Close
Att planera en resa till Irland i sommar

Att planera en resa till Irland i sommar

Sommaren närmar sig och med den flera efterlängtade resor med vänner och familj!

Min och Tobias weekend västerut tillsammans med vänner spikades redan i höstas och i vanlig ordning har vi skjutit upp att skissa på resrutt och aktiviteter ”eftersom det ändå dröjer evigheter tills vi ska åka”. Den där evigheten gick i ett nafs och det börjar faktiskt bli hög tid att planera en resa till Irland på allvar. Jag var i Dublin för några år sedan precis innan jul och trivdes enormt bra i staden. Den här gången kommer det dock att bli mer fokus på landsbygd och naturupplevelser än stadspuls.

 Att planera en resa till Irland i sommar

att planera en resa till Irland

#1. Bestämma resmål:

att planera en resa till Irland

Hur kommer det sig att vi valde just Irland som destination för årets parresa? Vår konstellation har tidigare tagit sikte på bland annat Schweiz, Cornwall och Istrien, vi kör med andra ord på Europatema och vackra vyer. Att det blev just Irland har vi våra vänner att tacka för, de var sugna på att besöka en bekants hotell utanför Dublin och vi var inte sena på att haka på. Irlands natur är känd för att vara både dramatisk och storslagen, och vi vill gärna utforska den lite närmare! (Andra förslag var annars Bulgarien, Portugal, Sardinien, Albanien, Rumänien, Slovenien, Wales och Israel. Vi sparar de resmålen till kommande år.)

#2. Boka flygbiljetter:

Det var inte lätt att hitta några ultimata flygbiljetter eftersom vi flyger ut från Göteborg där barnvakten finns. Efter några om och men föll valet på British Airways från Landvetter till Dublin, via mellanlandning på Heathrow. Biljetterna köpte vi på samlingssajten Flightfinder, kostnaden landade på totalt 4242 kr ToR för två personer.

att planera en resa till Irland

#3. Välja boende:

Den här resan var faktiskt boendet en avgörande faktor för valet av destination, vilket sällan är fallet när jag reser. Vårt resesällskap rekommenderade The Lawrence, en pub som är omgjord till ett hotell, och det är också där vi kommer att bo. The Lawrence ligger drygt 45 minuters bilfärd från Dublin i den lilla byn Athboy:

A luxury, boutique hotel situated in the Ancient North East of Ireland, in Athboy, a thriving town and community.

Efter att ha scannat hemsidan ser jag att det finns 11 sovrum som alla verkar vara personligt inredda. Hotellet ligger i närheten av ett helt gäng spännande utflyktsmål, det kommer att bli svårt att välja vi ska satsa på. Slotten lockar såklart i vanlig ordning: Killua Castle, Ballinlough Castle och Trim Castle, men också olika ”heritage trails”. Eftersom jag och Tobias flyger in ett dygn före våra vänner har vi fortfarande en obokad natt innan vi möter upp resten av gänget. Nu är jag i valet och kvalet – ska vårt ensamdygn vara spontant eller ska vi boka och detaljplanera allt i förväg? Kanske hinner vi med en rejäl utflykt till andra sidan ön innan det är dags att hämta upp våra vänner på flygplatsen. Hm, just den nöten i vår ambition att planera en resa till Irland återstår att knäcka.

the Lawrence
Foto från The Lawrence’s hemsida. (Övriga bilder i inlägget är från min resa till Dublin 2013.)

#4. Hyra bil:

Min man står för den här biten och gör det med den äran. Vi använder oss ofta av jämförelsesajten HolidayAutos som har gratis avbokning fram till 24 timmar innan resan. Eftersom det är vänstertrafik som gäller på Irland kommer jag att överlämna körandet till Tobias. Med tanke på att jag inte känner mig jättebekväm framför ratten ens i högertrafik tror jag att det blir bäst för alla inblandade.

#5. Utflykter på plats:

Vi har inte mycket tid på oss (fyra dagar) och vill såklart hinna upptäcka närområdet i första hand. MEN! Det finns så ju oerhört många fantastiskt vackra platser runt om i landet. Efter att ha spanat runt på internet fastnade jag spontant för två helt olika typer av utflykter i två helt olika delar av landet. I norr lockar de märkliga formationerna Giants causeway och den coola repbron Carrick-a-Rede Rope Bridge vid Ballintoy, söderut är det istället den vykortssöta byn Cobh som pockar på min uppmärksamhet. Sista ordet lär inte vara sagt och jag ser fram emot att sätta schemat inom de närmaste veckorna.

att planera en resa till Irland

Inspiration från andra resebloggare:


Jag tar tacksamt emot tips och råd för att planera en resa till Irland på bästa möjliga sätt, vad säger ni som har varit där? 

12 comments

 1. Maffiga Benbulbin norr om Sligo kanske. Komplett med Classiebawn Castle för dig som gillar slott i det vilda. 😉

  1. Men åh, tack, precis sådana här tips jag vill ha!

 2. Kul m
  Irland. Har varit inbjuden på flera resor dit i år men fått lov och tackat nej till alla så synd! Hoppas på att besöka Irland oxå inom kort. Trevlig resa! Kram

  1. Verkligen synd. Jag ser fram emot att upptäcka landet tillsammans med Tobias och mina vänner. Tack!

 3. Ni kommer få det hur trevligt som helst. Mysigt med barnfritt oxå, en bonus jag inte visste om

  1. Ja, plötsligt händer det! 🙂

 4. Ni kommer få det hur trevligt som helst. Mysigt med barnfritt oxå, en bonus jag inte visste om

 5. Vad kul att ni ska till Irland! Vi har bara sett en del ännu, men måste säga att det här landet är fantastiskt vackert! Igår besökte vi faktiskt just repbron och Giants causeway. Vi har skrivit om repbron idag, och skriver om Giants imorgon. Sedan fortsätter vi söderut längs västkusten, så vi får se vad vi hittar där 🙂 Hoppas ni får en superfin resa i sommar!

  1. Haha, vilket sammanträffande! Får såklart in och läsa. Ja, nu längtar jag järnet, och ännu mer efter era fina bilder.

 6. Åh vad trevligt med Dublin. Både jag och Alex älskar den stan. Nordirland är ju så vackert. Vi var ju där förra sommaren och förutom GOT-resan vi gjorde så gjorde vi även en utflykt till repbron och Giants Cuasaway, det inlägget ligger dock fortfarande i mitt utkast. Trevlig resa:)

  1. Vi får se var vi landar till slut – tycker du att det var värt en resa till Giants och repbron?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close