Close
Oktoberlista (från en resebloggares perspektiv)

Oktoberlista (från en resebloggares perspektiv)

Det finns ett gäng personer i min omgivning som regelbundet utmanar mig i mina tankegångar och som ställer frågor som inte är helt lätta att svara på.

För några dagar sedan fick jag en hel laddning frågor skickade till mig, som jag i min tur har samlat ihop i en oktoberlista nedan. Efter att ha funderat ett tag landade jag i de här svaren.

sturkö

Oktoberlista (från en resebloggares perspektiv)

#1. Två saker som du aldrig har gjort, men skulle vilja prova?

Jag vill prova att köra en riktig motorcykel. Alltså, jag har ju kört runt flera månader på skoteralternativ i Thailand, men kanske att jag en dag satsar på MC-kort ändå. Tobias dröm är att han och jag, när barnen har flyttat eller så, ska köra tvärsöver hela USA med varsin MC. Efter att ha sett ”A Star is Born” kan jag ännu mer se charmen i en sådan resa! Jag vill också springa ett maraton, antingen ett klassiskt eller ett i fjällen. Tankarna har funnits där länge och växer sig allt starkare i takt med att jag närmar mig 40 års-sträcket. Ålderskris eller inte, alla anledningar är bra utom de dåliga tänker jag.

#2. Något som skrämmer många, men som inte skrämmer dig?

Att misslyckas kanske? Här kommer det där med åldern igen, men i vissa delar av livet (absolut inte alla) är jag faktiskt inte så rädd för att misslyckas. Vad är det värsta som kan hända? är ett bra ordspråk att jobba efter. Det gäller dock inte rädslan att misslyckas med säljbiten i mitt egenföretagare, där är jag fortfarande ganska kass.

#3. Tre saker om den här tiden på året?

Jag gillar den mer och mer, hösten. Jag förstår att vi är ovanligt bortskämda i år med en pangvariant, men ändå. Hösten 2018 har hittills haft ett ganska luftigt schema. Jag har hunnit komma ikapp mig själv, hur klyschigt det än må låta. I vanliga fall brukar jag deppa ihop vid tanken på ett oändligt mörker i otaliga månader framåt, men det här året får jag njuta av det bästa innan vi drar mot värmen och ljuset igen. Dricka te, boka in kompisdejter, kanske till och med rensa lite i skåpen? Det är också fullt legitimt att ta upp tv-serierna! I veckan började vi att titta på Outlander, mest eftersom jag hade hört att Skottlandsinspirationen i serien är total (tipstack till Johanna/Vandraren!).

#4. Två saker i ditt liv eller i världen omkring dig som är i förändring?

Om jag väljer att fokusera på saker i mitt liv som är i förändring får jag nog skriva tankesättet om just förändring. Låter det flummigt? Men så här. Jag har ofta tänkt att jag ska bli nöjd ”om bara x eller y” blir verklighet. Alltså, om jag väger så här eller så här mycket, om jag inte längre behöver jobba som jurist, om jag får flytta från en viss plats, om jag får åka iväg på en specifik resa – DÅ kommer allt vara perfekt i mitt liv! Men så är det förstås inte. Jag tänker att själva innebörden av livet är att leva och att vara i förändring. När jag accepterar det fullt ut, alltså mitt tankesätt om att förändring i livet är fullt normalt, blir nog vardagen lite enklare. En annan sak i förändring, betydligt mer konkret, är min inställning till utförsåkning. Jag lovade mig själv några saker i början på året, en av dem är att ta itu med min oproportionerliga rädsla för skidbackar. Eftersom resten av familjen gillar att åka skidor vill jag inte vara den felande länken. Det är dags att klämma in fötterna i pjäxorna och utmana mig själv!

#5. Något du tänker mycket på?

Just nu går mycket av min tankeverksamhet åt den stundtals ganska hetsiga debatten om klimat och hållbarhet i mina sociala flöden. Min man tror att jag befinner mig i någon slags FB-bubbla eftersom han inte läser något om det, jag tror istället att HAN befinner sig i en FB-bubbla eftersom han INTE läser om det. Det är många människor som tycker och tänker, många artiklar som delas och jag tycker det är så svårt att sålla bland informationsflödet! Det är väldigt mycket pekpinnar och skrämselpropaganda, metoder vi försökte undvika när jag arbetade med alkoholfrågan i en ideell organisation. Jag själv tror snarare att vägen går via inspiration och politiska styrmedel, men ja… självklart kan vi göra saker på individnivå. Jag menade ju själv alldeles nyligen att en enda person faktiskt kan förändra världen till det bättre. (Men gör hon det genom att skamma alla andra som inte yogar och äter vegansk kost? Nope, hon gör det genom att bland annat dela med sig av gratis yogaprogram/veganrecept).

#6. Tre småsaker som betyder mycket för dig?

Den första saken jag spontant kommer att tänka på är fina kommentarer om att jag har gjort, sagt eller skrivit något som har haft en positiv påverkan på personer. Ett kort uppskattningsmejl eller sms kan bli en egoboost utan dess like, sådant kan jag leva på hur länge som helst. En annan ”småsak”, fast som ändå betyder allt, är stunder då allt klaffar med barnen.

skogsutflykt höst

En nattning som går smidigt, en stund vid middagsbordet när alla är på sitt bästa humör, eller en promenad till affären med prat om stort och smått. Till sist en högst världslig, men ändå viktig ”småsak”, är alla fotografier jag har uppsatta på nära och kära här hemma. Jag älskar att påminnas om fina stunder i livet genom att återskapa dem via fotoalbum, canvastavlor eller vanliga printade fotokopior.


Vore kul att läsa din oktoberlista (eller kanske blir det snarare novemberlista?), haka gärna på!

10 comments

 1. Jag känner igen mig en del i dina miljöfunderingar. (Även i att Peter och jag ser olika saker i våra FB-flöden.) Jag är enormt trött på alla som hänger ut andra och klagar på vad de gör fel i hållbarhetssammanhang. Gillar inte shaming alls. Är försiktigt positiv till idéer om begränsning i antal flygresor man får göra per år eller liknande.

  1. Ja, men jag såg Norwegians förslag nu, om en kvot. Väldigt intressant – jag är också ”försiktigt positiv”! 🙂

 2. Spar ner inlägget i fall jag blir sugen att svara på frågorna, blir troligen inget oktoberinlägg dock… Funderar också mycket på miljöfrågan och vad jag kan göra nu för tiden. Testar ju att åka buss i stället för bil till jobbet bland annat. Förresten var det inte Norwegians förslag, det råkade bara vara ett Norwegianplan på fotot, det var norska politiker.

  1. Ah, trodde verkligen det kom direkt från några nytänkare på Norwegian! Tack för klargörandet.

 3. Tror att det blir så mycket shaming-inlägg från folk just för att avsaknaden av politiska styrmedel är så stor. Inget händer och folk är rädda.
  Det första man lär sig om miljövård är att inte trycka ner det i halsen på folk men det blir så svårt för många frustrerade nu. Speciellt om man ser en massa bloggar om flyg och konsumtion och ingen motvikt. Det känns som om en förändring kommer smygande.

  1. Ja, låt oss hoppas på förändring – fast utan shaming…

 4. Bra lista. Hänger på om jag hinner, så många inlägg som väntar på att bli skrivna nu efter min Madeira-resa.
  Fast ”egen Facebook-bubbla med klimatförändringar” vet jag inte. Det är ju förstasidestoff på både DN och DI nu. Fast Christofer hävdar i och för sig också att han inte ser så mycket. Manlig och kvinnlig värld?

  1. Åh, förstår att det är många inlägg som ligger på lur – vilken fin resa det verkar ha varit! Well, har kollat på Tobias FB-flöde, och nej, inte så mkt klimat där… Men visst finns det att höra och se överallt för den som verkligen vill, frågan är hur mottaglig man är. Jag tydligen massor just nu, han inte alls lika mkt.

 5. miljö- och hållbarhetsfrågan är knepig. men tror på att göra det positivt snarare än att skrämma. förändringar kommer från att vilja göra saker, inte att tvingas från dem. tror jag.

  1. Jag också… fast liksom, finns ju många olika vägar att gå. Ska bli spännande att se var vi landar i det här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close