Close
#Swedengate, Sveriges nationaldag och sommarlov!

#Swedengate, Sveriges nationaldag och sommarlov!

10 juni och temat är sommar i Sverige. Såklart! Den här veckan har varit lång och kul, men också intensiv så som det brukar vara den här tiden på året. Här kommer veckans fem.

Swedengate, Sveriges nationaldag och sommarlov!

#1. Swedengate

Jag gissar att ingen har missat #Swedengate – eller? Snackisen som gick som ett sus över hela världen i början av juni, och som satte Sverige i rampljuset på ett.. eh, inte särskilt smickrande sätt. Allt började med en fråga på ett internetforum som löd något i stil med ”vad är det konstigaste du har varit tvungen att göra hemma hos någon på grund av deras kultur/religion?” Ett av svaren väckte uppenbarligen mer uppmärksamhet än andra. Det handlade om det klassiska ropet ”Maten är klar!” – då den (svenska) kompisen sprang ner för att äta middag och (den icke-svenska) kompisen fick stanna kvar på rummet. Hungrig. Och förbryllad!

ängsö nationalpark

Känns det igen? Jodå. Jag har suttit på rummet hos kompisar många gånger, men som jag minns det själv hände det aldrig hemma hos oss. Hos min man var det däremot mer regel än undantag. Handlar det om snålhet? Alltså, inte direkt väl? En rimlig förklaring jag har hört är att många familjer räknar ut exakta portioner vid matlagningen och att ”det kanske inte skulle räcka till alla” (fast hur svårt är det att bre några mackor för att fylla ut!?”). Eller att en del vill ha middagen som enda lugna stunden på dagen, en chans att samla familjen och prata igenom dagen. För mig känns inte heller den förklaringen klockren, men jag – som ibland längtade efter just att ha ”familjen för mig själv” när jag var liten och huset var fullt av folk – kan ändå ha förståelse för fenomenet. Nästan alla medier har plockat upp snackisen, bland annat SVT inrikesnyheter.

När jag berättade om det här att sitta kvar på rummet för mina nyfunna vänner på Madagaskar för några år sedan höll de på att ramla av stolen. Jag har för mig att förklaringen löd något i stil med ”Här skulle familjerna hellre ge bort den sista maten de äger och har, och själva gå och lägga sig hungriga, än att låta bli att bjuda på något att äta”. Det finns SÅ mycket att prata om när det gäller svensk middagskultur, jag har tidigare skrivit ett par inlägg om svenskarnas rädsla/oförmåga att bjuda hem folk de inte känner här: Att vara svensk och hur andra nationaliteter uppfattar oss

#2. Sveriges nationaldag och utflykt till Ängsö nationalpark

Sverige må vara lite knäppt mellan varven, men väldigt härligt också! Det kunde vi alla konstatera i måndags. Sveriges nationaldag är vanligtvis inte något vår familj direkt firar (gör någon?), men det här året gjorde vi faktiskt en riktigt fin utflykt dagen till ära.

På Sveriges nationaldag passade vi på att besöka en av Sveriges nationalparker. (Kanske blir det en ny tradition, vem vet? Har ju en grej för mig att jag gärna skulle besöka alla Sveriges nationalparker – 30 till antalet i skrivande stund.)

ängsö nationalpark

Jag har velat åka ut till Ängsö nationalpark ett bra tag, men det är ett PROJEKT att komma dit. Båtresan från Stockholm city tar ca 2,5 h – men med strålande sol och glada barn var det inga problem alls. Det var en lyckad utflykt och visst var det fint. Den här tiden lär vara den absolut bästa för att besöka Ängsö. (Japp, separat inlägg kommer.)

#3. Sommarlov!

Tre-två-ett och sedan blev det sommarlov i Nynäshamn! I onsdags hade tre av våra barn avslutning med sina klasser, och nu väntar ett låååångt sommarlov för dem.

Torö hembygdsförening

Sebbe slutade sjuan, Julia femman och Nelly gick ut ettan. Galet ju? Åren går fortare och fortare, som di gamle brukar säga.

#4. Semesterplanering

Nu finns ingen återvändo, semesterplaneringen är typ spikad och en bubblare dök upp som familjesemester i sista sekund. Eller, så oväntad är den inte – i alla fall inte för min man som har velat dit länge. Förhoppningsvis åker vi snart till vårt grannland och kikar på fjordar och fjäll!

#5. Sommar-FOMO

Jo, men nu börjar den väl. Tyvärr. Min semester-FOMO = Fear of missing out. En känsla av att inte riktigt vara nöjd nu och här, utan snarare vara lite bekymrad redan nu över att sommaren är kort och att det mesta regnar bort – och att alla måste ha kul och vara produktiva och semestriga på en och samma gång i en salig blandning.

ängsö nationalpark

Jag vet att det är löjligt och att jag borde carpa järnet ur sommaren och allt det där, men ändå. Idag spontanlånade jag en bok på biblioteket enbart på grund av titeln ”allt blir bra” (författare Carolina Setterwall). Strax därefter svarade min kloka storasyster på mitt sms om just sommar-FOMO med en enda mening. ”Det blir bra!”. Hm. Verkar som att universum (dvs biblioteket och min syster) försöker säga samma sak. Det känns betryggande.

Trevlig helg på er!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Omslagsbild från vår utflykt till Stockholms skärgård tidigare i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close