Ta vilket resmål som helst, och det blir ännu bättre med vyer över virvlande hav, glittrande sjöar eller forsande älvar. Stora vattendrag fascinerar, och adderar en extra dimension till upplevelser och destinationer under både vardag och semester. Sveriges näst största sjö Vättern kantas av det ena fina utflyktsmålet efter den andra, alla med sin unika prägel. I det här inlägget har jag samlat ett antal tips om Vättern, baserat på mina personliga upplevelser och önskemål om framtida resor.
Listan börjar med Vadstena, Omberg och Gränna som ligger längs Vätterns östra sida, för att sedan fortsätta söderut mot Jönköping med omnejd. Därefter följer Hjo på Vätterns västra sida följt av Karlsborg och Tiveden/Askersund vid Vätterns norra del, för att avsluta med Motala tillbaka på östsidan. (Enligt Google maps tar det ca fem timmar att köra Vättern runt.)
Vättern är Sveriges näst största sjö. Sjön ligger i en förkastningssänka i jordskorpan och är därför långsträckt med branta strandlinjer och bråda djup. /…/
De största tillflödena kommer från Huskvarnaån samt ett sjösystem med bland annat Unden och Viken som rinner ut i Vättern vid Karlsborg. Via Motala ström rinner Vättern ut i Bråviken i Östersjön.
– SMHI, Fakta om Vättern
Tips om Vättern: Att resa runt Sveriges näst största sjö
Idylliska Vadstena:
Det vilar en alldeles särskild atmosfär över den lilla staden Vadstena, inte minst i klosterområdet som präglas av historier om Heliga Birgitta. En annan given sevärdhet är Vadstena slott – ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. I matväg bör du inte missa en fika på Gamla Konditoriet och heller inte maten på restaurang Hörnet!
Läs mer: Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer
Grönskande oas i Omberg med omnejd:
Ekoparken Omberg intill Vättern kan närmast beskrivas som en grön lunga med högtidliga ekar och grönskande bokskog med möjlighet till rekreation och återhämtning. Det finns flera vackra utsiktsvyer över Vättern, där “Oxbåset” tillhör en av de finare. Omberg inbjuder också till äventyr som zipline, mountainbike, kajak och vandringar. Vill du ha guide med dig för bästa möjliga upplevelse av området rekommenderas guideföretaget Woods & Water.
Matsäcken avnjuts med fördel nere vid vackra Alvastra kloster. Om du inte har tid att fixa en egen kan du förbeställa en picknickkorg från Ombergs Turisthotell.
Läs mer: Resa i Sverige med barn – tips vid östra Vättern
Sockersött i Gränna:
Polkagrisar i långa rader hittar du i idylliska Gränna. Den sockersöta (bokstavligen talat!) pärlan är ett flitigt besöksmål i Smålandstrakten och en riktig turistmagnet under sommartid, satsa därför på att åka hit utanför högsäsong om du kan. Är du nyfiken på vad Gränna har att erbjuda i mat- och fikaväg? Läs det här inlägget om Mat runt Gränna på cykel av Elna Dahlstrand!
Stadsliv i Jönköping:
Vid Vätterns södra strand ligger Jönköping, med dess egen lilla strandriviera. Under sommarkvällar rekommenderas middag nere vid ett myllrande Hamnpiren, men själva Vätternvyerna är lika vackra året runt. För att addera en bra naturupplevelse kan du göra en utflykt till Dumme Mosse som kallas även för södra Sveriges sista vildmark.
Läs mer: Att göra i Jönköping – 9 tips till en weekend i Småland
Vyer över Visingsö:
Vill du göra en resa där du är helt omgiven av Vättern i alla väderstreck är en utflykt till den lilla ön Visingsö självskriven. Det är populärt att ta med cykeln på båten över för att upptäcka ön. Och du kan väl legenden? Visingsö skapades när jätten Vist kastade ut en grästuva i Vättern för att frugan skulle ha en torr plätt att gå på.
Läs mer: En utflykt till Visingsö. Mer inspiration om vad du kan göra på Visingsö finns hos Linda/Resa Medvetet.
Strandhytter i trästaden Hjo:
Längs Vätterns strandlinje vilar ett flertal söta små städer, varav en är trästaden Hjo. I staden finns flera vackra äldre träbyggnader bevarade, många av dem från tiden när “Hjo Vattenkuranstalt” var omtalat och överklassen sökte sig till Hjo i egenskap av populär kurort. Idag marknadsförs Hjo tillsammans med Eksjö och Nora som “Sveriges trästäder”. Vill du få lite Brighton-känsla bör du ta dig till de pastellfärgade och vykortsvänliga strandhytterna vid Guldkroksbadet.
Läs mer: Att göra i Hjo: 6 tips i en av Sveriges trästäder
Spännande fästningshistoria i Karlsborg:
Letar du efter historiskt intressanta utflyktsmål i närheten av Vättern? I så fall är Karlsborgs Fästning på Vanäs Udde vid Vättern en självklarhet. Här har besökare möjlighet att få del av ett stycke unik svensk krigshistoria, inte minst eftersom fästningen byggdes med avsikt att fungera som Sveriges reservhuvudstad i krigstider. Föredrar du Vätternvyer måste du promenera till den vitmålade skönheten Vanäs fyr en bit in på fästningsområdet…
…denna lär vara ett av de mest fotograferade objekten i kommunen.
Läs mer: Karlsborgs Fästning – tips på utflykt vid Vättern
Kristallklart i Djäknesundet:
Är du ute efter de mest badvänliga platserna längs Vättern? Djäknesundet utanför Karlsborg sägs vara en av Vätterns finaste badplatser. Kristallklart vatten, len sandbotten och inbjudande vyer väntar, oavsett om du badar eller paddlar kajak. En annan känd badfavorit i Vätternsammanhang är Varamobaden utanför Motala.
Läs mer: Djäknesundet – Vätterns finaste badplats?
Vilt, vackert och kuperat i Tiveden:
Tivedens nationalpark ligger vid Vätterns nordvästra sida och är en rejält kuperad naturoas som uppskattas av både lokalbor och turister. Den här delen av Sverige är inte bortskämd med större områden gammal och sammanhängande skog, så visst är Tiveden värd att nämna som ett tips om Vättern och vad som finns att göra i närheten. Några tips i Tivedensammanhang (utöver nationalparken) är Tiveden Adventure och Tivedens lanthandel. Läs mer om en perfekt hösthelg i Tiveden hos CopenKlara.
Läs mer: Tivedens nationalpark – att vandra Stenkällerundan för ett smakprov på Sveriges södra vildmark
Askersund vid Vätterns norra spets:
Vid toppen av Vättern vilar Askersund, som lockar många turister inte minst under sommartid. Stirra dig inte blind på högsäsongen, de här omgivningarna är minst lika vackra i höstskrud. Ett tips jag är extra nyfiken på är en aktiv höstweekend på Aspa Herrgård ca tio minuter utanför Askersund. Här har du också nära till vandring i Tivedens nationalpark som du kan läsa mer om ovan. Ett annat boende jag har bott på och kan rekommendera är Pensionat Sundsgården.
Läs mer: Att göra i Askersund, tips om en svensk pärla vid norra Vättern
Svenska Klassikern i Motala:
Motala har gjort sig känd som en hub för En Svensk Klassiker, där Vätternrundan ingår som ett av delmomenten. Motala är alltså värdstad för den stora cykelfesten, och vi är många som på skakiga ben har hämtat ut sina nummerlappar på Stora Torget inför startskottet av Vätternrundan. För dig som inte intresserar dig något vidare för varken cyklar eller cyklister är givetvis Motala en besöksvärd stad ändå, särskilt om du gillar att hänga på stranden. Med sin fem kilometer långa sandstrand är “Playa Varamobaden” Nordens längsta insjöbad – och det lär också vara relativt solsäkert i trakterna!
Läs mer: Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige
Vill du istället ha tips om vad du kan se och göra runt Vänern?
Läs det här inlägget: Tips om Vänern – platser runt Sveriges största sjö
Har du fler tips om Vättern? Fyll gärna på i kommentarerna! Följ Resfredag på Instagram för att få del av Sverigesinpiration framöver. Omslagsbild från Omberg. Inlägget publicerades ursprungligen i oktober 2021, men är uppdaterat våren 2024.
2 comments
Så många bra tips! Som uppväxt i Vetlanda har jag varit många gånger i Jönköping och stannat till några gånger i Gränna men konstigt nog inte sett så mycket i övrigt runt Vättern. De flesta av platserna ovan står dock på min bucket-list för kommande Sverige-semestrar. Är till exempel väldigt sugen på att åka och titta på de gulliga badhytterna i Hjo och fyren i Karlsborg.
Tack Ann-Louise! Ja, jag har ju bott i Jönköping ett halvår och hann utforska en del längs östra sidan – men har varit runt på andra sidan en del med familjen på senare år. Så mycket fint, kul att höra att flera av platserna finns på din bucketlist. Jag själv vill gärna besöka området vid Tiveden och Askersund snart!