inspirerande (här finns utvecklingspotential), men lokalen vägs å andra sidan upp av läckerheterna som väntar bakom glasdiskarna.

Adress: Norra Kungsgatan 22, Karlskrona

#3. Karlskronas bästa café: Café Gelato

Begreppet café innebär för mig ett utbud av fika, kaffe av alla sorter och storlekar, lättare lunch och glass – lite allt möjligt med andra ord.

Cafe Gelato Karlskrona

Personligen tycker jag att Café Gelato gör skäl för titeln som Karlskronas bästa café. Här serveras Karlskronas bästa (?) Cappuccino, skummiga Chai Lattes, matiga pajer, mackor av olika slag och hemlagad gelato som smakar gudomligt. Därutöver är personalen är trevlig och tillmötesgående och öppettiderna generösa.

Adress: Borgmästaregatan 14, Karlskrona

#4. Karlskronas bästa bageri: Andréns Bageri på Sturkö

andréns bageri Sturkö

När vi dukar upp till fest på sommarstället i Karlskrona skärgård inhandlas alltid godsaker från Andréns Bageri – ett hantverksbageri vi är oerhört stolta över på ön! Det gäller att komma hit innan plåtarna är utplockade eftersom både bullar och bröd går åt som smör i solen. Det här familjeägda stället och dess lilla servering ute i trädgården ligger förvisso en bit utanför Karlskrona city, men om du har vägarna förbi är ett stopp här givet!

Adress: Kyrkvägen 22, Sturkö

#5. Karlskronas bästa chokladpraliner: Elit Choklad

Elit Choklad är med sina nära 100 år på nacken sannerligen en Karlskronaklassiker. Butiksinnehavaren Irma kan sitt hantverk och tillverkar sockersöta praliner av hög kvalitet – både goda och vackra! Här finns ännu ingen servering, men Elit Choklad åker ändå upp på dagens lista. Så värt att skippa fulchokladen för att istället köpa hem ett par praliner till fredagsmyset, eller för all del sätta sig på en av Karlskronas otaliga klippor för att avnjuta härligheterna.

Adress: Ronnebygatan 43, Karlskrona

Tips på fler ställen med godsaker i Karlskrona:

  • Glassiären Glassbar: Barnen skulle totaldissa en lista som inte nämner Glassiären och dess enorma glassar – min familj kräver minst ett besök varje sommar. De egengräddade våfflorna är en måltid i sig. Adress: Stortorget 4, Karlskrona
  • Karlskronaglass: Om Glassiären står för kvantitet står istället Karlskronaglass för kvalitet. Den här glassen säljs bland annat på restaurang Skeppsgossen vid Marinmuseum. Adress: Marinmuseum, Stumholmen

Letar du tips efter Karlskronas bästa restauranger? Läs mer här: Karlskronas bästa restauranger – 5 personliga favoriter


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. (Omslagsfoto: Systrarna Lindqvist i Karlskrona).

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close