Close
Att göra i Warszawa: 20 tips att ta tillvara på

Att göra i Warszawa: 20 tips att ta tillvara på

Innehåller reklamlänkar.

Vad finns det att göra i Warszawa? Här listar jag fem saker du inte vill missa, fem sevärdheter du bör se, fem ställen där du kan äta gott och fem polska uttryck som kan vara bra att kunna.

Efter bara några timmar i Polens huvudstad är alla betänkligheter om att Warszawa skulle vara en grå och trist stad som bortblåsta. Det här är en weekendstad på uppgång och jag vågar påstå att ni snart kommer att hitta bubblaren i alla topplistor över populära resmål i Europa. Här är mina personliga tips på saker att göra i Warszawa.

att göra i warszawa

Att göra i Warszawa: 20 tips att ta tillvara på

Fem saker du inte vill missa:

att göra i warszawa

foodtour_poland

#1. Ät dig igenom Warszawa på en Food tour
Att boka in sig på en guidad mattur är ett utmärkt sätt att få äta gott, lära sig mer om den polska matkulturen och dessutom få en snabb överblick över staden. Favoritrestaurangen blir Solec 44, ett hipstertätt hak där ost- och charkbrickan är fenomenal.

Läs mer om och boka food tour (eller andra aktiviteter) i Warszawa på den här länken.

#2. Bubbla med storslagen utsikt på InterContinental Warsaw
Mellan alla turer upp- och nerför Warszawas gator tar jag en välbehövlig paus och sjunker ner i en bubblande jacuzzi på InterContinental Warsaw. Med en slående vacker utsikt från fyrtionde våningen blir det här badet något alldeles utöver det vanliga. Även gäster som inte bor på hotellet får bubbla för en rimlig peng.

# 3. Njut av magiska toner från Chopin i Kungliga Łazienkiparken
Varje söndag under sommaren spelar pianister i världsklass musikstycken signerade Frédéric Chopin i den prunkande Kungliga Łazienkiparken. Chopin föddes utanför Warszawa år 1810 och hans avtryck lever vidare i staden i allra högsta grad.

# 4. En guidad tur från källare till tak på Kulturpalatset
Kulturpalatset är Warszawas landmärke och bär, trots sin relativt unga ålder, på många spännande historier. Palatset var en gåva från Sovjetunionen till staden och rymmer idag bland annat en biograf, fyra teatrar, två museer och storslagna salar. På en guidad tur från källare till tak avslöjas alla möjliga hemligheter om byggnadens vinklar och vrår.

# 5. Upplev Warszawas nattliv
Vi låter Konrad från WPW1313 köra oss i en riktigt häftig retrobil på guidad pubrunda genom ett sen kväll i Warszawa. Den här trötta småbarnsmamman undviker de rejäla vodkadrinkarna, men njuter desto mer av liveband och partystämning.

Fem sevärdheter som är värda ett besök:

warsaw_by_night

kulturpalats_katarina

# 1. Gamla stan
Det finns oräkneliga saker att göra i Warszawa. Jag hade lätt kunnat spendera flera timmar i stadens sockersöta gamla del. Eller gammal förresten, faktum är att nästan varenda byggnad är återuppbyggd från grunden efter att ha bombats sönder av tyskarna under Andra världskriget.

# 2. Kungliga Łazienkiparken
Jag kommer på mig själv att gå och nynna på ”Fjärilvingad syns på Haga…” när vi spatserar runt i parken och hade inte blivit ett dugg förvånad om det plötsligt kom ett gäng tvättäkta prinsessor dansade på de gröna ängarna. Parken är Warszawas motsvarighet till Hagaparken, fast snäppet bättre ändå.

Här kan du boka en guidad tur i parken.

# 3. Kulturpalatset
Jodå, Kulturpalatset platsar på den här listan också. Den 237 meter höga byggnaden får mig och många andra att osökt tänka på Empire State Building. Den häftiga silhuetten blir genast en favorit för både mig och tjejerna jag reser med.

# 4. Warszawas upprorsmuseum
Warsaw Uprising Museum och berättelserna om Warszawas judar lämnar ingen oberörd. Historien blir i allra högsta grad påtaglig när jag ställer mig vid Frihetsparken och tittar på muren som omsluter museet. Här finns över tiotusen namn ingraverade som en påminnelse om de upprorsmän som fick sätta livet till i jakten på ett fritt Polen.

# 5. Båttur på floden Wisła
En båttur med Warsaw River Cruise tar oss sakta fram på floden medan mörkret sänker sig över staden. Att uppleva ett nytt resmål från båtperspektivet är aldrig fel, och att dessutom göra det i samband med solnedgången höjer upplevelsen ytterligare. Vill du ha en vildare båttur med efterföljande pubrunda kan du boka en sådan här.

Fem ställen där du kan stilla din hunger:

belvedere_warszawa
annika

# 1. Belvedere Łazienki Królewskie
Restaurangen, som återfinns i Michelinguiden, ligger belägen i ett sagolikt vackert orangerie i Kungliga Łazienkiparken. Här bjuds vi på den ena lyxigare maträtten efter den andra, och det till ett pris som får plånboken att slå glädjevolter.

# 2. Kieliszki na Proznej
Klientelet på restaurangen känns som Warszawas svar på Östermalmsfolket. Mellan kindpussar och kavajer serveras jag helgens absolut godaste förrätt. Polackerna skapar magi med sina rödbetor, och tillsammans med getosten blir matupplevelsen mer än fin.

# 3. Specjaly Regionale Restaurant
På den här restaurangen bjuds vi äntligen på mina efterlängtade piroger, ”pierogi”. Rejäla, rustika och precis den smakupplevelse jag har sett fram emot sedan mitt förra resa till Polen. Låt dig inte luras av den turistiga känslan på restaurangen, det här stället är värt ett besök.

# 4. Varso Vie
Sugen på den bästa efterrätten i stan? Den serveras här. En maränglik uppenbarelse med färska bär och spegelglas gjort av socker. Välkommen till desserthimlen.

# 5. Wedel
Här smuttar vi på trögflytande varm choklad (med betoning på choklad!) under glittande kristallkronor i en rejält pampig cafémiljö. Polackerna vet hur man fikar med stil!

Fem uttryck som är bra att kunna:

kulturpalats_warszawa

warsawa-6

# 1. Hej – Dzień dobry

# 2. Hej då –  Do widzenia

# 3. Tack Dziekuje

# 4. Förlåt mig – Przepraszam

# 5. Ja/NejTak/Nie


Inlägget ”Att göra i Warszawa” ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och NordicTBFoto 7 och 9 tagna av Katarina Wohlfart. Här kan du läsa om saker att göra i Gdansk, Polen.

12 comments

  1. Ok. Sparar helt klart detta till inspirationsmappen. Tack!

  2. Kan inte annat än att hålla med om allt i dina listor. Längtar lite tillbaka, trots den svenska sommarens intåg 🙂

    1. Och jag instämmer i din… 🙂

  3. Nummer 1 på listan över besöksmål i Warszawa är New Orleans. Det är ett prestigefull nattklubb med striptease. Dit kan man ta taxi från vilket ställe som helst i Warszawa och de betalar för det. Open bar kostar ungefär 40 Euro. Och de där gudomliga dansarna… http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

  4. Familien min har investert i Gdańsk i et leilighetshotel på Motława-elven. Det viste seg å være en god løsning for garantert fortjeneste. Nå skal jeg investere i et rom i Grano-hotellet av samme utvikler. De har erfaring, så jeg er ikke redd for tap.

  5. När jag har varit i Polen har jag besökt New Orleans Gentlemen’s Club&Restaurant. Klubben är bäst av alla, jag har inte sett en sådan i Sverige. Härliga dansshower utförda av sköna dansare.

  6. När jag har varit i Polen har jag besökt New Orleans Gentlemen’s Club&Restaurant. Klubben är bäst av alla, jag har inte sett en sådan i Sverige. Härliga dansshower utförda av sköna dansare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close