Close
Prinsessan Adrienne: här är ”ditt” Blekinge!

Prinsessan Adrienne: här är ”ditt” Blekinge!

Hurra för den nyfödda Prinsessan Adrienne och hurra för att hon blir hertiginna av Blekinge! Kungligheter och Blekinge i en och samma nyhet, i min värld kan det inte bli bättre.

Jag är ett stort fan av kungligheter i allmänhet och den svenska kungafamiljen i synnerhet. När jag hörde nyheten om att den nyfödda prinsessan Adrienne Josephine Alice blir hertiginna i mitt hemlandskap Blekinge blev jag givetvis extra glad – en bättre kombination är svår att hitta. Men, vad har hon sig då att vänta av ”sitt” landskap, Prinsessan Adrienne?

prinsessan Adrienne hertiginna av Blekinge
En annan prinsessa, fast i samma landskap. Bild från Sturkö i Karlskrona skärgård.

Prinsessan Adrienne: hertiginna av Blekinge!

Blekinge har fram till nu, såvitt jag vet, inte varit någon direkt prio för den nuvarande kungafamiljen, med undantag för kungens återkommande intresse för fisket i Mörrumsån. I framtiden lär dock familjen få anledning att lämna sommarresidenset på Solliden, Öland, för att köra över Kalmarbron och rulla ner mot Blekinge. Rollerna är med andra ord ombytta – när jag växte upp var det snarare vi som körde upp till Borgholm i hopp om att få en skymt av kungafamiljen.

Blekinge är ”Sveriges trädgård”

Blekinge är ett av Sveriges minsta landskap, faktiskt näst minst till ytan näst efter just Öland. I historieböckerna låg vi i gränslandet mellan Danmark och Sverige – och blev så sent som 1658 helsvenskt genom den berömda freden i Brömsebro. Landskapet ligger längst ner i sydöstra Sverige och har starka kungakopplingar tillbaka i tiden. Kung Karl XI grundade Karlskrona 1680 som en svensk marinbas och staden hade i början av 1700-talet hunnit bli Sveriges tredje största stad! I dagsläget är Blekinge är känt för sin vackra skärgård och kallas dessutom för Sveriges trädgård. Här är några platser för den nya Prinsessan och hennes familj att lägga på minnet framöver.

Karlskrona

karlskrona

Jag kan aldrig tala nog om min hemstad och lyfter ofta ”staun” här i bloggen. Om Prinsessan Adrienne så småningom kommer att växa upp i Stockholm kommer hon definitivt att känna sig hemma i Karlskrona, som i mångt och mycket är som huvudstaden i miniatyr. Uppbyggd på öar, sammanbunden av broar och med en enormt vacker skärgård. Staden finns dessutom upptagen på Unescos världsarvslista som ett väl bevarat exempel på en örlogsstad.

Läs mer: Weekend I Karlskrona – en guide till staden i havet

Ronneby

Ronneby brunnspark

Jag spenderade många somrar hos mina kusiner i Ronneby och har bara fina minnen därifrån. Historiebeskrivningarna sträcker sig så långt tillbaka som till 700-talet e.Kr. och staden har fått sitt namn efter Ronnebyån som från början hette Rotne å. I Ronneby skulle jag rekommendera Prinsessan Adrienne att besöka Blekinges vackraste park Brunnsparken, fika på Café Mandeltårtan och sedan avsluta dagen med ett pass AcroYoga under ledning av mina kusiner/kusinbarn.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd

Karlshamn

Karlshamn Vägga

Hamnstaden Karlshamn grundades ungefär samtidigt som Karlskrona, fast har väl i ärlighetens namn mest legat i skuggan av storasyskonet – fram till dess att stadens stora simstjärna Emma Igelström satte Karlshamn och dess simklubb på kartan. Jag skulle rekommendera Prinsessan Adrienne att gå eller cykla ”Utvandrarnas väg” som sträcker sig från Eriksmåla till Karlshamn. För jo, det var här i Karlshamn som Karl-Oscar och Kristina hoppade på båten över mot Amerika. En sådan aktivitet skulle också knyta ihop Prinsessans egen historia med föräldrarnas, Prinsessan Madeleine och Chris träffades ju faktiskt i New York!

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Karlshamn med omnejd

Sölvesborg

sölvesborg

Prinsessan Adrienne får gärna ta med mig till Sölvesborg, för faktum är att jag inte kan minnas ett enda besök i staden varken under uppväxten i Blekinge eller under senare tid. Jag vet dock att vi läste om den medeltida kyrkan St Nicolai kyrka i skolan, den lär vara värd ett besök. Jag har också hört mycket gott om Hälleviks camping.

Läs mer: Att göra i västra Blekinge: 6 utflyktstips

Kristianopel

kristianopel

Den lilla kustorten Kristianopel ligger i Blekinges nordöstra hörn och är en riktig utflyktsfavorit för hela vår familj. Det är svårt att tro idag, men faktum är att Kristianopel var Nordens första renässansstad! Hertiginnan av Blekinge kan med fördel åka hit under sommartid och gå på Café Sött och Salt samt pricka in en av alla sommarkonserter som hålls i krokarna. Ett annat alternativ är att plocka upp en delikat räkmacka på det närliggande rökeriet Blomlöfs Rökeri i Brömsebro.

Läs mer: Vissa dagar känner jag mig lite mer dansk än andra (skrivet av min syster)


Välkommen till världen Prinsessan Adrienne, hertiginna av Blekinge! Jag hoppas och tror att du får en Blekingeeka i miniatyr och en Karlskronalampa av ”ditt” nya landskap i födelsegåva, det hade jag velat ha om jag var du. Här hittar ni alla mina inlägg om Karlskrona. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av mer inspiration och restips framöver.

2 comments

  1. Jag vet att jag sa det innan, men ändå. Många blekingar ger inte gärna sina barn namn med R i med tanke på vår oförmåga att uttala denna (i andra dialekter rätt vackra) bokstav. Då R ska uttalas gör vi det med fransk charm och därmed kanske vi kan säga att Blekinge är HELT rätt för en Adrrrrrrienne, den franska sorten. Bra att välja ett namn som bara bärs av knappt 300 andra svenskor. Jag gissar att namnet kommer att bli något mer poppis framöver! Estelle, Leonie, Adrienne. Fina namn.

    1. Verkligen fina namn! Och ja, i Blekinge kommer det franska uttalet till sin rätt… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close