Close
Mitt pass har gått ut (tack för lång och trogen tjänst)

Mitt pass har gått ut (tack för lång och trogen tjänst)

Mitt pass har gått ut och det är på sin plats att tacka för lång och trogen tjänst. Fem år och ett gäng resor senare vill jag dela med mig av några höjdpunkter som har möjliggjorts tack vare min vinröda dyrgrip.

Mitt pass har nu fem år plus en dag på nacken och utfärdades den 25 september 2012 inför en weekend i Moskva. Jag är så tacksam för möjligheterna som öppnar sig att se världen med hjälp av våra svenska passhandlingar, tänk vilket privilegium det är!

Mitt pass har gått ut – vad händer nu?

 • Eftersom jag är svensk medborgare kan jag ansöka om ett nytt pass på polisens passexpeditioner. Jag behöver komma dit personligen och behöver ha med giltig svensk legitimation (i mitt fall körkort) och mitt gamla pass om det fortfarande är giltigt. På många platser måste man numera förboka sitt besök på passexpeditionen via webben, vilket är smidigt eftersom du då slipper att stå i kö för drop-in. (Det finns fortfarande passexpeditioner som inte har bokningssystem, där gäller drop-in). Här hittar du en passexpedition nära dig.
 • Passfotot tas på plats av polisen (och ingår i avgiften), du behöver därför inte ha med egna foton.
 • Ett pass kostar 350 kronor, medan ett provisoriskt pass kostar 980 kronor. Ett provisoriskt pass utfärdas för en specifik resa och gäller för den tid och giltighetsområde man har behov av.
 • Avgiften för passet betalas vid ansökningstillfället och normalt levereras passet till den passexpedition man väljer inom fem arbetsdagar, polisen kan dock inte garantera att passet hinner bli klart inom den perioden.
 • Passet ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. Det gamla passet ska lämnas in om det fortfarande är giltigt, annars får man behålla det efter att polisen har gjort hål i det (för mig personligen är mina utgångna pass lika värdefulla som mina dagböcker, jag håller med andra ord hårt i gamla pass.)
 • Ett pass gäller i fem år om du är över 12 år. För barn under 12 år är passet endast giltigt i tre år.
 • Minderåriga, det vill säga barn och ungdomar under 18 år, måste komma till passexpeditionen personligen när de ska ansöka om pass och nationellt id-kort. Minst en vårdnadshavare bör vara med, men tänk på att båda vårdnadshavarnas skriftliga medgivande krävs. Här hittar du blankett för medgivande.
 • Tänk på att många länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, för Thailand måste exempelvis passet vara giltigt sex månader efter inresa.

Mer information hittar du på polisens hemsida om pass och id-kort. 

Eftersom mitt pass har gått ut måste jag såklart tacka för en lång och trogen tjänst! Här kommer några av höjdpunkterna från mina år med mitt nuvarande pass som trogen följeslagare genom resorna runt världen.

2012:

att göra i moskva
Tunnelbanan i Moskva, en sevärdhet i sig.
julafton i skottland
Skotska jular betyder Quality Street i mängder.

2012 firades in på allra bästa sätt under vår halvårslånga thaimoutvistelse. Det aktuella passet började dock inte göra sin plikt förrän i september, då det invigdes i samband med en höstresa till Moskva. När jullovet närmade sig åkte hela familjen till Skottland där vi moffade i oss julchoklad och sjöng christmas carols.

2013:

bussar i london
London, baby!
Julshopping i Dublin.

Resåret 2013 visade sig ha en gemensam nämnare: weekendresor i Europa. När året var slut räknade jag ihop till inte mindre än sex stycken: Tallin, Bryssel, Reykjavik, Gdansk, London och Dublin. Favoriterna? Reykjavik och Dublin, som jag definitivt kommer att återvända till. Läs mer här: Resåret 2013

2014:

Bryce Canyon, Utah.
hollywood
Sebbe gör Hollywood.

2014 var året när Lillmyhran, vårt tredje och sista barn, blev till under en efterlängtad vinterresa till Teneriffa. Jag hade en oförskämt bra graviditet och vi såg till att göra både Dubai och en tre veckors lång roadtrip i USA innan det var dags för Nelly att göra sin entré i världen.

2015:

Teneriffa igen, den här gången som trebarnsfamilj.
resa med barn
Taiwan, en klar favorit bland mina resor.

2015 fyllde jag 35 år och firade det genom åka med familjen på Nellys första utlandsresa till Teneriffa. Kort därefter åkte jag och lillan till Taiwan tillsammans med en vän och hennes dotter på en av mina bästa resor alla kategorier. När sommaren blev höst åkte jag och Lisa på en gemensam bloggresa till Finland och kläckte idén till Att resa-podden. Läs mer om mitt år här: 2015 med Resfredag och gott nytt resår!

2016:

singapore
Singapore med den klassiska vyn från Marina Bay Sands i bakgrunden.
Fantastiska Filippinerna.

Långa sandstränder, föräldralediga dagar, många och långa resor och mycket tid med familijen. 2016 är ett resår jag minns med glädje. Vi återupprepade vår succé med thaimout på Koh Lanta och hann med avstickare till Kambodja och Singapore. Senare under året fick jag fick åka på en pressresa till Filippinerna, blev förälskad i Ljubljana och firade jul i Skottland, igen. Läs mer här: 2016 med Resfredag och gott nytt resår.

2017:

kotors observation platform
Montenegros oslagbara vyer.
rom
Kvällsljus i Rom.

2017 års höjdpunkt i resväg blev familjens veckor på Balkan. Veckorna där följdes upp av en svensk sommar, för att sedan kickstarta hösten med resor i sällskap av goda vänner till Rom och Normandie. I helgen fick mitt pass göra en sista insats genom att hänga med till Amsterdams flygplats och sedan vidare till Lissabon. Eftersom mitt pass har gått ut och gjort sitt för den här gången väntar en välförtjänt vila i en vit papperskartong från Åhléns, där jag förvarar några av mina käraste minnen från mina resor genom åren.


Nu när mitt pass har gått ut kommer jag snart att boka tid för att fixa ett nytt, som jag hoppas kommer att ta mig bland annat till Israel, Jordanien och Rumänien. De drömmarna kräver ett helt eget inlägg framöver!

8 comments

 1. Israel kommer du gilla! Jordanien vill jag också hemskt gärna resa till. 2018 mission.

  1. Ja, jag har sett dina uppdateringar från Israel Pilla – och de gör att jag vill åka dit ännu mer! 🙂

 2. Norske pass for voksne har faktisk dobbelt så lang gyldighet, 10 år. Interessant at det er så stor forskjell!

  1. Oj! Ja, det var verkligen stor skillnad – vad lustigt!

 3. Du och dina vinklar – alltid så bra. Hallå jag vill följa med till alla din drömmarställen, när ska vi resa ihop egentligen?

  1. Åh, tack Linda – kul att du gillar vinklingarna. Klart vi ska resa ihop någon gång, det är bara en tidsfråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close