Irland är magnifikt och vilt, mystiskt och lockande. Vyerna ligger redo att avnjutas och för oss är det en självklarhet att hyra bil för den frihetskänsla det innebär att kunna ta sig runt på egen hand.
Jag och min man besökte Irland i mitten av juni. Resrutten gick från Göteborg till Dublin, varifrån vi sedan gjorde rutten Donegal – Dublin (för att hämta upp vänner på flygplatsen) – Belfast – Giant’s Causeway – Boyne Valley – Dublin. Eftersom vi bara hade fyra dagar på plats får vi välja besöksmål med omsorg. Hade vi haft mer tid hade mina tips om Irland sett annorlunda ut och förmodligen innehållit en mycket högre dos med västkustfokus, men å andra sidan blev det här upplägget perfekt efter (tids)omständigheterna.
Tips om Irland (och Nordirland): gröna kullar och dramatiskt hav
#1. Vandra vid Slieve League
Irlands enastående naturvyer har gjort landet till en populär vandringsdestination. Ett givet tips om Irland är därför att ta tillvara på Iandets vandringsleder, oavsett om du bara går en liten sträcka eller satsar på en längre. Efter att ha googlat runt efter dramatiska vyer och fina vandringssträckor fastnade vi snabbt för området Slieve League uppe vid Donegal, ungefär tre timmars körsträcka från Dublin. Här väntade stupande klippor, ett Atlanten i uppror och snabba väderomslag – precis så som vi hade föreställt oss det!
När jag tittar tillbaka på mina bilder är det svårt att se vilken årstid det är på bilderna. Inga konstigheter med det, på Irland sägs du ofta kunna uppleva fyra årstider på en och samma dag – vilket blir extra tydligt uppe vid Slieve League. Packa med andra ord med dig bra funktionskläder, och tänk på att paraplyer knappast har en chans när de starka Atlantvindarna börjar blåsa in.
Läs mer: Vandra på Irland: Slieve League, Donegal (västra Irland)
#2. Kör längs Wild Atlantic Way
Irland vimlar av vackra vyer, många av dem ligger längs Wild Atlantic Way. Den dramatiska kuststräckan längs Atlanten löper över sex irländska regioner och är som gjord för att utforskas med bil. Sträckan har tre olika nyckelorter och löper från 1) Donegal vidare ner mot 2) Galway City för att sedan fortsätta till 3) Cork City i söder. Vi satsar på att köra en bit av sträckan uppe vid Donegal.
Läs mer: Travel Tips – Wild Atlantic Way
#3. Stanna för lunch på Coppi i Belfast
På vägen upp från Dublin mot Giants Causeway stannar vi till i Belfast för att äta lunch. Våra kriterier för restaurangbesöket (prisvärt, mysigt och inte alltför turistigt) leder oss förbi ett gäng muralmålningar till slutmålet Coppi, en restaurang med italiensk meny och ruff inredning. Priserna är löjligt bra och maten håller hög klass. Det här tipset kan jag varmt rekommendera vidare!
Hitta hit: Coppi: Contemporary Italian Cooking in Belfast, Saint Annes Square, Cathedral Quarter, Belfast BT1 2LR.
#4. Muralmålningar i Belfast
Det går inte att lämna Belfast utan att på något sätt beröras av stadens hundratals muralmålningar. Bakom många av målningarna ligger politiska budskap som en högst närvarande påminnelse av den långvariga konflikten på Nordirland, vilken pågick som värst under 1970-1990 och officiellt ansågs avslutad 2007 i samband med långfredagsavtalet. I stora drag innebar konflikten att vissa delar av befolkningen (republikanska grupper med en majoritet av katoliker) ville ha en självständig stat och en annan (lojalistiska grupper med en majoritet av protestanter) ville tillhöra Storbritannien.
Läs mer hos Resa Medvetet: Muralmålningar i Belfast och konflikten på Nordirland
#5. Gör en utflykt till Giant’s Causeway
Giant’s Causeway, “Jättarnas bro”, är ett givet turistmål uppe vid Nordirlands norra kust. Här har naturen själv skapat ett unikt konstverk till eftervärlden i form av drygt 40 000 svarta basaltstenar, de flesta sexkantiga. Fenomenet uppkom efter ett underjordiskt vulkanutbrott för miljontals år sedan, vilket även sträckte sig över till Skottland. (I Skottland finns fortfarande liknande formationer kvar på ön Staffa.) Enligt myten handlar det inte alls om något vulkanutbrott, utan om att den irländske jätten Finn McCool byggde en bro över till den skotske jätten Benandotter för att de skulle kunna slåss. Vulkanutbrott eller jättebro? Snyggt är det oavsett. Inträdet kostar 11:50 pund per vuxen, parkering ingår i inträdesbiljetten.
#6. Bo på The Lawrence utanför Dublin
På Irland finns det mysiga Bed and Breakfasts bakom i stort sett varje vägkrön – jag och Tobias bestämmer oss spontant för att ta in på Inishduff House på väg mot Slieve League (vi betalar totalt 90 euro för en natt, frukost ingår). Återstående nätter spenderar vi på boutiquehotellet The Lawrence i närheten av Boyne Valley. Det här är mer än ett hotell, vi stormtrivs så pass att vi hellre hänger kvar vid hotellfrukosten och pratar med de andra gästerna än att spendera morgonen inne i Dublin.
Läs mer: Hotell på Irland av allra bästa sort: The Lawrence i Athboy
#8. Ta en guidad tur på Trim Castle
Irländska slott finns det gott om, ett av dem är Trim Castle i Boyne Valley där delar av filmen Braveheart spelades in. Passa på att ta en guidad visning för att få insiderberättelser om allt från toalettbestyr på slottet till beskrivningar om Tudors och Cromwells då det begav sig. Inträde och guidad tur kostar 5 euro per vuxen, vilket jag tycker är väl investerande pengar.
#9. Åk till Newgrange
Ett tips om Irland som sticker ut lite extra är Newgrange, eller Brú na Bóinne som formlämningarna i området heter på keltiska. Här kommer Irlands rykte som ett land fyllt av legender och mystik till sin fulla rätt. Den här området, daterad någon gång på stenåldern, finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Utsidan på Newgrange är restaurerad efter att under tusentals år ha blivit påverkad av väder och vind, men stensalen – dit vi besökare får gå in i begränsade grupper – är fortfarande intakt. Vi är flera som ryser när guiden berättar om ljusfenomenet som inträffar i stensalen varje år vid vintersolståndet. Över ingången till den trånga passagen in till stensalen finns en “takbox” som under en mycket begränsad tid släpper in en ljusstrimma tillräcklig för att lysa upp hela gravkammaren. Övriga dagar på året är salen… nattsvart.
Att tänka på: Det enda sättet att ta sig till Newgrange är via bussar som går från huvudentrén vid turistcentret. Vill du bli garanterad plats så förboka på hemsidan eller se till att komma hit vid öppningsdags. Platserna fylls på väldigt snabbt – vi fick vänta i flera timmar innan det blev vår tur! Inträde inklusive busstur till Newgrange kostar 7 euro per vuxen.
#10. … och till resten av godbitarna i Boyne Valley
Både Trim Castle och Newgrange ligger inom det område som gemensamt brukar kallas för Boyne Valley, ”Birthplace of Ireland’s Ancient East”. Andra sevärdheter i området är bland annat Loughcrew Cairns (en av de viktigaste gravlämningarna på Irland, daterad till 3200 år fKr), Monasterboice (här finns två av de mest välkända keltiska korsen på Irland, korsen har ju också har kommit att bli en symbol för det irländska kulturarvet) och inte minst Hill of Tara, högsätet för “the High Kings of Ireland” och en av de heligaste platserna i det forntida Irland.
Tips om Irland: att tänka på för dig som hyr bil:
Innan du hyr bil – var medveten om att Irland har vänstertrafik. Hyr inte bil om du inte känner dig bekväm med att köra på “fel” sida vägen! Tänk på att vägarna stundtals är snirkliga och smala, anpassa hastigheten efter vägförhållandena.
Vi hyrde bil (mellanklass) via Holiday Autos och hämtade upp/lämnade bilen vid Dublins flygplats. Slutsumman för fyra dagars bilhyra, exklusive bensin och tillägg för att köra över till Nordirland, landar på drygt 2000 SEK. Vi var tvungna att meddela vår biluthyrningsfirma huruvida vi skulle köra över bilen till Nordirland eller inte, i samband med att vi körde in till Nordirland (det fanns dock ingen gränskontroll) lade bilfirman på en extra tilläggssumma på ca 60 euro. Under vår vistelse i juni 2018 låg priset för diesel på 1,4 euro/liter.
Utöver inlägget “Tips om Irland” kan du här läsa mer om vår Irlandsresa (och mitt tidigare besök i Dublin). Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.
4 comments
Vill tillbaka, men först Skottland!
Samma här… 🙂
Matnyttigt inlägg minst sagt. Vilt och vackert är bara förnamnet. Tack för att du tipsar om “mina” muralmålningar
Tack själv för att du tar dig tid att kommentera! 🙂 Irland är nice.