Close
Bila med barn: tips för att underlätta en roadtrip

Bila med barn: tips för att underlätta en roadtrip

Många drar sig för att satsa på en längre roadtrip med barn. Att packa in yngre familjemedlemmar och diverse väskor i bilen kan bli krångligt, meckigt och jobbigt både inför, under och efter resan.

Men vet ni, när allt flyter på som det ska är det fantastiskt roligt att dra med hela familjen på äventyr längs vägarna, oavsett om det är i Sverige eller utomlands. Här är mina tips för att bila med barn, ihopsamlade efter tusentals mil i bil under våra nio år som småbarnsfamilj.

Bila med barn: tips för att underlätta en roadtrip

Allmänna tips för att bila med barn

resdag

#1. Övning ger färdighet

Har ni aldrig provat konceptet att bila med barn kanske inte en roadtrip kust till kust i USA bör vara förstahandsvalet. Vi har bilat långt och ofta i sedan barnen var nyfödda, mestadels i Sverige, och vet ungefär vad vi kan förvänta oss av dem. Prova er fram och se vad som passar er familj!

#2. Planera packningen

Att sova på olika ställen varje natt innebär mycket packning. Planera packningen väl, vi packar ofta i en stor familjetrunk med flera olika påsar för respektive familjemedlem. Vi har också med oss ryggsäckar för att kunna packa det nödvändigaste för dagsutflykter. Nere på Balkan använde vi vagnsfodralet som ”strandväska” fylld med badkläder, saronger, simpuffar och strandleksaker – den behövde ständigt vara redo eftersom det väntade nya badstränder i princip efter varje vägkrök. Glöm inte att ha toapapper och våtservetter redo i bilen!

#3. Kreativa lekar

Jag är gift med en person som ofta blir utsedd till lekansvarig på de festligheter vi är bjudna till. Under våra bilresor med barnen finns det med andra ord ständigt uppslag till kreativa lekar. Vi räknar bilar, hittar på sagor/sånger/hejaramsor och använder fantasin så mycket det går.

#4. Förbered låtlistor

Vi lyssnar väldigt mycket på musik i vår familj och tycker att bilkörningen blir så mycket roligare på det sättet. Vi skapar alltid en specifik låtlista för varje resa, barnen får givetvis också vara med och välja låtar.

#5. Anpassa tiderna för körningen…

Att undvika rusningstrafik i den mån det går är en gyllene regel. Det är värdelöst att behöva sitta i långa bilköer, barnen är nog rastlösa som de är. När barnen var mindre gjorde vi ofta kvälls/nattkörningar alternativt tidiga morgonkörningar. Är det väldigt varmt ute kan soltimmarna med fördel utnyttjas till att sitta i bilen.

#6… men var extra uppmärksamma under skymning/gryning

Det är inte bara ivriga roadtrip-bilister som är ute på vägarna de här tiderna på dygnet, det är även djuren (särskilt under sommarmånaderna). Var uppmärksam och håll hastigheten, vi har varit med om olyckor innefattande både rävar, grävling, vildsvin och rådjur.

#7. Glöm inte mikropauserna

mikropaus

Underskatta inte de små pauserna! Kombinera kisspauser med att låta barn och vuxna röra på benen och få igång blodcirkulationen i kroppen. Hoppa, studsa, spring och sträck på er.

#8. Pyssel och leksaker

Vi packar med ritblock, pennor, leksaksfigurer, klistermärken, böcker och gosedjur i en salig blandning. Beroende på barnens fantasi och påhittighet kan bilfärden gå relativt smidigt med rätt underhållning.

#9. Gör bilfärden bekväm

Våra barn sover mycket när vi åker på roadtrip. Gör det så bekvämt som möjligt och ta med kuddar/nackkuddar om det finns plats i packningen. Vår mellandotter har också med sig en ögonbindel för att inte få in ljus i ögonen när hon ska vila.

#10. Elektronik och hörlurar

Filmvisning och spel på skärmar, surfplattor eller telefon ska inte underskattas, helst med hörlurar för att slippa störa andra familjemedlemmar. Glöm inte att ladda ner filmer etc i offline-läge om täckningen är dålig. (Våra barn har blivit väldigt åksjuka av att spela/titta på film i bilen, vilket innebär att denna punkten inte har fungerat något vidare för oss.)

#11. Håll hungern borta

Hungriga familjemedlemmar är inga roliga familjemedlemmar. Handla och förbered mat/fika i förväg och packa gärna i kylväska om det finns möjlighet. (Att stanna till och köpa fika till hela familjen på en mack kan bli orimligt dyrt.) Låt inte barnen äta utan uppsikt, jag har hört alldeles för många skräckhistorier om barn som har kvävts av äpple, korv och jag-vet-inte-allt.

Bila i Sverige med barn

roadtrip i sverige

Var inte rädd att testa nya vägar för att se mer av Sverige. Jag har en förmåga att köra exakt samma väg eftersom jag ”kan” den, men jag blir ständigt utmanad av min man att våga köra på andra vägar. Glöm inte heller av hur många fina platser som ligger och väntar längs vägen, passa på att utnyttja det och gör ”resan till målet” som det så fint heter. Jag ser till exempel fram emot att stanna till vid Söderköping nästan gång vi passerar staden på E22:an ner mot Karlskrona.

Läs mer om våra roadtrips med barn i Sverige:

Bila utomlands med barn (med hyrbil)

att bila på Balkan

Att hyra bilbarnstol utomlands kan kosta löjligt mycket pengar. Förutom de allmänna tipsen ovan kan jag verkligen rekommendera att ta med egna bilbarnstolar från Sverige om så är möjligt. Flyger ni är det smidigt att checka in bilbarnstolarna, det har aldrig kostat oss något extra. Numera är barnen så stora att vi tar med sittkuddar som vi packar ner i ett vagnfodral som sedan checkas in på flyget.

Läs mer om våra roadtrips med barn utomlands:


Här hittar du fler konkreta tips för att underlätta resor med barn. Har du några egna tips för att bila med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältet!

10 comments

 1. Nu reser inte jag med barn, men det var många av dessa tips man bör tänka på även om man bara är ett par vuxna!

  1. Tack, vad kul att höra – det var en annan som kommenterade likadant på FB. Jag älskar roadtrips, både med och utan barn.

 2. Så hinner man ju prata med varann också, förhoppningsvis, när ingen kan springa iväg någon annanstans. Nu har vi tonårsbarn så vi får tjata lite på dem att ta ur hörlurarna ibland och prata med oss också. Alternativt så märker man inte ens av dem där bak och så hinner jag och min man prata desto mer.

  1. Men exakt! Aldrig är vi så tighta som familj som efter en lång bilresa, finns som du säger ingenstans att fly… haha. På min möhippa fick jag lite tips från kompisar om hur ett förhållande kan vårdas. Ett av tipsen illustrerades med hjälp av en leksaksbil och en ask med läkerol = hoppa in i bilen, kör och prata. Inget som distraherar och en massa tid att faktiskt snacka.

 3. DVD med dubbelskärmar (detta var före iPadens tid) var mitt enda och hetaste trix när jag körde Sverige runt ensam med två mindre barn. Lugnt och fint, ordning och reda. Själv var jag svensk mästare i att byta DVD-skiva samtidigt som jag körde!

  1. Åh, en sådan där DVD hade vi till Sebbe också (fast ”bara” enkelskärm). Vågade inte byta skiva när jag körde dock, där sa trafikpolisdottern i mig stopp – haha!

 4. Så genomarbetat- så bra! Håller med om typ allt!

  1. Tack, vad roligt att höra Sofia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close