Close
Semestertips i Sverige: att resa genom Sveriges landskap

Semestertips i Sverige: att resa genom Sveriges landskap

Sommarlovet närmar sig och många barnfamiljer med oss börjar skissa på hur och var semesterveckorna ska spenderas. Här kommer ett antal semestertips i Sverige, med fokus på barnfamiljer som vill se mer av Sveriges landskap.

Har ni förresten koll på hur många landskap det finns i Sverige? Svaret är 25, varken mer eller mindre. För egen del kunde jag genom det här inlägget skrapa ihop semestertips i 14 av dem. Vår familj har med andra ord många framtida resor kvar innan vi lyckas med konststycket att bocka av alla våra svenska landskap tillsammans.

Semestertips i Sverige: att resa genom Sveriges landskap

#1. Semestertips i Skåne

Skåne är böljande sädesfält och bördiga jordar, vackra sandstränder och hela Sveriges port ut till kontinenten. Här vi också hittar Sveriges alldeles eget Toscana i form av Österlen, där söta små gårdsbutiker, Skånelängor och historiska lämningar avlöser varandra. Besöksvärda semesterstäder finns det gott om, allt från Malmö och Helsingborg till Lund och Kristianstad.

Läs mer:

#2. Semestertips i Blekinge

Mitt hemmalandskap Blekinge gränsar till Skåne i väst och Småland i norr. Det lilla landskapet kallas för Sveriges trädgård och bjuder på fantastiska naturupplevelser. En annan anledning att resa hit är givetvis skärgården som är en av Sveriges vackraste (ja, jag är partisk!).

Läs mer:

#3. Semestertips på Öland

Öland innehar titeln Sveriges minsta landskap och är som en helt egen liten värld. För barnfamiljer kan jag varmt rekommendera en utflykt till Eketorps Borg. Fornborgen från järnåldern är förmodligen så nära du kan komma Ronja Rövardotters borg, fast med skillnaden att Eketorp har funnits på riktigt. Gillar ni campingliv är Böda Sand en höjdare.

Läs mer:

#4. Semestertips på Gotland

Första gången vår familj besökte Gotland utbrast vår son – ”Det känns som utomlands”! Och ja, det är en bra beskrivning av detta märkligt mäktiga landskap. Raukar, kullerstensgator, kalkbrott och stränder, här är det ljuvligt att vara. Gotland är ett säkert semestertips i Sverige.

Läs mer: Gotland med barn: en nyfunnen semesterpärla!

#5. Semestertips i Småland

Röda torp, djupa skogar, oräkneliga insjöar och… Astrid Lindgren såklart. Småland är den svenska semesteridyllen i ett nötskal, mycket tack vare allas våran Astrids målande beskrivningar av årstidernas skiftningar i de välkända sagorna. Ett besök på Astrid Lindgrens Värld är en barndomsdröm för både mig och mina barn.

Läs mer: Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse

#6. Semestertips i Halland

För mig innebär Halland hav, sol, stränder och sommarstäder av bästa sort. Varberg, Halmstad och Falkenberg är givna semesterfavoriter där alla i familjen kan hitta något som faller i smaken.

#7. Semestertips i Västergötland

Västergötland förknippas främst med Göteborg, en semesterstad där Liseberg är och förblir ett dragplåster för familjer (inklusive min egen). Men ja, Västergötland är såklart så mycket mer än så! För barnfamiljer kan jag rekommendera Västgötaturen mellan Vänern och Vättern, med stopp bland annat vid Skara Sommarland, Läckö slott och Karlsborgs Fästning.

Läs mer: Västgötaturen

#8. Semestertips i Bohuslän

Bohuslän är en given semesterfavorit som alla borde ta chansen att upptäcka någon gång i livet. Här finns otaliga öar att utforska, klippor att hoppa från, nyfångade fiskar att äta och solnedgångar att njuta av. Våra barn älskar att utforska Marstrands fästning, men hänger lika gärna på klipporna för att fiska krabbor.

Läs mer:

#9. Semestertips i Östergötland

Östergötland bjuder bland annat på ett sockersött Söderköping (här spelades för övrigt Madicken in!), och äventyr i natursköna Omberg. I Östergötland finns också den relativt outforskade Sankt Anna skärgård, där du bland annat kan paddla kajak, vandra och njuta av semesterlivet i största allmänhet.

Läs mer:

#10-11. Semestertips i Uppland/Södermanland

Jag gör en liten fuling och slår ihop Uppland och Södermanland i samma punkt. Vår huvudstad ligger krångligt nog både i Uppland och Södermanland (landskapsgränsen går igenom Västerbrons mittspann till Karl Johansslussen). Stockholm är den ultimata semesterstaden året runt och har ett rejält tilltaget utbud för både stora och små besökare. Uppland har flera fina utflyktsmål lämpliga för semestertider, bland annat Uppsala och Sigtuna. I Södermanland kan jag rekommendera Trosa och närliggande Tullgarns slott, perfekt utflyktsmål för familjen!

Läs mer:

#12. Semestertips i Gästrikland

Våra familjeresor till Gästrikland, landskapet som ibland kallas för porten till Norrland, har främst handlat om besöken på Furuvik. Här spelades tv-serien ”Wild Kids” in för några år sedan. Ett annat uppskattat stopp är Dragon Gate i Älvkarleby söder om Gävle, närmare Kina än så kommer vi inte i Sverige.

Läs mer: Furuvik – perfekt utflyktsmål för barnfamiljer

#13. Semestertips i Dalarna

Vår familjs besök i Dalarna har haft fokus på vinteraktiviteter. Det här landskapet och dess fjäll gör sig minst lika bra under sommarhalvåret, en idyll inte minst Anders Zorn och Carl Larsson har bidragit till. För familjer som föredrar aktiva dagar och naturvyer är den här delen av Sverige ett utmärkt semestertips.

Läs (och lyssna) mer:

#14. Semestertips i Jämtland

Jämtland är vilt och vackert, med mäktiga vattenfall, täta skogar och storslagna fjällvidder – perfekt som semestertips i Sverige. För äventyrslystna familjer kan Jämtland erbjuda allt från fiske till vandring, cykling och ja, skidor såklart. Dessutom kan Östersund bjuda på skönt stadsliv med barnvänliga aktiviteter, missa för allt i världen inte Jamtli.

Läs mer:


Fler semestertips i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close