Close
Resa till Dresden – planering och fundering(ar) inför avresa

Resa till Dresden – planering och fundering(ar) inför avresa

samarbete resfredag
Efter ett år med plugg och jobb i Berlin känns Tyskland knappast främmande i min värld. Berlins gator blev min vardag och efter ett varmt mottagande av min tyska familj räknade jag snart staden som mitt andra hem.

Jag älskade att strosa runt i Tiergarten, att köpa nybakade Brötchen i något av alla bagerier, att kika på butikerna i Hackesche Höfe och att ta cykeln ner till Grunewald. Jag ville fokusera på att lära känna min nya hemstad och prioriterade därför sällan några längre utflykter mer än några resor till grannstaden Potsdam och en bussweekend till Prag. Numera är Berlin är riktigt populär destination för oss svenskar och det är just Berlin jag har åkt tillbaka till och som jag oftast rekommenderar till vänner och bekanta som frågar om Tysklandstips. Men Tyskland är stort, väldigt stort, och det finns givetvis enormt mycket mer än Berlin att se och uppleva i landet! Den senaste tiden har jag och min poddkollega Lisa fokuserat mycket på så kallade ”secondary cities” i Att resa-podden och någonstans där började vi prata ihop oss om att resa till Dresden som ligger mindre än två timmars tågresa söder om Berlin. Varken Lisa eller jag har varit i Dresden, men båda har hört att staden och dess omgivningar har massor att erbjuda. Många av huvudstädernas småsyskon runt om i världen går relativt obemärkta förbi och vi vet av erfarenhet att många guldkorn aldrig får en chans att mäta sig med de större och mer välkända turistdestinationerna som får överdrivet mest tid i mediernas strålkastarljus. Genom ett samarbete med Tyska Turistbyrån och Dresden Marketing kickar vi senare i veckan igång den här höstterminen genom att åka till just Dresden för att bilda oss en egen uppfattning om staden och dess utbud.

Läs mer: Secondary cities och att känna sig som en lokalbo

resa till Dresden

Planering och tankar inför en resa till Dresden

Både jag och Lisa föredrar aktiva resor och det är också ett sådant fokus som kommer att genomsyra den här resan, i kombination med kulturupplevelser (jag måste få min dos av tyska slott!) och restaurangbesök.

att resa till Dresden
Dresden från ovan. Foto: Max Libertine (Unsplash)

Datumen för vår resa sammanfaller med Dresdner Stadsfest – vi kunde med andra ord knappast ha prickat in någon bättre helg att besöka staden. Utöver festivalstämning kommer vi att ha ett riktigt roligt program framför oss, några av aktiviteterna som väntar är:

 • Guidad vandring i bildsköna nationalparken Sächsische Schweiz (vi kommer att utgå från Kurort Rathen och fortsätta mot Bastei)
 • Besöka Schloss Moritzburg, Fasanenschlösschen & Leuchtturm
 • Köra ett pass morgonyoga i Dresdens stadspark
 • Cykelturista runt med en guide

Vi kommer att flyga ner till Berlin för att sedan ta Deutsche Bahn-tåget vidare mot Dresden – en smidig direktresa som tar 1 h och 50 minuter. Jag landar på Tegel i Berlin ett dygn tidigare än Lisa för att kombinera dagarna i Dresden med efterlängtade promenader i mina gamla hemkvarter.

att resa-podden
Lisa och jag i Karlstad tidigare i somras, även då en resa med aktivt fokus.

Nu ser jag fram emot att höra om ni har varit i Dresden och i så fall om ni har några bra tips att dela med er av? Jag hoppas få veta mer om schysta fik och vackra utsiktsplatser, men tar såklart gärna emot alla sorters tips ni kan tänkas sitta inne med.

Uppdatering – så här blev vår resa:

Tips om Dresden: ett värdigt småsyskon till Berlin


Vår resa till Dresden är ett samarbete mellan Att resa-podden samt Tyska Turistbyrån och Dresden Marketing. 

4 comments

 1. Nationalparken Sächsische Schweiz är verkligen häftig. Vi var på andra sidan gränsen i Tjeckien och vandrade i våras.
  Jag har förresten också bott ett år i Tyskland. I Karlsruhe -93-94. Dröjde dock till 2017 innan jag kom tillbaka till Tyskland!

  1. Men åh, jag såg ert blogginlägg därifrån. Galet fint, ser verkligen fram emot att få se den tyska sidan.

 2. Vi har orcis varit tre dagar i Dresden och åker vidare mot Bastei och Sächsische Schweiz i dag. Tyvärr mycket byggnadsarbeten som förtar lite av stadsbilden, men en mycket trevlig stad. Vi har förutom att vandra runt i stan, varit på Hygienmuseumet, cyklat mycket längs Elbe och varit till Kunsthofspassagen.

  1. Vad kul Linda. Ser fram emot att höra mer om dina rapporter från Bastei!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close