Close
Att göra i norra Wales: 10 aktiviteter för stora och små

Att göra i norra Wales: 10 aktiviteter för stora och små

Trots att jag har besökt Storbritannien många gånger under mitt liv kan jag inte minnas att Wales har dykt upp som ett givet resealternativ. Jag visste helt enkelt för lite – andra brittiska destinationer gjorde mer väsen av sig och pockade på min uppmärksamhet av olika anledningar. Jag visste att landets flagga stoltserade med en röd drake, men det var ungefär så långt mina kunskaper sträckte sig. Men så träffade jag Tobias. Ofta när vi pratade om resor kom Wales på tal, och han fick något drömskt i blicken. ”En dag ska jag visa dig Wales”, sa han. Och så blev det, mer än 20 år efter han hade flyttat därifrån. Efter vårt besök i landet kan jag konstatera att folket är otroligt vänliga, att det vilda landskapet är beroendeframkallande – och att Wales kan liknas vid ett Skottland i miniatyr. Här har jag samlat mina tips på saker att göra i norra Wales, baserat på vår familjeresa dit under juni 2019. Enjoy!

view mount snowdon wales
llonesdale wales
att göra i wales
Bild 1: Utsikt från toppen av Snowdon 2: Kustorten Llandudno 3: Holy Island

Wales är den relativt stora landytan som buktar ut på den sydvästra delen av Storbritannien (norra spetsen ligger i höjd med Dublin). Öster om Wales ligger alltså England, och mot väst väntar Irländska sjön. Landet Wales är ett av fyra länder som utgör Storbritannien, och är delvis självstyrande. Här bor drygt tre miljoner av Storbritanniens drygt 66 miljoner invånare, av dessa tre miljoner talar 20 procent modersmålet walesiska (kymriska). I den norra delen av Wales, där vi håller oss under den här resan, pratas walesiska nästan överallt – även om alla vi träffar på även talar engelska.

Läs mer: Roadtrip Wales och England: vår resa dag för dag

Att göra i norra Wales: 10 aktiviteter för stora och små

#1. Holy Island/Holyhead Island (intill ön Anglesey)

holyhead wales
holyhead fågeltorn
fågelskådare wales

Anglesey i nordvästra Wales är Wales största ö, och det är också den sjätte största ön i Storbritannien. Den här ön skiljs från fastlandet av ett sund, vilket innebär att du behöver köra över två broar för att nå ön. Majoriteten på ön talar walesiska, men som jag nämner ovan är det inga problem att ta sig fram med engelska.

Väster om Anglesey ligger i sin tur den betydligt mindre ön Holy Island, eller Holyhead Island som den också kallas. Det största samhället på ön är Holyhead, och på ön avnjuter vi några av de absolut vackraste vyerna under hela resan uppe vid fyren South Stack LighthouseIntill fyren ligger också fågelskådartornet ”Ellin’s Tower Information Centre”, med möjlighet att låna kikare för att få en glimt av de tusentals fåglarna som häckar här. Har du riktig tur kan du också få se valar och delfiner!

#2. Spana på skylten med det långa ortsnamnet (Anglesey)

llonesdales wales
världens längsta ortsnamn wales

Innan vi lämnade ön Anglesey såg vi till att köra förbi orten som har Storbritanniens längsta ortnamn, och enligt Aftonbladet även kniper en av pallplatserna för världens längsta ortsnamn:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Försök att memorera det om ni kan! På walesiska betyder ortsnamnet ”Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka”.

#3. Kalifornien-känsla vid Benllech beach (Anglesey)

Benllech beach Wales
wales sunset

När vi besökte Wales såg vi till att fråga runt om lokalbefolkningens bästa tips – ett av dem var Benllech Beach på ön Angleysey. Här bodde vi över ett natt på det lilla hotellet Breeze Hill, och känslan vid den strandnära lilla orten gjorde att jag osökt kom att tänka på Kalifornien – med den angenäma skillnaden att det här var betydligt lugnare.

#4. Pir, strand och vackra byggnader i Llandudno

wales
llonesdale wales

För klassiskt pirliv är kuststaden Llandudno ett givet utflyktsmål. Här gjorde vi av med alla våra mynt i ett av de klassiska småtivolihaken längst ut på piren, innan vi gick tillbaka och åt middag på en alldeles för dyr restaurang. Semesterkänslan infann sig ungefär direkt.

#5. Zip World Slate Caverns

zip world wales
zip world underground Wales

En återkommande träff på Google med sökfrasen ”tips på saker att göra i Wales” kommer att landa på förslag om att besöka någon av Zip Worlds adrenalinstinna äventyrsfilialer. En av dem är Zip World Slate Caverns vid Blaenau Ffestiniog, där ett gammalt gruvområde är ombyggt till en lekpark för barn och vuxna:

Home to a wealth of North Wales slate mining history, Slate Caverns now houses world first underground and above ground adventures. With views across Snowdonia from the top of Titan, where you can zip 1890m from half the height of Snowdon, to the world’s only subterranean playground of its kind, Bounce Below, and Caverns, the most incredible underground adventure zip line and adventure course /…/

Zip World Slate Caverns

Våra äldre barn testade Bounce Below, som kan liknas vid ett gigantiskt Bounce i underjorden. Vår fyraåring var till sin stora besvikelse för liten för att hoppa, men fick följa med ner i gruvan.

OBS! Till det här stället är det inte värt att åka med barn under sju år, som inte kommer att kunna göra några av aktiviteterna som erbjuds.

#6. Zip World Fforest

forest coaster Wales
zip fforest Wales

Även om Zip World Slate Caverns var en kul och väldigt annorlunda grej, gillade vi systerfilialen Zip World Fforest mer. Här väntade Fforest Coaster, som är Storbritanniens enda rodelbana av det här slaget (åldersgränsen för att åka är 3 år). Här finns också en nätpark, höghöjdsbana och Europas högsta gunga ”Skyride”.

In a stunning woodland setting nestled in the North Wales Conwy Valley, close to the iconic Snowdonia village of Betws y Coed, a host of forest adventures and foodie delights await. With adventures to keep the whole family busy all day, /…/

Zip World Fforest

Priset var, liksom de flesta Zip World-aktiviteter, i det dyraste laget. Vi betalade 68 pund för en vuxen och tre barn – som då fick tre åk var.

#7. Snowdon Mountain Railway (Gwynedd)

snowdon tåg
snowdonia mountain railway

Wales har tre nationalparker: Snowdonia, Brecon Beacons och Pembrokeshire Caost. Snowdonia i nordvästra Wales är den mest välkända, tack vare Wales högsta berg Snowdon som ståtar i nationalparken. Om du står på toppen av Snowdon en klar dag lär du kunna se till både England, Skottland och Irland!

Om ni bara ska välja en enda aktivitet att göra i norra Wales skulle jag rekommendera er att boka en tågresa upp till Snowdon med Snowdon Mountain Railway. Från slutstationen kan ni sedan gå några trappsteg upp till bergets högsta spets Moel yr Wyddfa, som mäter 1 085 meter över havet. Tågsträckan som tuffar på i maklig takt upp mot bergets topp är bildskön som en tavla, och tar drygt en timme enkel väg.

Under högsäsong måste du förboka biljetter hos Snowdon Mountain Railway för att ha en chans till plats på tåget. Efter vår bokning får vi bekräftelse i mejlkorgen, som vi sedan måste byta in till fysiska biljetter vid informationscentret nere på torget vid Llanberis varifrån tågen avgår. Även den här aktiviteten kostar en rejäl slant, våra familjebiljetter landar på 127 pund (nästan 1500 SEK).

Läs mer: Snowdon Mountain Railway: magnifik tågsträcka i Wales

#8. Vandra upp och ner på Snowdon

mount snowdon kids walk Wales

För personer med pigga ben går det såklart lika bra att vandra upp till toppen av Snowdon, istället för att åka tåg.

Hur lång tid tar det att bestiga Snowdon?

Enligt personer jag pratar med under resan, vilket bekräftas på den här hemsidan, får du räkna med ca 5-7 timmar för att ta dig upp- och nerför Snowdon (givetvis plus och minus beroende på dina fysiska förutsättningar). Min man och våra 2 äldsta barn, 8 och 10 år gamla, bestämmer sig för att gå nerför berget istället för att ta tåget tillbaka, en sträcka som tar dem drygt 2 timmar. Vi får höra att vi bör räkna med 3 timmar för att gå nerför Snowdon med barn, men det stämmer uppenbarligen inte för våra små bergsgetter.

#9. Beaumaris Castle (Anglesey)

borg i wales

För dig som vill ha en dos medeltida borg/slottskänsla under resan till Wales är Beaumaris Castle på Angleysey ett bra alternativ. Beaumaris började byggas redan 1295 under ledning av Edward I. Det rejäla bygget skulle fungera som del av den ”järnring” som utgjordes av flera slott i norra Wales, men byggdes inte riktigt klart eftersom pengarna tog slut.

Vår familj, som är rejält bortskämda med pampiga slott och borgar efter våra resor till Skottland, väljer att kika på slottet utifrån – barnen siktar istället in sig på de två lekparkerna som ligger i anslutning till Beaumaris Castle.

Läs mer: Beaumaris Castle

#10. Pontcysyllteakvedukten (Llangollenkanalen)

wales akvedukt
akvedukt wales

Ett annat tips på saker att göra norra Wales är ett besök vid Pontcysyllteakvedukten, den längsta och högsta akvedukten i Storbritannien.

Här kan besökarna åka kanalbåt på Llangollenkanalen, och då närmare bestämt över den 38 meter höga, 307 meter långa och 1,6 meter djupa akvedukten som Unesco har valt att klassa som världsarv. När vi kom fram började det regna, och vi nöjde oss istället med en maklig promenad över andra sidan akvedukten. Läs mer om Pontcysyllteakvedukten hos min bloggkollega Charlotta/Bara Brittiskt.

BONUSTIPS:

medelhavsstad wales

När min man dammsuger internet efter tips på saker att göra i norra Wales fastnar han för Portmeirion Village, en liten turistby som har byggts upp i italiensk stil vid kusten. Vi åker dit – och bilvägen ner genom prunkande alléer verkar onekligen lovande. När vi kommer fram har barnen somnat i bilen, och priset på 35 pund för vår familj känns lite väl maffigt för något jag gissar att mina trädgårdsintresserade systrar hade uppskattat mer än våra aktivitetssugna barn. Jag tipsar dock gärna vidare, mer information finns på Portmeirions hemsida.

Läs mer: Här hittar du fler matnyttiga tips om Wales.


Fyll gärna på med fler tips om saker att se och att göra i norra Wales!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close