Close
Framtiden är din (nu börjar ett nytt kapitel på resan genom livet)

Framtiden är din (nu börjar ett nytt kapitel på resan genom livet)

Kära student!

Snart står du där med ett blomfång om halsen och en skinande vit studentmössa på sned. Förmodligen kommer välvilliga släktingar och föräldrars bekanta att ge dig fula vaser i studentpresent som kommer att följa med dig flytt efter flytt – för att sedan rensas ut någonstans i samband med tredje eller kanske fjärde adressändringen till ännu en tidsbegränsad lya. Dina föräldrar kommer antagligen att gråta en skvätt eller två. Tanken på att du inte kommer att träffa utvalda klasskompisar på daglig basis framöver kommer kännas ovan och kanske till och med sorglig. Samtidigt kommer du att krama andra som du knappt har sagt hej till under tre års tid, tacka för alla ”härliga minnen” och lova varandra att ni visst kommer att hålla kontakten (trots att ni båda vet att det aldrig kommer att hända). Och mitt i allt det här, ständigt i bakgrunden, kommer Frågan att vara ständigt närvarande, både hos dig själv och folk du möter:

– Jaha, och hur ser planerna ut framöver!? 

Valmöjligheterna för dig kommer med största sannolikhet att vara fler än någonsin. Tankarna kommer att hålla dig vaken på nätterna och snurra runt, runt, runt tills du känner alldeles dig yr. Hur i hela världen ska jag veta vilken väg som är rätt för mig? Det finns ju så många!

Jag har dessvärre inte något facit på vilken väg som är rätt att gå just för dig, men de här tipsen hade jag själv velat höra som nybakad student. 

framtiden

Den ljusnande framtid är din!

#1. Du är du och ingen annan.

Vad du än gör, jämför dig inte med alla andra och låt ingen annan diktera villkoren i ditt liv. Bara du vet hur det känns innerst inne. Vill du plugga vidare? Gör det. Vill du jobba? Gör det. Vill du göra lumpen? Absolut, gör det! Vill du resa? I så fall bör du göra det. Men gör det inte för att någon annan säger att det är enda rätta vägen. Det kanske är rätt för dem, men det behöver inte vara rätt för dig. Det finns ingen universell sanning. Det är så lätt att dras med i andras planer och drömmar, att bara haka på. Ta emot välvilliga råd och fråga gärna personer i din omgivning om tips och råd. Men i slutändan behöver du lyssna på dig själv, på din magkänsla och på ditt innersta. Försök aldrig att vara, eller bli, någon annan än dig själv.

#2. Det behöver inte bli rätt från början.

Jag hade alldeles för länge en föreställning om att personer som inte fullbordade saker och ting var misslyckade, inklusive mig själv. Att en påbörjad utbildning eller en påbörjad tjänst var en väg utan återvändo. Men vet du, livet är en enda lång skola. Du testar och provar dig fram. Det behöver inte bli rätt från början. Det kommer med största sannolikhet inte att bli helt rätt från början. Ha det i bakhuvudet, men ge heller inte upp vid första minsta motgång.

#3. Var inte så rädd!

Jag har spenderat alldeles för mycket tid i mitt liv på att vara rädd och att inte våga. Rädd för att misslyckas. Rädd för att göra fel. Rädd för att synas. Rädd för att höras. Rädd för att vara till besvär. Livet är för kort för att gå runt och vara rädd hela tiden. Ärligt talat, vad är det värsta som kan hända?


Avslutningsvis ett citat som jag själv fick på ett grattiskort från min kusin när jag tog studenten: ”Grattis. Nu börjar livet!” Jag skulle vilja lägga till en mening: ”Lev det väl och glöm aldrig att framtiden tillhör dig.” 

3 comments

  1. Du är så klok! 🙂 /Magdalena

    1. Skulle kommit på mina råd lite tidigare bara, haha! Tack snälla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close