Det märks att vintersemestern närmar sig när min mejlkorg fylls med frågor om att resa till Thailand med bebis. Många funderar på vad som egentligen ska finnas med i packningen och om det finns något annat särskilt att tänka på.
Vi har spenderat flera längre perioder på Koh Lanta i Thailand med små barn. I det här inlägget har jag sammanställt en övergripande packlista och övriga tips som hittills har funnits utspridda i tidigare inlägg från våra resor till i Thailand.
Thailand med bebis: packlista och saker att tänka på
#1. Tunna bomullsplagg med långa ben och ärmar samt solhatt
För att skydda bebisens känsliga barnhud mot starkt solljus och insektsbett satsade jag på att klä vår lilla tjej i tunna bomullsplagg med långa ärmar och ben. Jag upplever att sådana plagg blir skönare ju mer de tvättas, vilket innebär att de med fördel köps på second hand. Vi köpte 3-4 långärmade bomullstunikor/blusar och tunna haremsbyxor på vår lokala secondhand-butik. Solhattar är också ett måste, helst med ett så brett hattbräde som vanligt och med snöre under hakan så att hatten sitter kvar. På nätterna klädde vi henne i tunna bomullspyjamasar med dragkejda (även här långa ärmar och ben). Förutom att skydda kroppen från mygg var en sådan lösning bra eftersom vi hade på AC:n på nätterna och kall luft strömmade genom rummet.
#2. Heltäckande UV-kläder och badhatt
Småbarn spenderar stundtals mer tid i poolen än på land och däremellan hängs det en hel del på stranden. Våra barn har mer eller mindre bott i sina UV-kläder. Jag föredrar en heltäckande “overall” framför ett tvådelat set, eftersom jag upplevde att vår lilltjej alltid lyckades få in en massa sand innanför kläderna när vi körde tvådelat. Tänk på att ha en hatt som täcker nacken för att undvika solbränna.
Läs mer här: Skydda barnen mot solen
#3. Myggnät till vagn och säng
Insektsbett är aldrig roliga, varken för stora eller små små. Myggnät till både vagn och säng är därför att rekommendera. Vi spenderar den mesta av tiden på Koh Lanta som är ett denguedrabbat område. Detta gör oss extra måna om att alltid använda myggnät.
#5. Myggmedel anpassade till barn
Vi är alltid noga med att täcka både oss själva och barnen med myggmedel under både dag och natt (denguemyggen är aktiva på dagtid). Många av preparaten är inte gjorda för att användas på små barns ömtåliga hud, så var nogrann med att prata med personalen på apoteket om vad som rekommenderas. På Koh Lanta använder många barnfamiljer Johnson’s clear lotion anti-mosquito som fanns att köpa på både apotek och i den större livsmedelsbutiken på ön.
Läs mer här: Nödvändiga barnprylar under vår thaimout.
#5. Badringar
Efter att ha jämfört de traditionella “pyramidformade” simpuffarna med våra Cherekringar kan jag varmt rekommendera sådana eller liknande varianter. De är överlägset bäst av alternativen på marknaden!
#6. Reseapotek
På Koh Lanta är apotekspersonalen väldigt kunniga och duktiga på engelska och apoteken har ett brett utbud. Däremot kan det vara skönt att ta med sina personliga favoriter till reseapoteket hemifrån Sverige. Det är inte vidare kul att behöva sig ut och leta efter ett apotek om bebisen plötsligt blir sjuk. Vi har haft tur – utöver vanliga förkylningar och magsjukor har våra barn inte blivit allvarligt sjuka en enda gång. Det enda som brukar komma till användning i vårt reseapotek är Sempers vätskeersättning och Alvedonsuppar (de två produkterna är ovärderliga i mitt reseapotek!) samt Betapred som ett av barnen hade fått utskrivet för sin krupp. Utöver klassiker som sårtvätt, plåster och pincett bör också en febertermometer finnas med reseapotek. Ofta vill läkaren ha en rapport om hur feberkurvan har sett ut om ni behöver uppsöka en vårdinrättning.
Läs mer här: Mer information om att resa och bli sjuk kan ni lyssna på i Att resa-podden. Dessutom har min poddkollega Lisa skrivit en bra packlista inklusive reseapotek för barn som är värd att läsas.
#7. Barnmat, gröt, välling, blöjor och napp
Gällande barnmat i allmänhet är Thailand ett bra land att vistas i. Våra små har levt gott på omeletter, pasta, ris, kyckling, fisk, kött och kokosmjölksbaserade rätter i mängder. Dessutom går det att lyxa till det med färsk frukt och smoothies varje dag för en billig peng. Restaurangerna är väldigt duktiga på att lyssna på specifika önskemål och dessutom finns det nästan alltid barnmatsburkar i matbutikerna på turistorterna. Vi har haft med oss ett stort lager klämmisar (typ Ellas kitchen). Vi har också haft med oss ett lager av svensk välling och gröt. De thailändska varianterna har inte alls varit särskilt populära hos våra barn! Vi har också haft med oss nappar och nappflaskor i packningen eftersom våra barn varit kinkiga med att använda exakt samma märke. Blöjor finns att köpa, vi använde oss uteslutande av Mamypoko. Blöjor och barnmat är inte billigt, utan kostar minst lika mycket som svenska priser om inte mer.
#8. Bärsele
Vi använde vår bärsele i princip dagligen, den underlättar vardagen något enormt. Är din bebis bekväm med att bäras på det viset finns det inga tvivel om att den ska med. (Den uråldriga varianten från BabyBjörn på fotot kan jag inte rekommendera, det var innan jag fick upp ögonen för ErgoBaby.)
Läs mer här: I en bärsele runt världen (och vilken sele är bäst?)
#9. Resevagn
Vi hade med en Koelstra sulkyvagn som fungerade helt okej. Den är lätt att fälla ihop, väger inte så mycket och har ett rejäl sufflett. Hade jag gjort om resan till Thailand med bebis hade jag istället investerat i en vagn med rejäla däck som fungerar för promenader på våt sand för att få ut så mycket av resan som möjligt. Beroende på vilken vagn du har kan det vara värt att komplettera med en solskyddsskärm till vagnen. Vi brukade hänga en UV-filt över vagnen, men det var ingen optimal lösning.
#10. Gosedjur och snuttisar
Alla barn är olika – en del har snuttis, vissa har gosedjur, medan andra är helt obrydda om något. Mina barn har haft helt olika grejer för sig på gosedjurs/snuttisfronten. Vår yngsta tjej kunde knappt somna utan att ligga och pilla på sin lilla gosedjurskatt. Ett hett tips är att köpa dubbletter av favoritprylen att ta med om olyckan är framme. Vår katts “dubbelgångare” har räddat oss i många prekära gosedjurskattssituationer!
Allmänt om att resa till Thailand med bebis:
Tänk på att ni som föräldrar är barnets trygghet i första hand, är ni lugna kommer barnet förhoppningsvis att vara lugnt. Har ni glömt något hemma i Sverige ordnar det sig, ni kan ofta låna av någon annan eller köpa på plats. I värsta fall kanske någon hemifrån kan skicka över det ni har glömt. Ett bra tips är att hålla utkik efter Facebookgrupper där du kan ställa frågor eller få hjälp, ett sådant exempel är gruppen “Vi älskar Koh Lanta”.
En sak ni måste vara noga med att kolla upp extra noga om ni reser till Thailand med bebis är att kolla upp vilket vaccin som krävs. Ha kontakt med både BVC och vaccinationsklinik för att rådgöra med experter på området. Börja i god tid och var inte ute i sista minuten!
Övriga inlägg om våra thaimouts och att resa till Thailand med bebis kan du läsa här. Vi har också spelat in ett podcastavsnitt om att resa på thaimout. För mer inspiration om att resa till och i Thailand med barn rekommenderas resebloggen Come Fly with Me. Inlägget publicerades ursprungligen 2017, men uppdateras löpande (senast december 2024).
7 comments
Wow vilket grymt bra inlägg 🙂 min dröm om en thaimout i Thailand verkar kvarstå som en dröm…. :(. Vi är inte helt överens där hemma… men fem Thailands resor med barn är ju inte heller ”illa pinkat”.
Tusen tack för länk finaste Annika!
Ha en Fin kväll. Kanske runda av och lyssna på min podcast intervju 😉 stor kram
Tack Lina! Vi planerar förmodligen ännu en thaimout om ett år, men i det fallet är det jag som inte är helt överens med mannen, haha. Jag skulle hellre se att vi provade något nytt, skulle gärna vilja bo i USA med hela familjen! 🙂
Förresten är du med i resa med barn Thailands gruppen på fb??? Dela detta inlägg där!
Tror inte det, tack för tips.