Close
Tips på familjespel – sällskapsspel för alla åldrar

Tips på familjespel – sällskapsspel för alla åldrar

Innan jul frågade jag efter bra tips på familjespel på min privata Facebooksida. Jag och familjen skulle fira en efterlängtad stugjul i Dalarna och hade ambitionen att uppdatera spelsamlingen genom ett par nya paket under julgranen. Jag blev helt överväldigad av alla fina tips som ramlade in, och vill såklart gärna dela vidare till andra som också vill utöka sitt spelbibliotek.

Tips på familjespel – sällskapsspel för alla åldrar

Blogginlägget är uppdelat i olika kategorier: #1. Resetema, #2. Spelklassiker och #3. Övriga sällskapsspel/familjespel.

#1. RESETEMA

Ticket to Ride – uppstickaren som alla snackar om

Det här är min nioåriga dotters favoritspel just nu. Spelet med tågtema vann pris som ”Årets familjespel 2005” och går bland annat ut på att fullfölja uppdrag och bygga längsta sammanhållande tågsträcka över olika delar av världen. Spelet finns i flera olika utföranden, allt från världsdelar till specifika länder.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-5 Speltid: 30-60 minuter

Scotland Yard – tjuv och polis i London

julmarknad i london

Här delas speldeltagarna upp i olika roller, en blir skurken Mister X och resten blir ett gäng detektiver. Syftet? Att fånga Mister X. Spelet utspelar sig i London (och för att förtydliga, ”Scotland Yard” är alltså namnet på högkvarteret för polisen i London).

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-6 Speltid: 45 minuter

Den Försvunna Diamanten – glittrande klassiker

Den försvinna diamanten är en klassiker i spelsammanhang och passar klockrent i resekategorin. Här är uppdraget att ge sig ut på spelplanen (aka världen) för att hitta den legendariska diamanten ”Afrikas Stjärna”.

Ålder: Från 6 år Antal spelare: 2-5 Speltid: Upp till 60 minuter

7 wonders – skapa underverk

Fira jul i dalarna

Vi fastnade för resetemat och som namnet antyder går spelet ut på att bygga underverk: ”Härska över en av de sju stora städerna under Antiken!”. Spelet har dock mängder med regler och kräver sin inläsning, jag återkommer så snart vi har tagit itu med första spelomgången!

Ålder: Från 10 år Antal spelare: 3-7 Speltid: 30 minuter

Sverigespelet – ”hemester” i gammal tappning

Familjespel med fokus på vårt avlånga land och dess historia, geografi och kultur. Spelet går ut på att lägga upp en resrutt och nå sina tilldelade orter, den som besöker ”sina orter” först vinner.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-6 Speltid: 45 minuter

Carcassonne – dröm dig bort till franska landsbygden

boende i normandie
Normandie, Frankrike.

När jag frågade om tips på familjespel verkade strategispelet Carcassonne vara en storfavorit hos många. Det här brickspelet, som har fått sitt namn efter den medeltida franska staden Carcassonne, går ut på att skapa ett landskap med vägar, städer, fält och kloster. Spelet vann ”Årets spel” i Tyskland 2001 och har uppenbarligen hunnit bli en klassiker sedan dess.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-5 st Speltid: 30-45 minuter

Risk – ta över världen!

Få spel triggar igång speldjävulen så mycket som Risk, i alla fall i vår familj. Uppdraget? Utöka dina territorium och erövra världen med hjälp av dina arméer.

Ålder: Från 10 år Antal spelare: 2-5 st Speltid: minuter

Catan – upptäcktsresande på uppdrag

För några år sedan, när barnen fortfarande var bebisar, fyllde vi otaliga kvällar med att spela Catan tillsammans med vänner. Temat är upptäcktsresande som nått en öde ö, där du med hjälp av råmaterial sakta men säkert bygger upp ett samhälle. Fast, särskilt öde är det inte – med tanke på att det finns motspelare som gör samma sak.

Tips! Finns också ”extension” att köpa till, har dock hört att den är lite krånglig – så passar förmodligen inbitna spelare bäst. Originalversionen duger fint.

Ålder: Från 10 år Antal spelare: 3-4 st Speltid: 60+ minuter

Pandemic – oroväckande likt Coronakrisen

Jag publicerar förvisso det här inlägget den 1 april, mitt i Coronakrisen, men det här spelet är inget aprilskämt. Här är du som spelare med i en smittskyddsenhet som åker kors och tvärs i världen för att hitta botemedel för fyra dödliga epidemiska sjukdomar. Det här spelet är mer aktuellt än upphovsmännen någonsin hade kunnat föreställa sig.

Ålder: Från 13 år Antal spelare: 2-4 st Speltid: 60+ minuter

#2. SPELKLASSIKER

Bondespelet – gammal goding

Nästan alla under min uppväxt körde Bondespelet, och jag tycker att det är lika kul att spela nu som när jag var barn. Spelet går kortfattat ut på att gå från koja (eller snarare torp) till slott med hjälp av smarta investeringar.

Ålder: Från 9 år Antal spelare: 2-5 st Speltid: 35-45 minuter

Alias – skratt utlovas

Bered er på tidspress, frustration och skratt. I Alias delas ni upp i lag om två och två, och spelet går ut på att ni ska förklara så många ord som möjligt med hjälp av allt annat än just det aktuella ordet. (Tips från coachen: Se till att du inte hamnar i lag med en alltför inbiten vinnarskalle.)

Tips! Finns också som reseversion.

Ålder: Från 10 år Antal spelare: 4-10 st Speltid: 35-45 minuter

Rappakalja – perfekt för snackisar

Är du duktig på att snacka (eller för all del skriva!) rappakalja? I så fall är det här spelet som gjort för dig. Det här spelet går ut på att övertyga dina motspelare att din förklaring om ett klurigt ord är den rätta. Spelet är egentligen från 12 år, men vår nioåring och elvaåring älskar spelet och blir allt bättre på att hitta på rimliga och övertygande förklaringar.

Ålder: Från 12 år Antal spelare: 3-8 st Speltid: 45 minuter

Rummikub – omtyckt strategispel

Rummikub lär vara en av världens mest sålda strategispel, och är alltså omåttligt populärt världen över. Spelet går ut på att få ut alla sina sifferbrickor, vilket görs i alla möjliga tänkbara kombinationer. Har du tur får du upp en glad gubbe som kan användas som joker.

Ålder: Från 7 år Antal spelare: 2-4 st Speltid: 20 minuter

Pictionary – damma av ritkunskaperna!

Har/hade du bra betyg i bild? Grattis, alla lär vilja ha med dig i laget. Pictionary släpptes redan 1985 och har allt sedan dess varit ett populärt spel i familjesammahang.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2 och uppåt Speltid: 30+ minuter

Monopol – brädspelens veteran

Ett inlägg om tips på familjespel vore inte komplett utan ett par meningar om Monopol! Här får du agera fastighetsmogul, eller också inte, beroende på hur vass du är på bostadsmarknaden. Kul sätt att som ”lantis” få koll på gatunamnen i huvudstaden, jag förknippar fortfarande Stockholms gator med det här spelet.

Tips! Finns också i juniorupplaga och i reseversion.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-8 st Speltid: Förbered er för långdragning, Monopol tar alltid längre tid än man tror.

#3. ÖVRIGA FAMILJESPEL/SÄLLSKAPSSPEL:

Ska vi slå vad? – uppdrag med variation

I det här spelet tilldelas spelarna olika uppdrag. Övriga spelare ska sedan slå vad om den aktuella spelaren klarar uppdraget eller inte. (Uppdragen är både fysiska och teoretiska).

Tips! Finns också som reseversion.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 3-6 st Speltid: 45 minuter

Sequence – enkel och snabb familjefavorit

tips på familjespel sequence

När jag frågade om tips på familjespel fastnade både jag och min man för Sequence, som vi också köpte. Tänk dig en mix mellan vanligt kortspel och luffarschack (fem-i-rad) med blå, röda och gröna spelmarker så får du ett hum om vad Sequence handlar om. Lite tur, lite strategi och mycket kul!

Ålder: Från 7 år Antal spelare: 2-12 st Speltid: 10-20 minuter

Cluedo – det klassiska detektivspelet

Clueco presentaras som ”det klassiska detektivspelet”. En miljardär har funnits mördad på sin herrgård, och det finns x antal misstänkta. Spelet går ut på att lösa mordet, må bästa detektiv vinna!

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-6 st Speltid: 1-2 timmar

Takenoko – med fokus på panda och bambuträd

Spelets bakgrund är att kejsaren av Kina har gett kejsaren i Japan en panda, som en symbol på fred. Nu är det upp till spelarna att ta hand om pandan och trädgården med bambuträd.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 2-4 st Speltid: 45 minuter

Skipbo – lättspelad storfavorit

Det här kortspelet är en stående favorit i vår familj, och givet i ett inlägg om tips på familjespel. Skipbo är enkelt och ändå så pass roligt att vi inte tröttnar. Spelet går kort och gott ut på att bli av med hela sin tilldelade korthög, vilket görs genom att lägga ut alla korten i sifferordning från 1 till 12. Som bonus finns de eftertraktade ”Skipbo-korten”, det vill säga jokrarna.

Ålder: Från 7 år Antal spelare: 2-6 st Speltid: Ca 20-30 minuter

Dumstrut – ultimat för ”killgissningar”

Tänk dig en hel hög med i princip omöjliga frågor att svara på. Här ska deltagarna hamna så nära det rätta svaret som möjligt. Förhoppningsvis är inte svare helt uppåt väggarna, då riskerar du att få ”Dumstrut”-kortet.

Bra att veta! Kanske inte det roligaste spelet i längden, spelar du tillräckligt många gånger kommer du snart att känna igen frågorna och svaret.

Ålder: Från 16 år Antal spelare: 2 och uppåt Speltid:

Bohnanza – snabbspelat!

För dig som inte vill lägga hela kvällen på ett spel verkar det här vara ett bra alternativ. Spelet går ut på att odla bönor (av alla saker!) och vinnaren blir inte helt otippat den bästa bönodlaren.

Ålder: Från 12 år Antal spelare: 2-4 st Speltid: 25 minuter

Doobidoo – tips för musikfantaster

lissabon

Gillar du tv-programmet Dobidoo? Då lär du tycka om det här spelet också. Här får du ut mesta möjliga av ett sällskapsspel genom att både sjunga, rita och gissa på låttexter. Passar perfekt för musiknördar!

Ålder: Från 12 år Antal spelare: 3-8 st Speltid: 30-60 minuter

Ryktet går – viskningsleken i annan form

Det här spelet beskrivs som en skarpare version av viskningsleken. Här ritar spelarna ett hemligt ord, skickar vidare blocket, gissar – och så håller det på! Ett gäng skratt utlovas nästan garanterat.

Ålder: Från 8 år Antal spelare: 4-8 st Speltid: 30 minuter

Ubungo – klurigt och kul

Det här spelet blev utsett till Årets familjespel 2009 och håller än. Spelet består av olika pusselformade bitar som deltagarna ska sätta ihop. Det finns flera svårighetsgrader för att spelet ska passa alla, oavsett kunskaps- eller mognadsnivå.

Ålder: Från 9 år Antal spelare: 2-5 st Speltid: 35-45 minuter

Twister – rörelseglädje i spelform

Spelplanen (som ser ut som ett jättestort Fia-med-knuff-spel) läggs ut på golvet och därefter får spelarna göra sig redo för att ”slå knut på sig själva”. Här får du vara beredd att flytta både händer och fötter till olika fält beroende på vart pilen pekar.

Ålder: Från 6 år Antal spelare: 2-4 st Speltid: 10 minuter

Pie face – uppskattad hos barn!

Tänk dig ett tivoli där du betalar för att kasta pajer/gräddtårtor på en clown. Det här är typ samma sak, fast i spelform – där själva kastet är en del av spelplanen och tårtan i själva verket består av sprutgrädde (eller en blöt svamp). Mycket uppskattat av mina barn!

Ålder: Från 4 år Antal spelare: 2 och uppåt Speltid: valfritt

Speak Out – enkelt, roligt och omåttligt populärt

Baserat på mina egna flöden verkar det här vara omåttligt populärt och omättligt roligt, och ett återkommande tips på familjespel. Har du någon gång varit hos tandläkaren med alla möjliga ställningar i munnen, samtidigt som du försöker göra dig förstådd när du pratar? Det är typ omöjligt, och denna omöjlighet har spelet Speak Out tagit tillvara på. Med en plastmanick i munnen ska du läsa fraserna på spelkorten – samtidigt som dina motspelare gissar.

Ålder: Från 16 år Antal spelare: 4-10 Speltid: valfritt

Övriga tips på familjespel:

Fira jul i dalarna
  • Dot: ”Superkul, billigt och lätt att ta med på resor.”
  • Mellan tummen och pekfingret
  • När då då – ”Finns i juniorupplaga och är ändå rätt utmanande, men fördelen är att man lätt spelar i lag tills barnen blir varma i kläderna.”
  • Talisman
  • Niagara
  • Upp till bevis
  • Guillotine
  • Dixitfrån 8 år, där temat är en mystisk mening.
  • Camelup
  • Race Stone Age
  • Ricochet robots – ”Funkar för alla åldrar och kan spelas på 5 minuter eller hur länge man orkar. Det handlar om att flytta pjäser till olika mål, den som kan komma på hur man flyttar pjäsen med färst antal drag får poäng.”
  • Med andra ord ”Funkar för alla åldrar och går snabbt, vilket passar oss.”
  • Karuba
  • Grimasspelet
  • Vertellis – ett frågespel med fokus på barnfamiljer, där samtalet är i fokus. (Från 8 år.)
  • King of Tokyo – Enligt beskrivningen ett spel från 18 år, där syftet är att skapa ett enormt monster som går bananas i Tokyo.
  • For Sale / Love Letter / Kingdomino:For sale, Kingdomino och Love Letters är lite snabbare spel. Vår femåring kan spela alla även om han ibland kan behöva lite strategisnack.
  • Ludo Skogsdjur Fia med Knuff i snyggare design.
  • 5 Crowns
  • Phase 10 / Mexican Train / Dominion: Roliga spel som går att köpa i utlandet.

Och på tal om tips på familjespel, glöm heller inte ”gamla hederliga aktivitetsspel” som Hockeyspel. Jag kan också rekommendera Couronne (även kallat Koronn eller ”Corona”), vilket ser ut som en typ av biljardspel där du använder dig av mindre varianter av köer.


Har du fler tips på familjespel? Fyll gärna på i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close