Svenskarna reser mycket och är nyfikna på att se nytt, uppleva, upptäcka och skapa minnen. Det är med andra ord inte så konstigt att mindre kända resmål ökar i popularitet och att olika tjänster som förstärker känslan av att känna oss som lokalbor frodas.
I Att resa-podden återkommer jag och Lisa ofta till spaningar som handlar om så kallade secondary cities (det vill säga mindre och inte lika välkända städer som huvudstäderna och weekendklassikerna) och om viljan att känna sig som en lokalbo. I det här inlägget har jag sammanställt några av de punkter som vi tidigare har berört i olika sammanhang. Jag tar också upp några av de frågor/svar som jag förberedde inför SVT Morgonstudion tidigare i år, men som jag aldrig hann prata närmare om.
Secondary cities och att känna sig som en lokalbo
#1. Varför lockar mindre städer som resmål?
Vi svenskar är beresta. Enligt en undersökning från SIFO reser drygt 60 procent av oss utomlands minst en gång om året (!) och över hälften av oss har varit i över elva länder. När vi har sett Rom, London och Paris lockar de lite mindre städerna, av flera olika anledningar. Enligt Resiabarometern 2018 tycker 23 procent av svenskarna att det absolut viktigaste på resan är att upptäcka nya kulturer och länder – punkten om “kulturspotting” kommer därmed före anledningar som att få sol och värme samt att fly vardagen. Vi är alltså nyfikna på att se nytt, uppleva, upptäcka och skapa minnen. Beroende på vilken typ av resenär du är lockar eventuellt de mindre städerna också för att de är lugnare och mindre turisttäta.
#2. Varför sker detta nu?
I takt med att svenskarna blir allt vanare resenärer ökar deras medvetenhet. Jag var nyligen på en resa där jag frågade arrangörerna om de har märkt något förändrat beteende hos resenärerna/gästerna över tid, svaret blev föga förvånande att kunderna idag är mer medvetna och ställer högre krav på allt från arbetsförhållanden till hållbarhet. Vana resenärer är också mindre benägna att följa den stora massan, vilket visar sig i form av ökad efterfrågan på skräddarsydda resor. Nu vill resenärerna själva lägga tid på att scanna nätet på bra erbjudanden och letar tips på saker att se och göra – paketresor är inte längre lika attraktivt. Vi har tillgång till mer information än någonsin, med internet öppnar sig bokstavligt talat en hel värld! De här gäller givetvis också för oss som konsumenter av resor, men också för de aktuella destinationerna som får ett helt nytt sätt att marknadsföra sig själva digitalt. En annan viktig aspekt i sammanhanget är det “uppvaknande” världen har fått om överexploatering under senare tid, vilket bland annat visar sig i att Boracay på Filippinerna stänger för turister. Det är helt enkelt inte hållbart att alla världens turister åker till samma platser, vi måste börja se utanför boxen! (Det är också en av anledningarna till att slow travel förmodligen kommer att bli ett allt viktigare sätt att resa på.)
#3. Är det verkligen kul att resa till mindre städer?
Det beror givetvis på vad en resenär har för förväntningar och vad du som resenär lägger i begreppet “kul”? Förväntar du dig samma utbud av nattliv/restauranger/shopping och öppettider som i de stora och mer välkända städerna kanske du blir besviken. Men ofta finns en anledning till att du har siktat in dig på den mindre orten, om det så är natur, en speciell sevärdhet eller en känsla som lockar dig. Om du känner du dig osäker på om en mindre stad kan erbjuda dig det utbud du vill ha kan du alltid säkra upp och kombinera resan. Boka för all del en resa till en större/välkänd stad, men passa också på att ta en avstickare till en mindre välkänd ort.
#4. Vad är fördelarna med att resa till mindre städer?
Nu återkommer jag till den där känslan av att faktiskt känna sig mer som en lokalbo, vilken tilltalar mig själv i allra högsta grad. Det är något visst med känslan av att smälta in med lokalbefolkningen och att få känna mig som en person som faktiskt bor på stället jag besöker. Att slippa trängas vid turistattraktioner med tusentals andra turister ger en lugnare och kanske också mer genuin upplevelse. En trevlig bonus är givetvis att mat, nöjen och boende är betydligt snällare mot plånboken i en mindre ort än i större och mer turisttäta städer. Du kan stundtals också få ungefär samma typ av upplevelse som vid en känd turistattraktion, fast en betydligt personligare sådan. En minnesvärd sådan typ av upplevelse är vårt besök på Pula arena i Kroatien (jämfört med Colosseum i Rom).
Läs mer: Några exempel på secondary cities som jag fastnat extra för är Brighton, Århus och Girona:
- Brighton, England: Att göra i Brighton (och tips för att maxa reskassan)
- Århus, Danmark: Lju(v)liga julmarknader på Jylland
- Girona, Spanien: Att göra i Costa Brava (här finns något för alla)
#5. Finns det några nackdelar?
Mindre orter är av naturliga skäl inte lika anpassade för turister, på gott och ont. Många ställen stänger ner under lågsäsong eftersom det inte finns tillräcklig efterfrågan. Det kan även vara lite lurigare att ta sig till mindre orter (till de flesta större städer går det direktflyg eller direkttåg). Det är heller inte säkert att kommunikationerna på plats rullar lika ofta som du kan förvänta dig på en ort med mycket folk, och i utlandet kan det eventuellt vara svårare att göra sig förstådd på engelska. Å andra sidan väntar förhoppningsvis fina upplevelser för den som vågar ta sig bortom den berömda bekvämlighetszonen.
#6. Äta och bo som en lokalbo
Viljan att känna sig som en lokalbo genomsyrar våra resor på flera sätt, inte minst vad gäller boende och mat. Airbnb:s inträde på marknaden presenterade en lättillgänglig och bekväm möjlighet för oss resenärer att kunna bo som en lokalbo. “Riktiga” lägenheter i “riktiga” kvarter innebär en chans att få ännu en dimension av den lokala känslan, en inblick i hur livet kan se ut för lokalborna, och ännu en “story” att berätta när vi kommer hem. Det ger även en chans att komma ner rejält i pris, eller till och med bo gratis via tjänster som Coachsurfing (eller Warm Showers som är motsvarigheten för cyklister). Enligt Vings semesterrapport 2018 ska boendet på semestern numera vara en upplevelse i sig, vilket givetvis också ställer högre krav på att dagens hotell kan matcha gästernas förväntningar.
Det där med att känna sig som en lokalbo genomsyrar också mat och aktiviteter i allt högre utsträckning. Airbnb har filat vidare på sitt koncept, på deras sida finns numera kategorin “Upplevelser” som lockar med rubriker som “Utforska din passion” och “Träffa lokalinvånare som delar din passion!”. Här kan du få kontakt med lokala experter och guider för olika typer av upplevelser på plats. Ett annat exempel är tjänsten Eatwith som öppnar möjligheter få komma hem till en lokalbos kök och laga mat/äta. Det finns också populära foodtours där du lotsas igenom ett urval av stadens matställen av en lokal guide, vilket har testat i Warszawa (se nedan). Du kan givetvis också fråga personer på resmålet där du faktiskt befinner dig, jag har fått många grymma tips från lokalbor på plats när jag har frågat om deras stamhak/favoritställen.
Läs mer : Att göra i Warszawa: fyra x fem tips att tillvara på
Är detta en “trend” som nått andra länders turister också?
Enligt en undersökning från Booking.com om resetrender inför 2018, med nästan 20.000 svar från hela världen, fanns punkten att bo som en lokalbo (men på egna villkor) med på topplistan över trender. En av tre resenärer svarade att de föredrar att bo i en semesterbostad (hus eller lägenhet) istället för ett hotell. I undersökningen framkom att de tillfrågade resenärerna vill ha en lokal upplevelse och kommer att leta efter värdar med lokalkännedom. Det här med att känna sig som en lokalbo är med andra ord inget ängsligt svenskt beteende, utan verkar vara en generell trend.
Tre secondary cities som jag är nyfiken på under 2018:
- Dresden, Tyskland. Under mitt år i Tyskland koncentrerade jag mig på att lära känna Berlin och hade inget större behov av att lämna storstaden. Nu är min längtan efter Tyskland starkare än någonsin (vi hann med en runda till Nürnberg med familjen förra julen) och jag börjar snegla på en massa mindre secondary cities. Jag och Lisa tror att Dresden har potential, därifrån skulle det också vara enkelt att ta sig vidare till bergskedjan Erzgebirge för att testa vår vagabondform.
- Portland, USA. Jag vill tillbaka till USA, men inte till de klassiska storstäderna som alla pratar om. I Portland lockas jag av massor av food trucks och närheten till fantastisk natur och nationalparker (plus att staden ligger förhållandevis nära Seattle och Vancouver som jag vill besöka).
- Leuwaarden, Nederländerna. Denna stad är en av Europas kulturhuvudstäder 2018. Här går jag enbart på att titeln kulturhuvudstad är en utmärkt indikation på att staden erbjuder något alldeles extra!
Mer läsning/lyssning:
- Att resa-podden: Att resa på weekend (där vi går igenom flera städer som alternativ till de klassiska weekendstäderna) och Att resa livepoddar på Caravan Stockholm 2018 där vi pratar mer om secondary cities.
- Linda/Resa medvetet: Huvudstäders småsyskon (resebloggare tipsar om småsyskonen till några av våra europeiska huvudstäder)
Vad tror du själv om lokalbo- och secondary cities-fenomenenen? Är det något som lockar dig?
5 comments
Spännande att svenska resenärer börjar bli mer medvetna! Det låter hoppfullt 🙂
Dresden och Nürnberg är fina tyska “secondary cities” (y) I Dresden har vi bott på ett väldigt mysigt flytande B&B som var en fd hjulångare som låg på floden. Den hade en bäver boendes i flodkanten vid aktern. Vi fick syn på den på kvällen och jag och barnen hoppade tyst tyst av förtjusning 🙂 I Dresden hade de även en cool Beachclub vid flodbanken, 100% väldigt välgjord fake med måååånga ton ditfraktad finkornig strandsand till alla beachvoleyplaner och området med baden-badenstolar, ha ha! Jag har skrivit om båda ställena här: http://www.lanclin.com/tag/dresden/
Eller hur – hoppfullt!
Känns skönt att du som Tysklandsexpert bekräftar våra spaningar om Dresden! Bra tips också, får spana in den där bävern om jag kommer dit någon gång… 🙂 Ska in och läsa länkarna.
Jag är ju inget jättefan av just Brighton (som alla svenskar redan älskar) men rekommenderar varmt Bristol med all kultur.
Själv är jag sugen på Porto och Wroclaw och ja, även på Portland eftersom en kompis i trakten lägger upp galet vackra bilder och det är en sådan alternativ stad med te- och ölkultur, cykelbanor…
Bristol är givet framöver, och Porto och Wroclaw har jag också kollat på (Wroclaw var ju kulturhuvudstad 2016, det bådar gott! 🙂 Kul att din kompis lägger upp mycket spännande om Portland, det förstärker min bild (och längtan…) Åh, det är kanske dit jag ska få min familj att flytta? Vill ju få med dem till USA någon gång, men de är betydligt mer inställda på Thailand igen, och igen och igen… hehe.