Close
Varför reser du? Ungefär så här tänker jag.

Varför reser du? Ungefär så här tänker jag.

Varför reser du? Har du någonsin ställt den frågan till dig själv? Om inte får du chansen att fundera över ditt resande nu.

Här är några av mina anledningar – jag ser fram emot att höra dina. Varför reser du?

ljubljana varför reser du

Varför reser du?

#1. Jag är nyfiken.

Som barn växte jag upp i ett eget litet universum, en skyddad verkstad där jag trodde mig veta rätt och fel. Alla (!) mina klasskompisar bodde i hus, jag gick i kyrkan på söndagarna, vi spenderade sommarlovet i skärgården och hade alltid mat på bordet. Någonstans på vägen insåg jag att min lilla värld var just min och att det visst pågick andra, parallella, verkligheter överallt. Jag blev och är nyfiken på att lära mig mer, se mer och veta mer! Under mina resor får jag ofta rejäla tankeställare av det kulturella slaget. Vi svenskar är så förbenat säkra på att vårt sätt att leva är det enda rätta. Men är det verkligen det? Är det rimligt att barn ska växa upp med två heltidsarbetande föräldrar ”för välfärdens skull”? Behöver ett par verkligen gifta sig av kärlek, eller är det viktigast att träffa en partner med en god ekonomisk grund så att familjen får mat på bordet och en trygg uppväxt? Är det rimligt att placera de gamla på ålderdomshem, eller bör de istället flytta hem till de eventuella barn som själva har blivit omhändertagna av de numera skröpliga föräldrarna? Mina föreställningar om ”rätt och fel” ställs ständigt på sin spets och jag vill påstå att jag kommer hem med nya insikter efter (nästan) varje resa.

#2. Det är min hobby och min passion.

Vi är alla olika och tur är väl det. Vissa lägger all tid, engagemang och pengar på en hästgård, andra på att springa långlopp och ytterligare någon på att inreda sitt hem. Resandet är min största hobby och min passion. Att jag numera till viss del kan försörja mig på det är en extremt lyxig bonus.

varför reser du
Amningsstopp i Taiwan. Foto: Pernilla Förnes
#3. Jag får en kick av och mår bra av att resa.

Den här punkten hänger till viss del ihop med resonemanget om hobby/passion ovan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte får en kick av att resa. Det slår aldrig fel, varje gång jag ska boka en ny resa darrar jag lite lätt på handen när jag ska bekräfta betalningen för en biljett någonstans ut i världen. Känslan är densamma när jag landar på en ny destination eller öppnar taxidörren och kliver ut i en ny stad. Vissa får sina kickar genom alkohol eller cigg, jag får mina genom att resa.

#4. Jag vill checka ut från vardagskarusellen – för att uppskatta den.

Jag älskar aldrig min vardag så mycket som när jag har varit ute och rest. Jag uppskattar aldrig min säng så mycket som när jag har sovit på hotell. Jag längtar aldrig så mycket efter rutiner som när jag har varit ute och flängt en hel sommar. Japp, så håller det på. Jag börjar förvisso bli bättre på att uppskatta vardagen, men det har varit långt ifrån min starkaste gren.

#5. Jag behöver sol och värme för att ta mig igenom Sveriges mörka och kalla vintermånader!

Tror ni att det finns en anledning till att ”resor till Malaga” är en av Sveriges mest populära googlingsfraser just nu? När Sverige är på väg in i vinterkoma vill dess invånare ha prisvärda och närliggande resor till varma destinationer i Europa för att samla på sig lite sol och värme inför det som komma skall. Jag är väldigt svensk i det avseendet. Det är inte okej att solen går ner innan den knappt har hunnit gått upp!

#6. Jag vill visa mina barn att världen är större än Sverige.

Jag är högst medveten om att jag inte behöver åka utomlands för att undervisa mina barn om hur världen ser ut och fungerar. Å andra sidan är de aldrig så mottagliga för historiebeskrivningar och diskussioner som när vi befinner oss på den plats där X eller Y utspelar/utspelade sig. Jag är också medveten om att alla barn inte har det privilegiet, men det är en helt annan diskussion.

#7. Jag vill skapa minnen för livet tillsammans med nära och kära.

För ett tag sedan frågade jag en person om dennes absolut finaste minnen genom livet. Jag fick flera olika svar, några av dem var direkt kopplade till resor. Jag tror i och för sig den gemensamma nämnaren handlade om stunder tillsammans med nära och kära där det inte fanns några stressmoment inblandade. Av naturliga skäl utspelar sig många av de stunderna under någon typ av ledighet eller semester, det vill säga under perioder som ofta är förknippade med resor.

att göra på filippinerna

Slutligen vill jag skriva något om att jag vill göra världen till en bättre plats genom att resa, men den här punkten har jag inte riktigt landat i. Hur förändrar vi resebloggare världen genom att posera framför kameran och drömmande stirra ut över ännu en stadssilhuett, eller ta kort på ännu en drink i solnedgången? Inte ett skvatt. En chans att faktiskt göra en skillnad rent konkret är Reseprocenten, som jag tidigare har skrivit om. Min förhoppning är att jag lyckas påverka min omgivning på andra sätt, med en indirekt koppling till resorna. Kanske kan jag inspirera någon person att någon gång förverkliga sina drömmar i allmänhet, och sina resedrömmar i synnerhet? Här har jag skrivit mer om ämnet att att göra världen lite bättre.


Hur tänker du kring de här frågorna? Varför reser du?

8 comments

  1. Intressant inlägg! Jag kan själv skriva under alla dina argument – förutom då nummer 6 eftersom jag inte har barn. ?

    1. Tack Malin! Jag tror att det kan vara nyttigt med en tankeställare ibland om sitt sätt att leva. Trevlig helg!

  2. Må si jeg også er enig i alle punktene! Har ikke barn enda, men om den dagen kommer vil nummer 6 også være høyst relevant. 🙂 Avhengig av hvor man reiser og i hvilken stor grad man er i kontakt med de lokale, tror jeg både vi og de lokale sitter igjen med noe fra disse reisene (forhåpentligvis positivt).

    1. Fint att höra dina tankar Renate! Ja, förhoppningsvis positivt… men tyvärr inte alla gånger.

  3. Jag reser ju inte så mycket och om jag gör det så är det förstås med cykel i släptåg. Ofta inom Sverige, weekendresor till orter som har tävlingar. Fast – när jag läser här så blir jag ändå lite sugen att resa utomlands snart, det var väldigt länge sedan.

    1. Ser fram emot den dagen du cyklar jorden runt – följ Velovelo om du inte redan gör det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close