Close
Hotell på Irland av allra bästa sort: The Lawrence i Athboy

Hotell på Irland av allra bästa sort: The Lawrence i Athboy

I år lät vi, på vinst och förlust, en ombyggd pub utanför Dublin avgöra vart vår gemensamma parsemester skulle gå.

I höstas fick våra vänner en rekommendation om ett litet hotell på Irland i ett samhälle utanför Dublin, vars namn ingen av oss någonsin hade hört talas om. Samhället visade sig heta Athboy och boutiquehotellet – som är familjeägt – The Lawrence. Vid det laget hade vi hade lösa planer på att hyra hus i Italien, ta en familjeresa till Malta eller uppleva Slovenien. Irland fanns egentligen inte på kartan, men vi var inte svårövertalade.

Hotell på Irland av allra bästa sort

tips om irland lawrence

Hotellet The Lawrence och läget

Ytterligare några månader senare checkade vi in på The Lawrence, blev mottagna med öppna armar och två dygn senare kände vi oss som en del av familjen. Ägarinnan Elizabeth har lagt hela sin själ och hjärta på det här stället – det går ingen obemärkt förbi! Athboy, samhället där hotellet ligger längs huvudgatan, ligger nordväst om Dublin (drygt en timme med bil). Samhället ligger i närheten av Boyne Valley där det finns flera historiska sevärdheter värda att besöka. Hotellbyggnaden är från 1700-talet och hotellet är inrett i tjugotalsstuk.

att resa till Irland

att resa till Irland

tips om irland lawrence

Hotellrummen:

tips om irland lawrence

The Lawrence har elva sovrum som alla är individuellt inredda. Det finns inga rumsnummer, alla rummen är istället döpta efter olika karaktärer – bland annat Greta Garbo. Det finns ett gemensamt allrum med öppen brasa och en bar, här serveras också den fantastiskt goda frukosten (omslagsbilden) som får högsta betyg.

Coburn’s Bar

tips om irland lawrence

resa till irland

tips om irland lawrence

Coburn’s Bar, som sitter ihop med resten av hotellbyggnaden, är en charmig historia och är också den äldsta baren i Athboy. Här varvas livemusik med historialektioner (!) och andra evenemang. Elizabeth berättar att hon sitter med i en sammanslutning som försöker få tillbaka puben som den naturliga samlingsplatsen efter jobbet där besökarna kan hänga, umgås, äta och dricka. Eftersom många numera tvingas pendla till storstäderna för jobbets skull är det inte lika självklart att hänga på puben efter arbetsdagens slut.

Vi hugger in på barmenyn där vi rekommenderas att beställa ställets berömda Fish n’ Chips. Jag, som är mer förtjust i fenomenet Fish n’ Chips än själva fisken, väljer att bara ta in chips (det vill säga pommes). Det slutar med att jag äter upp nästan hela Tobias fiskportion eftersom den är så god.

Restaurangen

tips om irland lawrence

hotell på Irland Athboy

Den som väljer att inte äta på puben kan istället få en finare middagsupplevelse a la carte på restaurangen som tillhör hotellet. De rejäla stenväggarna påminner om byggnadens historia från 1700-talet, i övrigt är det Hollywoodglamour från tjugotalet som gäller. Eftersom vi är så nöjda med våra Fish n’ Chips från puben bestämmer vi oss för att också äta middag på restaurangen kvällen därpå. Som sagt, det här hotellet på Irland är ett ställe du checkar in på och ogärna lämnar.

tips om irland lawrence
Längst fram sitter skådespelaren Degnan Geraghty och hans fru Josie. På bakre raden, bredvid vårt resesällskap Örjan står hotellägarna Aodan och Elizabeth Coburn.

Vår frukost sista dagen sammanfaller med Fars Dag, vilket firas genom hotellfrukost för ett äldre par som bor i närheten. Jag hamnar bredvid mannen vid frukostbordet och det visar sig att han heter Degnan Geraghty och är skådespelare (som bland annat har spelat i The man who invented Christmas). Degnan har nyligen spelat mot Blake Lively och jag kan lova att jag ställer både en och två frågor till honom om Hollywoodeliten och deras förehavanden.

Cirkeln kunde med andra ord inte ha slutits på ett bättre sätt – här sitter jag och äter gudomligt god frukost i ett Hollywoodinspirerat hotell med Blake Livlys motspelare vid min sida! Så kan det gå när man bokar ett hotell på Irland på vinst och förlust. 

tips om irland lawrence
Dags att checka ut!

Jag har tidigare skrivit om den aktuella resan i inlägget En resa till Irland (via släkten i Göteborg) och mer inspiration finns under kategorin Irland

3 comments

  1. Det har nog vi gjort några gånger också. Valt resmål efter hotellet alltså. Tex Singapore pga Marina Bay Sands.

    1. Förstår att Marina Bay Sands lockade – den bokningen hade jag nog också kunnat göra (anledningen till att jag blev sugen på Singapore var ett allmänt inspirationsblogginlägg från Lisa – kul att se hur resebloggsvärlden påverkar!)

      Jag har själv några sådana drömbokningar framöver, där hotellet lockar, bland annat Ystad Saltsjöbad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close