Close
Zions nationalpark i Utah och tre populära hajker genom parken

Zions nationalpark i Utah och tre populära hajker genom parken

I Zions nationalpark återfinns många av Utahs spektakulära vyer. Nu har turen äntligen kommit till mig och min man att få uppleva de vyer som lockar till sig cirka tre miljoner besökare varje år.

Zions nationalpark är en av fem nationalparker i Utah, av vilka vi även hinner besöka Arches nationalpark och Bryce Canyon under vår roadtrip genom delstaten.

zion national park
Vi betalar en avgift på 25 dollar för vår personbil, och får då access till Zions nationalpark under sju dagar. Den 1,1 mile långa Zion Mount Carmel Tunnel leder oss rakt in i äventyrarnas paradis.
Det matta röda varvas med gräddigt vitt, som i sin tur blandas upp med gröna nyanser. Landskapet känns betydligt mjukare än det karga och hårda man hittar i exempelvis Bryce Canyon.

Den röda asfaltsvägen slingrar sig så småningom ner mot Visitors Center längre ner i dalen, där vi också parkerar bilen för att ta oss vidare med en av parkens otaliga shuttlebuses som välplanerat hjälper nationalparkernas gäster att ta sig runt till de olika hållplatserna för vidare äventyr.

Jag tröttnar aldrig på vyerna, färgerna, eller formerna – och jag tydligen är inte den enda som känner så. Flera av de amerikanska parkgästerna vi pratar med återkommer årligen till Zion, här finns alltid något nytt att upptäcka.
Förutom äventyrslystna människor bjuder parken på sällskap i form av bland annat jordekorrar, rådjur och jo, en och annan orm ser vi också.
zion national park
På sommaren kan det bli riktigt, riktigt varmt i Zions nationalpark med temperaturer på över 40 grader. Besök till parken rekommenderas därför på sen vår eller tidig höst. I vilket fall bör vattenflaskan alltid finnas med, den kan fyllas på hur många gånger som helst på någon av parkens många vattendepåer. Generellt kan sägas att parkens alla faciliteter håller mycket hög standard.
På just på den här bilden strilar ett minivattenfall ner, men beroende på väderförhållandena kan samma strilande vattendrag förvandlas till vilda ”flash floods” som sveper med det mesta i sin väg. Det är fascinerande att tänka på att det är just vatten som har format landskapet till den unika syn det är idag.
zion national park

Populära hajker i Zions nationalpark

Angels Landing:

Denna spektakulära vandring, som startar vid hållplatsen ”The Grotto”, är definitivt inget för den som har problem med höjder. Den ca 3,9 långa hajken leder upp, upp, upp – tills man till slut når den 1760 meter höga toppen. Skyddsräcken finns det inga, däremot finns det kedjor att hålla i sig på de mest kritiska ställena. Med stup på båda sidor är det svårt att känna sig kaxig, i vart fall enligt min man som påstår att denna hajk är något av det häftigaste han har upplevt. Själv då? Tja, just den här gången har jag en ganska långt gången graviditet att skylla på – men nästa gång lär det vara min tur.

Emerald Pools:

För de som inte riktigt har modet nog att ge sig på Angels Landing, passar ett av Emerald Pools-spåren alldeles perfekt. Här ser vi både barn och pensionärer som relativt lätt tar sig fram. Hajkerna bjuder, som alltid i Zion National Park, på omväxlande och häftiga vyer, och dessutom större eller mindre vattenfall och pooler i vilka vattnet samlas. Det finns tre olika spår att välja på. ”Lower Pool” (ca 0.6 miles en väg), därefter ”Middle Pool” (1 mile en väg), och för den som vill ännu högre upp ”Upper Pool” (1,5 miles en väg).

The Narrows:

Kort sammanfattat bjuder The Narrows på en vandring i vattendrag, i sällskap av höga klippkanter på båda sidor. En gåstav för att hålla balansen rekommenderas, och självklart även bra skor som tål att bli blöta. Vi möter en kille som går barfota och tappert försöker parera stegen bland de många stenarna i vattnet – och han ser inte speciellt glad ut. Läs mer om vår hajk genom The Narrows här: The Narrows i Zion National Park: en fulländad hajk.

För den som inte känner för att ta sig fram till fots erbjuder parken andra alternativ, exempelvis ridning, cykling eller klättring. Vill ni läsa mer om vad man bör se och göra i parken rekommenderas en titt på parkens hemsida. 


Här hittar du fler inlägg från vår roadtrip i västra USA. För fler restips, följ gärna Resfredag på Facebook och Instagram

5 comments

  1. Ja visst är det vackert i Zion! Ska bli kul att få ser mer från The Narrows sen. 🙂

  2. Ja, älskade varje sekund. Utförlig rapport om The Narrows kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close