Close
Vandra på Irland: Slieve League, Donegal (västra Irland)

Vandra på Irland: Slieve League, Donegal (västra Irland)

Slieve League, eller Sliabh Liag som det heter på iriska, kallas för Irlands ultimata klippupplevelse vid havet och är en av höjdpunkterna längs Wild Atlantic Way coastal touring route. Ska du vandra på Irland är det här en plats att rekommendera. Utsikten över Donegal Bay är himlastormande vacker och av förståeliga skäl är vandringslederna i området något alldeles utöver det vanliga.

När vi landar på Dublins flygplats träffar vi på ett svenskt par som är redo att ta sig an landets vandringsleder. Kängorna snördes på redan i Sverige och paret är kittade i funktionskläder upp till tänderna. Jag och min man är inte fullt lika ambitiösa och har heller ingen tid att ge oss ut på några längre strapatser. Vi har bara fyra dagar i landet, varav första dagen ägnas åt tre  timmar i bilen innan vi når Slieve League på andra sidan Irland – och därmed vår efterlängtade vandringsupplevelse. Men det är ju också en del av charmen att vandra på Irland, här finns områden som passar alla ambitionsnivåer. För egen del föll jag för vandringslederna och framför allt vyerna vid Slieve League i Donegal redan vid första googlingen över ”vackra utsiktsplatser på Irland”. Klipporna mäter 600 meter över havet och är därmed tre gånger så höga som de betydligt mer kända (och betydligt mer turistpackade) Cliffs of Moher.

vandra på irland

För att hitta de bästa vyerna och smidigaste sättet att ta oss fram får vi med oss en karta och tydliga instruktioner från ägarinnan till Inishduff House Bed & Breakfast som vi har checkat in på tidigare under dagen. (Vi förbokade inte, utan ville vara spontana och ta in på ett ställe som såg hemtrevligt ut. Eftersom vi är här i början av juni innan turistsäsongen drar igång på allvar fanns gott om rum).

För att komma så nära klipporna som möjligt får vi tips att lyfta på vägbommen upp mot startpunkten av Slieve League. Jag är ganska avskräckt att köra upp hela vägen efter att ha läst beskrivningar om de smala och branta vägarna, utan vägräcken, upp mot klipporna. Tobias är inte lika räddhågsen som mig och jag blir också lättare till mods när den irländska kvinnan på vårt B&B säger att ”det är lugnt”. Och nej, det är egentligen ingen fara att köra upp trots branta backar, men hade jag kört bilen själv hade jag parkerat den nedanför vägbommen!

Vandra på Irland: Slieve League i Donegal, västra Irland

vandra på irland

Och så när vi äntligen vårt mål – och timmarna i bil från Dublin är definitivt värda mödan.

tips om irland

Slieve League är ett område för pilgrimsfärder och är, som så många andra platser på Irland, en plats med rikt kulturarv och spännande historia. Landskapet ser verkligen ut som en tavla. Den stålgrå himlen, växtlighetens intensiva gröna färg, vilda vågor som slår in mot klipporna…

att resa till Irland

… tät dimma som rullar in över slätterna och betande får som är helt obrydda över de plötsliga väderomslagen.

att resa till Irland

Slieve League är ett paradis för vandrare och har olika typer av leder för olika typer av ambitionsnivå. Den mest kända sträckan, som Tobias är extremt sugen på, är One Man’s Path. Det här är en smal vandringsled med branta stup på båda sidor, som kräver både mod och balans (jag hade aldrig vågat efter att ha kollat på den här filmen från One Man’s Path). Den berömda sträckan leder upp till en magnifik utsikt över Atlanten, Sligo Mountains och Donegal Bay från klipporna. Vi kommer dessvärre till Slieve League sent på eftermiddagen och får uppmaning att vända tillbaka innan det blir mörkt. När regnet och dimman rullar in och det blåser upp bestämmer vi oss för att vända och gå tillbaka mot parkeringen, vilket ger oss ca 3 timmar ute till fots innan vi åker tillbaka mot vårt B&B. Någon One Man’s Path blir aldrig aktuell, och tur är kanske det?

tips om irland

Ju längre vi går, desto fler skiftningar blir det i landskapet.

vandra på irland

Leden är markerad med stolpar, men när dimman sveper in är det faktiskt klurigt att få en översikt över markeringarna.

tips om irland

Det vi får höra från lokalborna är att Slieve League inte är i närheten så exploaterat som andra delar av Irland.

att resa som par

Under vår vandring stöter vi på en handfull andra vandrare och stundtals har vi verkligen naturen och vyerna helt för oss själva. Så mäktigt!

tips om irland

Ja, som sagt. Det är rejäla skiftningar i vädret. Det syns inte på bilden, men jag hade svårt att ta mig tillbaka till bilen efter att ha öppnat grinden (på hemvägen) eftersom det blåste så mycket.

Tips om att vandra på Irland och om landet i allmänhet:


Har du någon erfarenhet av att vandra på Irland får du gärna dela med dig!

3 comments

  1. Åh, det ser helt fantastisk ut. Har bara varit i Howth under några timmar och strosade runt på klipporna! Men det står högt på min bucketlist att bila runt på Irland och uppleva den vackra naturen och givetvis vandra en del!

    1. Ja, men det var väldigt härligt Petra. Howth har jag också hört mycket fint om.

  2. Vilken härlig natur och fina foton! Listan med resmål växer ständigt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close