Close
Svenska entreprenörer: en hyllning till er som bygger vår turistnäring!

Svenska entreprenörer: en hyllning till er som bygger vår turistnäring!

2019 börjar lida mot sitt slut, och sammanfattningarna i media och bloggosfär börjar i vanlig ordning att trilla in. Det har varit mycket fokus på svemester under det här året, i alla möjliga sammanhang. För egen del skulle jag i detta inlägget vilja se bortom själva begreppet och de perfekt arrangerade #svemester-bilderna på Instagram. 

Det här inlägget är istället en hyllning till de entreprenörer som bygger Sverige och som möjliggör vår svemester. En hyllning till riktiga personer, till småföretagare som jobbar, sliter och kämpar bakom kulisserna. Listan hade såklart kunnat göras oändlig, men här är i alla fall ett litet urval av några svenska entreprenörer (och hjältar!) jag har träffat under mina bloggresor under de senaste åren:

En hyllning till svenska entreprenörer som bygger svensk turistnäring

#1. Kvarnen i Hyssna, Marks kommun

kvarnen i hyssna

Det var en ren fröjd att träffa Catharina och Hans, ”Kvarnfrun och Sågmästaren”, under mitt besök vid Kvarnen i Hyssna utanför Borås för ett par år sedan. Istället för att låta det gamla sågverket (som har funnits i släkten i generationer) förfalla har dessa svenska entreprenörer outtröttligt och engagerat arbetat för att skapa en omtyckt anläggning som har satt bygden på kartan. Varifrån de får sin energi vet jag inte, men jag bugar och bockar – och förstår precis varför kungafamiljen bjöd in paret till Sverigemiddag på Kungliga slottet 2016 som tack för betydande insatser lokalt/regionalt/ nationellt.

Läs mer: Att göra i Borås och Sjuhäradsbygden

Mer information om Kvarnen i Hyssna: Här hittar du hemsidan och här finns kvarnen på Instagram.

#2. Islanna Trädhushotell och Café, Falköping

islanna skara

På den här släktgården i närheten av Hornbergasjön ligger det omtalade trädhushotellet Islanna, där gästerna har möjlighet att checka in i ett boende uppe vid trädtopparna. Bosse och hustrun Lotta la grunden till familjeföretaget för många år sedan, och senare blev också dottern Emma med familj involverad i caféet på gården. Jag fick nöjet att träffa nästan hela gänget under ett trevligt lunchbesök med min syster, och bestämde redan då att jag måste tillbaka någon gång för att checka in på hotellet. Anonyma hotellkomplex har inte mycket att komma med när det här alternativet finns!

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd

Mer information om Islanna Trädhushotell och Café: Här är hemsidan och här kan du följa Islanna på Instagram.

#3. Båsenberga Hotell & Konferens, Vingåker

Thomas och Maria hade jobbat i hotellbranschen (både i Sverige och utomlands) under många år innan de bestämde sig för att köra i egen regi – vilket de numera gör med den äran! Paret sällade sig till gänget som svenska entreprenörer för några år sedan, och driver nu Båsenberga Hotell & Konferens utanför Vingåker. Imponerande och inspirerande att se vad de har åstadkommit under sina år på plats.

Läs mer: Båsenberga Hotell & Konferens

Mer information om Båsenberga Hotell & Konferens: Här hittar du hemsidan och här finns Båsenberga på Instagram.

#4. Löfwing’s Atelje, Broddetorp

göran löfwing

Under mitt besök i Västergötland har jag nöjet att träffa Göran Löfwing, en konstnär och entreprenör vars energi sprider sig långt utanför ateljén. Tillsammans har familjen Löfwing och deras team skapat ett uppskattat besöksmål och en kulturoas i Västergötland, där du hittar allt från krog till Bed & Breakfast och butik. Bäst av allt? Galleriet! Ett besök hit kan jag verkligen rekommendera.

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd

Mer information om Löfwings Ateljé och Krog i Broddetorp hittar du på hemsidan.

#5. Experitur, Askersund

paddla kajak i örebro

Jag träffar Ulrika under en jobbresa till Örebro. Hon kommer körande i sin bil lastad med kajaker, våtdräkter, flytvästar och extrakläder om jag skulle frysa efter vår kajaktur ut mot Hjälmaren. Stark som en björn är hon, och lyfter, kånkar och donar med utrustningen. Ulrika inspirerar mig med historier om äventyr och resor, men lika mycket genom att våga satsa på sin dröm som kvinnlig entreprenör via sin verksamhet Experitur. Ska ni någon gång hyra cykel, kajak eller andra roligheter i den här delen av Sverige är Ulrika ett givet val.

Läs mer: Att göra i Örebro

Mer information om Experitur: Här hittar du hemsidan och här finns Experitur på Instagram.

#6. FriluftsByn, Höga Kusten

svenska entreprenörer

”Come as a guest, leave as family” – det sammanfattar mycket väl känslan efter några dagar i FrilufsByn vid Skulebergets fot. I de här trakterna finns ett gäng personer som har arbetat, och arbetar, stenhårt för att ge oss gäster bästa möjliga upplevelse av den här delen av Sverige. Det här är svensk turistnäring i sin bästa form, och jag upplever samma känsla hos övriga entreprenörer i samma geografiska område.

Läs mer: Tips om Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

Mer information om FriluftsByn: Här hittar du FriluftsByns hemsida och här finns de på Instagram.

#7. Kivikstrand badhotell, Kivik

Kivikstrand badhotell österlen

På Kivikstrand badhotell välkomnas jag av ägarna Anna och Micael, och när jag väl har checkat in på det här stället känns som att jag helst inte vill checka ut. Paret har skapat en hemtrevlig och genuin hotellmiljö i den före detta skolan, och verkar i perioder jobba dygnet runt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för oss hotellgäster. En eloge till Anna, Micael och medarbetarna på hotellet för jobbet ni gör – vi är många som uppskattar ert slit som svenska entreprenörer!

Läs mer: Kivikstrand badhotell: personligt hotell på Österlen

Mer information om Kivikstrand Badhotell: Här hittar du hemsidan och här kan du följa hotellet på Instagram.

#8. Minas Chokladstudio, Kristianstad

minas chokladstudio kristianstad6

I somras fick jag nöjet att hänga med min bloggkollega Daniela/Discovering The Planet till Minas Chokladstudio utanför Kristianstad. Mina, eller Amina som hon egentligen heter, är en riktig konditorsstjärna och lägger själ och hjärta i sina magiska chokladskapelser. Råvarorna är noga utvalda – mjölken som används till den berömda glassen kommer exempelvis från slottskossorna på Trolle Ljungby som ligger nästgårds. Det här är småföretagande när den (smakar) som bäst. Heja Amina!

Läs mer: Att göra i Kristianstad (och nordöstra Skåne)

Mer information om Minas Chokladstudio: Här hittar du Minas hemsida och här finns studion på Instagram.

#9. Lottas Bak och Form, Tjörn

lottas bak och form

I en helt annan del av Sverige huserar bakdrottningen Lotta, ännu en av våra svenska entreprenörer. Hennes satsning på ”Lottas Bak & Form Surdegsbageri” på Tjörn i Bohuslän är vida omtalad. Hemligheten bakom den här brödsuccén kan sammanfattas med begrepp som kulturspannmål, surdeg, långjäsning och stenugnsbakning.

Läs mer: Att göra på Tjörn – sommarsemester i Sverige

Mer information om Lottas Bak & Form: Här hittar du hemsidan och här finns ”Surdegslotta” på Instagram.

#10. Surfbukten, Östersund

Surfbukten Östersund

För några veckor sedan var jag på Mauritius och tog en runda på en Stand Up Paddle board (SUP). Första gången jag testade var något otippat inte alls vid någon ö kantad av palmer, utan i Surfbukten i Östersund – där initiativtagaren Simon Jaktlund har lyckats skapa en känsla av betydligt mer exotiska breddgrader. För några år sedan ställde han hit en husvagn för ha nära till vattnet och sina vattensporter, och numera finns här en uppskattad aktivitetspark. Surfbukten är numera, för att citera eldsjälen Simon,  ”En arena att uttrycka sig kreativt”.

Surfbukten är härligt klurig på sitt lilla egna sätt. Det är en offentlig plats som alltid är öppen om man sköter sig. Man kan tex alltid skäjta, bada, spela beachvolley, åka pumptrack eller bara hänga. Sen kryddar Surfbukten Crew platsen så fort det är ”surfigt” väder. Då öppnar vi med alla gratis aktiviteter, toaletter, cafét m.m.

– Surfbukten

Läs mer: Att göra i Östersund

Mer information om Surfbukten finns på hemsidan.

#11. Cocoon Meetings, Österlen

För flera år sedan fick min syster ansvar för att boka ”ett mysigt boende på Österlen” inför vår återkommande syskonresa. Efter lite research bokade hon Cocoon Meetings och det gjorde hon verkligen rätt i. Vi trivdes oerhört bra i rummen, och serverades frukost av den engagerade ägarinnan som hade varit uppe sedan gryningen och fixat i köket. I år vann stället dessutom pris som ”Skånes bästa övernattning 2019”, kul att höra!

Läs mer: Österlen – mina fem favoriter

Mer information om Cocoon Meetings: Här hittar du hemsidan och här finns de på Instagram.


Vilka svenska entreprenörer vill du hylla lite extra idag?

3 comments

  1. Vilket fint inlägg.

    1. Tack Mimmi! Tänker du själv på någon entreprenör värd att lyfta lite extra?

  2. Wow vilka människor. Och i detta inlägg tänker jag också verkligen på: WOW så fantastiskt duktig du är på att fotografera!! Du fångar en enormt fin och levande känsla i bilderna. Sånt där har jag svårt för, varför jag än mer beundrar dem som har den förmågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close