Close
Tips på svenska resmål i höst och vinter

Tips på svenska resmål i höst och vinter

För ett tag sedan tipsade en kompis om SJ:s lista på tio höst- och vinterdestinationer, där utländska resmål jämförs med svenska motsvarigheter.

Sådana typer av jämförelser är alltid roliga att läsa om och genast började mina egna tankar att spinna vidare på ytterligare platser ute i världen som jag på ett eller annat sätt förknippar med svenska alternativ. Här är mina fem bidrag till tips på svenska resmål i höst och vinter, som komplement till SJ:s lista.

Tips på svenska resmål i höst och vinter enligt Resfredag

#1. Umeå vs Paris
tips på svenska resmål i höst och vinter
Strandpromenaden vid Ume Älv.

Under min sista kväll i Umeå avnjöt jag en gourmetmåltid av högsta klass på Köksbaren, jag hade lika gärna kunnat befinna mig på en restaurang i Paris! Efter maten följde jag månljuset ner mot Ume Älv – där färgerna, lamporna och stämningen vaggade in mig i en känsla av att promenera längs Seine. Likheterna är fler än så, både Paris och Umeå har ju faktiskt innehaft titeln som Europas kulturhuvudstad (1989 respektive 2014).

#2. Gamla stan i Stockholm vs Warszawa
warzsawa vs stockholm
Gamla stans marknadsplats, Warszawa.

Warszawas vackra husfasader vid Gamla Stans marknadsplats är en av sevärdheterna som lockar turister till ett av Polens hetaste weekendresmål just nu. Samma attribut hittar du betydligt närmare än så. Trots att jag har bott i Stockholm i drygt 20 år slutar jag aldrig fascineras av hur vackert det är vid Stortorget i Gamla Stan. Min absoluta favoritårstid att vistas på torget är när julmarknaden drar igång – en kopp varm choklad och en strut med brända mandlar smakar sällan så gott som då.

#3. Åre vs Alperna
creperian
Winter wonderland i Åre.

Många med mig drömmer om att fira en riktig Disneyjul i Alperna. Men faktum kvarstår – Åre är och förblir Sveriges egen lilla alpby. Bergstopparna i Alperna må vara både högre och vassare, men jag kan lova att alla ingredienser för en idyllisk alpjul också ligger redo och väntar i Åre.

Läs mer: Att göra i Åre under vintertid

#4. Uppsala vs London
London musikal
Allt ljus på London? Inte nödvändigtvis.

Längtar du till en höstweekend i London? Drömmer du om att få uppleva metropolens blinkande ljus, inbjudande teaterscener, mysiga fik och promenadvänliga gator? Ett utmärkt alternativ är att åka till Uppsalas evenemang Allt ljus på Uppsala som pågår under perioden 1-18 november. Det här året är temat Ingmar Bergmans 100 års-jubileum och kulturevenemangen kommer att flöda, dessutom kommer hela stadskärnan att lysa upp med hjälp av olika ljusverk.

#5. Österlen vs Normandie
normandie
Höstmiddag i Normandie.

Jag har vid flera tillfällen dragit paralleller mellan Normandie och vårt eget Österlen. De vidsträckta fälten, de lokala små handlarna, vidsträckta vita sandstränder och vackra havsvyer. Förra hösten avnjöt vi alla dessa beståndsdelar, inklusive lyxig mat och vackert boende, under en weekend i Normandie. Ett alternativ hemma i Sverige hade givetvis varit en svemester på Österlen.

Tips på svenska resmål i höst och vinter (och deras utländska motsvarigheter) enligt SJ

Inspiration till det aktuella blogginlägget kommer alltså från SJ:s lista Borta bra, men hemma bäst , där följande tjugo resmål/destinationer jämförs med varandra:

 1. Kullahalvön vs Mosel
 2. Bohuslän vs Bretagne
 3. Ale Stenar vs Stonehenge
 4. Älgsafari vs Lejonsafari
 5. Varberg vs Budapest
 6. Malmö vs Berlin
 7. Riksgränsen vs Zermatt
 8. Abisko vs Reykjavik
 9. Lost city vs Tropical Island
 10. Harads vs Phuket

Mer information hittar ni i SJ:s pressmeddelande Svenska resmål utmanar utländska destinationer.


Har du några fler tips på svenska resmål i höst och vinter, med utländska motsvarigheter att jämföra med? Omslagsfoto taget i Åre av Daniel Rydén/Dryden.

8 comments

 1. Vilka roliga jämförelser! Fram för mer Sverigeturistande. Ser verkligen fram emot lussefirandet i Nynäs och Stockholm.

  1. Ja, men visst är det bra att sätta saker (och platser!) i perspektiv ibland. Jag ser också fram emot att frossa i svenskt julmys – kommer satsa på julmarknader och konserter och hela baletten!

 2. Älskar sånna här typer av inlägg. Alltid spännande att se vilka jämförelser som lite kreativitet kan ge

  1. Men ja, gillar också att läsa sådana. Ger ofta aha-upplevelser och ökar egna kreativiteten! 🙂

 3. Aspö vs Marstrandsön! 😄
  Båda öarna har färjeförbindelse, fästning, maxat med folk på sommaren, men relativt folktomt och lugnt på hösten!

  1. Ja, som en svensk jämförelse är den verkligen klockren. Tack Maria!

 4. Wow, vilka foton! 🙂

  1. Tack Carina – kul att du uppskattar dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close