Close
Att göra i Brighton (och tips för att maxa reskassan)

Att göra i Brighton (och tips för att maxa reskassan)

samarbete resfredag
Det är ett soligt Brighton som möter oss när vi kliver av bussen från London. En uppfriskande havsbris och ljudet av vågorna som rullar in mot strandkanten blir en skön kontrast mot den brittiska huvudstadens livliga gator och ständiga storstadspuls.

Brighton är omtalat och har gjort sig känd som Storbritanniens (eller ja, hela Europas!) svar på San Francisco. Men vad är staden mer känd för och vad finns det egentligen att göra i Brighton? I det här inlägget får du en kort presentation av staden, förslag på sevärdheter och aktiviteter samt tips på hur du kan göra för att maxa reskassan när du är på plats.

brighton

brighton

brighton

brighton

brighton

brighton

Kort bakgrund om Brighton

Det är ingen tillfällighet att utländska turister och britterna själva idag ser Brighton som ett utmärkt resmål för en undanflykt från vardagen. Redan under slutet av 1700-talet såg den blivande kung George IV Brighton som en tillflyktsort från pappa Kungen och de kungliga plikterna i London. George IV tog varje chans att åka till sin släkt i Brighton där han trivdes med lugnet, havet och alla o-måsten. Här hade han också sina hästar och förgyllde dagarna med god mat och damsällskap. Det var också här George byggde upp det som i dag är Brightons mest omtalade byggnad i form av Royal Pavilion. Den kungliga paviljongen blev, precis som George önskade, ett nöjespalats med storslagna bjudningar och omtalade fester. Staden Brighton nämns också av Lydia Bennet i Jane Austins roman ”Stolthet och fördom” som en stad fylld med officerare. En annan känd profil som förknippas med Brighton är DJ:n Fatboy Slim som under nittiotalet satte sin hemstad på kartan för hela världen med sin monsterhit ”Praise You”.

Idag är staden enligt Brightonborna mer levande nu än för ett tjugotal år sedan. Allt fler Londonbor söker sig hit i takt med att det blir dyrare att bo inne i London. Det finns mycket att göra i Brighton, staden är intressant och det är mycket som pågår på både mat- och konstscenen. Dessutom är Brightons mikroklimat en historia för sig, det är onekligen lite speciellt att se palmer vaja lite varstans i staden. Golfströmmen gör att klimatet blir mildare och här är betydligt fler soltimmar per år än andra engelska städer. Men vädret är också ombytligt, enligt en av våra servitörer är Brighton en plats där vädret verkar vara lika lynnigt som vågorna:  – ”In Brighton you will get four seasons in one day!”. 

Saker att göra i Brighton

#1. Brighton Pier

brighton

brighton

brighton

Ett säkert tecken på att du har kommit till en brittisk kuststad är den karaktäristiska synen av en pir krönt av något slags nöjesfält. Jag har tidigare besökt Bournemouth, vars pir gjorde att jag fick mersmak på att besöka fler kuststäder längs Englands södra kustremsa. En självklar aktivitet att göra i Brighton är att spana in Brighton Palace Pier, i folkmun kallad Brighton Pier. Piren är i dagsläget den enda av tre ursprungliga pirer som fortfarande är i bruk. Skelettet från West Pier finns fortfarande kvar och är en välkänd och ganska sorglig silhuett sedd från strandkanten. Brighton Pier byggdes 1899 i syfte att agera som tillhåll för diverse nöjen. Piren är 525 meter lång och målas om varje år, ett projekt som tar tre månader. Brighton Pier är fortfarande en plats för nöjen i allra högsta grad. Trots att vi är här i slutet av januari är det fullt ös – brittiska skolklasser åker karuseller, pensionärspar fotar selfies, turister går loss på arkadspelen och ett stort gäng spanska ungdomar på språkresa filmar framfusiga måsar.

#2. Strandhäng

brighton

brighton

brighton

Mitt absoluta (gratis)nöje att göra i Brighton är att hänga nere vid stranden, oavsett väderlek. Längs Brightons strand rullar lugnet i själen in lika självklart som vågorna på strandkanten, det är en ren fröjd att besöka den här platsen. Min syster plockar fickan full med lena stenar som är välslipade av havet, själv funderar jag på hur mycket pengar jag skulle kräva i belöning för att ta ett dopp i havet. Under sommarmånaderna fylls stranden av soldyrkare, glassätare och surfare, är det lugn och ro du är ute efter lär inte sommaren vara rätt tidpunkt att åka hit.

#3. Strosa längs strandpromenaden

brighton

brighton

brighton

Längs delar av strandpromenaden trängs småbutiker med ”surfshops”, kaféer, gallerier och små kaffehak. Det vilar en skön semesterkänsla över de små bodarna och jag skulle lätt kunna stanna och fota varenda detalj längs vägen. Längst bort på västsidan finns de välkända och instagramvänliga strandbodarna som förgyller promenaden med sina färgglada uppenbarelser, en promenad hit verkar vara nästintill obligatorisk att göra i Brighton. När hungern gör sig till känna stannar vi till för lunch på restaurangen/caféet Lucky Beach, skyltarna lockar med att stället blivit framröstat som Storbritanniens favoritrestaurang av tidskriften Delicious Magazine. Därutöver läser vi oss till att Lucky Beach har blivit utsedd till en av Storbritanniens mest hållbara affärsverksamheter genom sina insatser vad gäller sophantering, energiförbrukning och lokala producenter. Uteserveringen är fullsatt till och med den här januaridagen, vilket vi ser som ett gott betyg. Servicen är dock sådär under vårt besök – det tar extremt lång tid att få in maten och när vi väl får in beställningen har de missat en av rätterna. Vi får också intrycket att serveringspersonalen är ganska tjurig i allmänhet. Förhoppningsvis har vi bara otur den här dagen, eller har helt enkelt äran och berömmelsen stigit dem åt huvudet?

Tips för att maxa reskassan: Längs strandpromenaden finns det lilla fiskemuseumet Brighton Fishing Museum med gratis inträde. Värt ett besök om du är intresserad av Brightons historia som fiskesamhälle.

#4. Åk upp i British Airways i360 för mäktig panoramautsikt

att göra i Brighton

brighton i365

brighton

Frågar du turistbyrån efter tips över saker att göra i Brighton lär det givna svaret vara en tur upp i i360. Jag vet i ärlighetens namn inte vad jag ska tycka om mitt första intryck av British Airways i360 som är Brightons senaste tillskott till stadssilhuetten. Utsiktstornet, som är designat av samma arkitekter som skapade London Eye, ser ut som en enormt hög fabriksskorsten med en ufoliknande bubbla som sakta åker upp och ner. Efter ett par dagar på plats i Brighton känns i360 märkligt nog som en naturlig del av staden, för visst är den ganska cool ändå. Med sina 138 meter är tornet i dagsläget världens högsta rörliga observationstorn (det lär i och för sig inte dröja lång tid innan Dubai kniper den titeln också!?). Utsikten över Englands sydkust uppifrån toppen lär vara magnifik, under fina dagar kan besökarna se hela vägen till Isle of Wight. Den dagen jag planerar för att åka upp visar sig vädret från sin sämre sida, vilket gör att jag istället nöjer mig med att botanisera runt i presentaffären som finns i anslutning till biljettkassorna. Här finns å andra sidan mycket av intresse i form av snygga affischer, böcker, spel och souvenirer – inget krimskrams utan prylar med hög kvalitet.

Tips för att maxa reskassan: Standardbiljettpriset för en tur med i360 kostar vanligtvis 16 pund, men köper du en biljett 72 h i förväg får du tio procent rabatt. Du får också rabatt om du är pensionär eller student. Under 10-18 februari 2018 får varje betalande vuxen ta med tre barn under 16 år utan extra kostnad. Läs mer här.

#5. Promenera längs The North Laine

brighton

brighton

En annan given punkt på listan över saker att göra i Brighton är att strosa längs the North Laine, här brukar de flesta Brightonbesökare hamna förr eller senare. Här finns en uppsjö av besöksvärda oberoende butiker (det vill säga inte en affärskedja i sikte!), spännande gallerier, otaliga kaféer, små kaffehak och så kallade ”performance spaces”.

Tips för att maxa reskassan: En liten bit bort från The North Laine ligger biblioteket Jubilee Library, perfekt gratistips där du kan gå förbi och värma dig samtidigt som du kan bläddra i tidningar, surfa på bibliotekets WiFi eller läsa böcker.

#6. Nattliv på The Lanes

brighton

Musikscenen är i allra högsta grad levande i Brighton, inte minst i form av lokala band på pubarna längs de pittoreska kullerstensgatorna i kvarteret ”The Lanes”. Vi får tips om att gå till The Cricketers eller The Fiddlers Elbow och läser bra recensioner om The Globe och The Tempest Inn, men hamnar till slut på The Mesmerist efter tips från bartendern på vårt hotell Artist Residence. (På hotellbaren beställer jag för övrigt in resans godaste alkoholfria drink, bra tips!) På The Mesmerist bjuds på jazzmusik och skön stämning, för lägre ljudnivå finns det lugnare rum på övervåningen. Min bloggvän Annie/Vegokäk tipsar om öl på the Bee’s mouth och Lion and Lobster.

Tips för att maxa reskassan: För goda och prisvärda drinkar i tjugotalsmiljö tipsar även Annie om Black Dove.

#7. Besök Royal Pavilion och Brighton Museum & Art Gallery

brighton

När regnet börjar göra sig till känna passar jag och mina systrar på att gå på museum, ytterligare ett tips på saker att göra i Brighton. Det är en stor skillnad i både pris och typ av utställning på Brighton Museum & Art Gallery respektive the Royal Pavilion, trots att de ligger precis bredvid varandra. Detta faktum gör att jag och mitt resesällskap delar upp oss och går på olika museum.

royal pavilion

The Royal Pavilion: Jag, som är mer intresserad av historia än konst, tar sikte på the Royal Pavilion och får betala 15 pund med audioguide i inträde. Besökarna tillhör definitivt det äldre gardet, jag skulle gissa att jag drar ner medelåldern med typ 20 år, men känner ändå att jag har valt helt rätt. Jag är jättefascinerad av både byggnaden och historien bakom Kung George IV:s nöjespalats. Utsidan av The Royal Pavilion ser ut som ett Taj Mahal i miniatyr, medan insidan är som taget från Kina. Min absoluta favoritrum är bankettrummet som kröns av ”The Dragon Chandelier”, tänk er en lampa som skapad för The Dragon Queen i tv-serien Game of Thrones. Dessvärre är det totalt fotoförbud på museet, däremot finns flera bilder utlagda på hemsidan. Ett tips för att avrunda besöket på museet är att ta en tepaus på övervåningens lilla café.

Brighton Museum & Art Gallery: Mina konstintresserade syrror väljer bort The Royal Pavilion till fördel för Brighton Museum & Art Gallery (som tidigare fungerade som stall för George IV:s hästar!) där de betalar 5 pund/stycket. De är jättenöjda med sitt val och menar att museet är otroligt genomtänkt samt ger ett extra plus i kanten mot bakgrund av alla interaktiva inslag. På Brighton Museum & Art Gallery verkar medelåldern på besökarna vara betydligt yngre än på The Royal Pavilion.

Tips för att maxa reskassan: Ska du spendera mycket tid i Brighton är ett hett tips att investera i ett årskort på Brighton Museum och Art Gallery för 20 pund.

#8. Bo som en världsartist på Artist Residence

brighton

brighton

brighton

Artist Residence ligger på höjden av Regent Park, med schyst utsikt över i360. Det genomtänkta och ombonade boutiquehotellet har bara 24 rum och historien bakom hotellet är som taget från en Hollywoodsaga. 2006 lämnade hotellets medgrundare Justin sina universitetsstudier för att återvända hem till sin mamma i syfte att hjälpa henne med att driva deras familjeägda B&B. Mamman hade varit med om en olycka och Justin hade ingen budget för att förbättra hotellet. Inspirerad av Brightons konstscen skickade han istället ut en annons där han erbjöd artister gratis boende mot att de dekorerade rummen. Hundratals artister svarade och de utvalda fyllde hotellet med dekorativa väggar, golv och väggar. Där och då föddes Artist Residence! Numera har Artist Residence i Brighton systerhotell i Cornwall, London, Oxfordshire och inom kort även Bristol. De här systerhotellen kommer jag definitivt att vilka boka in mig på om jag har vägarna förbi framöver.

Tips för att maxa reskassan: I januari verkar alla vara fattiga som kyrkråttor efter julens utsvävningar, vilket innebär att efterfrågan på hotellrummen går ner. Personalen vid Artist Residence menar att januari är deras lugnaste månad, vilket bland annat visar sig genom att hotellets svit (övre bilderna) i januari kostar 160 pund/natt istället för 310 pund/natt under högsäsong.

#9. Ät dig fram genom staden

brighton

brighton
Bilder från det vegetariska paradiset Terre à Terre.

En given sak att göra i Brighton är att spana in det stora utbudet av restauranger. Brighton är ett paradis för foodies och den vegetariska/veganska matscenen är riktigt bra. Tänk dock på att köken stänger tidigt under lågsäsong (redan kl 21 på flera ställen). Vi hade förväntat oss kontinentala tider och fick gå till fem olika restauranger innan vi till slut fick bord på Indian Summer. Den indiska restaurangen var bra, men inte i närheten av dess granne Terre à Terre dit vi går dagen efter för att äta lunch efter tips från flera håll. Maten är vansinnigt god, Terre à Terre är den överdrivet bästa vegetariska restaurangen jag har besökt och jag har ändå varit på relativt många. Ett hett tips för att smaka många olika rätter är att beställa tapasmenyn och dela på två. Det finns också en meny för afternoon tea där du kan välja mellan glutenfritt/vegan/vegetarian (24 pund per person). Tips på andra vegetariska restauranger från Annie/Vegokäk är billig japansk lunch på Pompokos, Food for friends för schyst middag samt finare pubmat på Earth and Stars, deras friterade haloumi ska tydligen vara något alldeles extra. (I april kommer Annie med en vegoguide över Brighton, jag återkommer med länk när den ligger uppe.)

Tips för att maxa reskassan: Vattnet i Brightons ledningar är drickbart, är du inte särskilt kinkig kan du beställa gratis ”tapped water” istället för att betala för still/sparkling water. Tänk på att dricks inte är inräknad alla gånger, på vissa restauranger står det längst ned på kvittot vad som förväntas av dig (exempelvis ”service not included, on parties of 6 or more a discretionary 10% service vill be added”.)

#10. Fika loss

brighton

brighton

brighton

Det finns otaliga fik att välja på i Brighton, många av dem ligger längs The North Laine. Vi stannar först till för en fika på Lydea på Kensington Gardens, men tycker utbudet är lite för nyttigt. För jo, den ”risken” finns alltid i Brighton. Vi hamnar istället på Cloud 9 som är fiket mittemot Lydea, där vi beställer in varsin enormt stor varm choklad toppad med alla sötsaker du kan tänka dig. Andra fikatips jag har fått från en bekant i Brighton är Coffee@33, Real Patiesserie och Flour Pot Bakery.

Tips för att maxa reskassan: Har du slut på fikapengar kan du snika till dig lite sockerrus ändå. Slink in på te- och chokladbutiken ”Whittard by Chelsea” på 51 East Street, där de har daglig provsmakning av varm choklad. Gå sedan vidare till toffébutiken Roly’s Fudge Pantri på North Laine för gratis smakprov av nygjord toffé. Disclaimer? Jodå, en stor sådan! Vår provsmakning slutade med att vi köpte både fudge och två burkar varm choklad, smakproven var helt enkelt för goda. Tjock, varm choklad med ”Raspberry White Chocolate”, ni hör ju själva!

Saker att göra i Brighton: praktiska fakta (ta dig hit och ta dig runt)

brighton

brighton

brighton

Vill du komma direkt till Brighton är det smidigast att flyga till Gatwick, därifrån går det snabbtåg till Brighton som tar en halvtimme. Välj operatören Translink och tänk på att biljettautomaterna kan vara förinställda på tur och retur. Information om avgångstider och biljettpriser hittar du på på Trainline.com, där kan du även förköpa biljetter för att komma ner i pris. Vi åkte till Brighton från London, för att maxa reskassan valde vi en buss från Victoria Coach Station istället för att ta tåget till Brighton, vilket givetvis också är ett bra alternativ. Bussen tog förvisso 1:15 h mer än tågresan (som tar ca 1 h). Beroende på vilken avgång du väljer kan du komma ner en hel del i pris om du väljer buss i stället för tåg. Väl på plats i Brighton är det väldigt smidigt att promenera runt i staden, det är en relativt liten stad och därmed inga enorma avstånd. Vill du ta taxi ska du hålla utkik efter turkosfärgade bilar. Brightons karaktäristiska turkosa färg känner du också igen på cyklarna som det går att hyra på plats genom BTN BikeShare. Tips på bra cykelrutter hittar du här. Vill du prova ett annat färdmedel under din Brightonvistelse rekommenderas en tur med Volk’s electric railway som tar dig bort till marinan. Tänk dock på att denna tur bara går mellan påsk och fram till slutet av oktober.

Tips för att maxa reskassan: Planera in din resa så att du åker ”off peak” tider och förboka tågbiljett via Trainline. Glöm inte att du får extra rabatt om du är student.

Läs mer: Här hittar du ytterligare tips för att spara pengar på din resa till Brighton. 


Inlägget om saker att göra i Brighton sker i samarbete med VisitBritain för att uppmärksamma deras kampanj #ValueBritain. Jag har dock själv planerat allt från biljettbokningar till aktiviteter och boenden för den aktuella resan. Har du fler allmänna eller specifika tips på saker att göra i Brighton får du gärna fylla på i kommentarsfältet!

14 comments

 1. Kristina Murray says:

  Det här är mitt favoritinlägg. Så vackra kort och flytande text. Bra jobbat!

  1. Men vad glad jag blir. Tack för fina ord!

 2. Jag vill åka till Brighton nu på en gång! Vilket härligt och inspirerande inlägg. Kan tänka mig få en lika fin upplevelse här som jag fick på Irlands västkust som jag ju blev helt förälskad i. ❤️

  1. Ja, det är onekligen något med kustorter som lockar… Tack för din kommentar!

 3. Brighton är världens bästa ställe, min bästis bodde där i 4 år och jobbade på Amex – vilket typ alla i hela Brighton gör – och har ett band hahaha. Jag har säkert varit där en 15 gånger. Tycker det är värt att ta tåget än bussen, du är där på nolltid. Prins Albert är stadens absolut grymmaste rockställe. Håller också på med ett inlägg om Brighton, fast funderar på att åka dit en gång till innan jag publicerar det. Våren där är den bästa! Med alla gatufester och parkhäng!

  1. Wow, femton gånger, du är en riktig Brightonveteran med andra ord! Jo, verkar som att de flesta spelar i band där borta, haha. Prins Albert var ett nytt tips, tack för det! Jo, visst är det skönt att komma fram snabbt med tåget, men det var också ganska skönt att sova en stund på bussen. 🙂

 4. Aldrig överhudtaget tänkt på Brighton som en destination värd att besöka – men mu längtar jag verkligen! Måste planera in, och lägger din matnyttiga guide på minnet! Tack för inspo!

  1. Tack själv för din kommentar, det gör mig glad att höra!

 5. Vilket inlägg! Sjukt bra på alla sätt och fab med grädden om maxkassa!

  1. Men åh, tack! Vad glad jag blir.

 6. Bra blogginlägg! Mitt tips är att flyga till Gatwick och därifrån hoppa på tåget direkt till Brighton. Kostar typ £8 per vuxen. Helt överkomligt alltså! Jag har varit i Brighton tre ggr på vår/sommar och då är det helt klart häng nere vid beachen som gäller. Det finns massor av ställen som serverar skaldjur, lobster burger, åtminstone en ostron- och champagnebar osv.

  1. Tack Anneli! Ja, närheten till Gatwick är väldigt tacksam. Ser fram emot att komma till Brighton även under lite varmare förhållanden framöver. Den här gången njöt vi faktiskt av utelunch vid stranden trots att det var i slutet av januari, hade riktigt tur med fint och soligt vinterväder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close