Close
Djäknesundet: Vätterns finaste badplats?

Djäknesundet: Vätterns finaste badplats?

Jag har bott ett halvår av mitt liv ett stenkast från Vätterns strand i Jönköping. Den kilometerlånga och picknickvänliga Vätterstranden är ljusfärgad med finkornig sand, och fungerade som ett utmärkt substitut för mina bekanta havsvyer från Karlskrona. Fram till bara för några veckor sedan var den här stranden min ohotade favorit i Vätternsammanhang – men det var innan jag hade besökt Djäknesundet utanför Karlsborg. Det här stället hamnade på min önskelista efter jag hade läst om det på SJ:s lista över svenska alternativ till utlandsresor.

Djäknesundet: Vätterns finaste badplats?

djäknesundet

I SJ:s kampanj ”Visa oss ditt fantastiska Sverige” som pågick i våras efterfrågades alltså svenska resmål som alternativ till utländska motsvarigheter. Av över 1000 förslag kom Djäknesundet i Karlsborg till slut på en sjunde plats – som Sveriges alternativ till den grekiska övärldens Samos.

Den semesterfirare som söker kristallblått vatten och vacker natur behöver knappast flyga till grekiska övärldens Samos för att uppleva detta. /…/ De höga klipporna som omgärdar det turkosa vattnet och den grönskande skogen ger en stillsam ro. Platsen är som tagen ur en sagovärld och perfekt för barnfamiljer. I mitten av viken ligger en fin och barnvänlig sandstrand och utmed vattnet finns höga klippor att hoppa från. Djäknesundet, som är ett naturreservat, lockar även dit dykentusiaster tack vare sitt klara vatten och lena sandbotten.


– SJ:s motivering till Djäknesundets sjundeplats på listan över klimatsmarta svenska alternativ till utlandsresan

När jag tog med familjen på ett jobbuppdrag till Karlsborg i somras såg jag till att lägga in Djäknesundet som ett givet stopp under vår resa från Stockholm. GPS:en tog oss till en parkering, där det fanns två vägar att välja för att komma ner till Vättern. Den vänstra vägen leder förbi ett par hus och vidare ner till en båtbrygga. Den högra vägen leder direkt ner till badstranden.

Djäknesundet: Bryggan och båthamnen

djäknesundet Vättern
djäknesundet Vättern
djäknesundet Vättern
djäknesundet Vättern

Vi börjar att gå den vänstra vägen ner och hamnar vid bryggan, med riktigt fina vyer över Vättern. Jag blir dock lite konfunderad eftersom liknelsen med den grekiska övärlden är ungefär… noll. Efter att ha pratat med några lokalbor i segelbåtarna vid bryggan får vi tipset att istället följa strandkanten upp mot klipporna – ”Där finns de riktigt vackra vyerna som du nog har sett på bild!”

Djäknesundet: Klipporna och badstranden

Och mycket riktigt, uppifrån klipporna (på klippornas högra sida sett från båtbryggan) väntar…

djäknesundet Vättern

… en lagunliknande liten vik, en badstrand…

djäknesundet Vättern

… och det klara vattnet.

djäknesundet Vättern

Något bad blir det inte för varken mig eller någon annan i familjen, men med tanke på skriken från de här lagunbadarna lever Vättern upp till sitt rykte baserat på mina egna iskalla erfarenheter.

djäknesundet Vättern

Under vårt besök glider två kajakpaddlare in mot stranden, och det är just exakt de här stunderna jag önskar att vi hade åkt runt med en kajak fastsurrad på biltaket.

djäknesundet Vättern

Sett från själva badstranden är vattnet inte lika Greklandslikt – de absolut vackraste vyerna får du uppifrån klipporna (till vänster i bild).

Ta dig hit: Vi kom hit bilvägen, och ställde in Djäknesundet på GPS:en. Vi körde från Stockholm via Örebro län och väg 50, för att sedan köra in på väg 49 via infarten till Karlsborg. Håll utkik efter vägskylten märkt med ”Djäknesundet”. Kommer du med tåg är smidigaste sättet att resa till Skövde, för att därifrån ta bussen till Granvik, Karlsborg. Enligt Google Maps är det 2,6 km (32 minuter) mellan Granvik och Djäknesundet.

Läs mer om andra utflykter i området mellan Vänern och Vättern: Tips om att resa i Sverige med barn – Västgötaturen. 

7 comments

 1. Vid Vättern måste jag rekommendera Nordens största insjöbad Varamon i Motala. Härligt turkost i rätt väder, man ser alltid fötterna och så finns där fina sommarvillor att se på.

  1. Ah, bra tips! Det ska jag se till att satsa på framöver.

 2. Älskar Vättern. Även hargebaden är ett riktigt fint badställe samt naturreservatet hargeuddar som på sina ställen kan likna en miniatyr av djäknesundet. Absolut ett alternativ istället för utlandsresa.

  1. Tack L, vad kul att få fler tips runt Vättern! Jag får köra en separat Vätternturné nästa sommar… 🙂

 3. Katherine Menjivar says:

  Hej! Vi tänkte åka dit nu i helgen och vi undrar (du kanske vet 😛 ) om det finns någonstans att tälta vid vattnet eller i nerheten ?

  Mvh Katherine

  1. Hej Katherine, låter som en fin utflykt! Har dessvärre dålig koll på vad som gäller för tält i området… Hoppas att ni hittar något som passar! /Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close