Close
Utländska traditioner: Tips för en lyckad Babyshower!

Utländska traditioner: Tips för en lyckad Babyshower!

En av alla fördelar med att världen blir mindre är att utländska traditioner plockas upp och blir en del av vår egen kultur. En amerikansk tradition som har tagit rejäl fart i Sverige under senare år är så kallade babyshowers, det vill säga en fest för att fira den blivande mamman. I det här inlägget delar jag med mig av några tips för en lyckad babyshower.

Jag har till viss del vuxit upp med amerikanska traditioner eftersom min familj har mycket släkt och vänner i USA. Av den anledningen var jag med på min första babyshower redan för 20 år sedan och jag har hunnit med ett helt gäng sedan dess.

Vad är en Babyshower?

Från början var tanken med en babyshower att den blivande mamman skulle få tips och råd om mammalivet. Idag är snarare syftet en överraskningsfest där man drar ihop ett gäng vänner, äter gott, umgås och överöser/duschar mamman med presenter (därav begreppet Babyshower). Tidigare verkar det som att bara förstagångsföderskor har förärats med en babyshower, efter första barnet antar jag att man varken behöver tips eller en massa barnprylar. På senare tid har jag dock varit med på flera babyshowers för mammor som redan har ett, två och flera barn. För ett par veckor sedan var jag själv med och fixade en babyshower till min svägerska som väntar sitt… sjätte (!) barn. Japp, efter fem pojkar kommer en efterlängtad liten flicka. Oj vad hon kommer att bli omhuldad av sina storebröder!

tips baby shower

tips baby shower

tips baby shower

planera en baby shower

tips baby shower

Tips för en lyckad Babyshower

Dekoration:

tips baby shower

 • Temabjudningar är alltid roliga! Det kan vara allt från en viss färg, en karaktär eller kanske en hobby som den blivande mamman älskar? När temat är spikat är det enklare att planera dekorationerna.
 • Numera finns det massor av roliga attiraljer att köpa i svenska butiker (jag var på Party Land i Västra Frölunda i helgen och såg att de har en hel avdelning med prylar för babyshowern), men dekorationerna kan bli minst lika fina med grejer man redan har hemma.
 • Häng upp en klädlina och fäst bebisplagg med hjälp av klädnypare. Varva med ballonger, girlanger och minipompoms (som du kan göra själv med hjälp av silkespapper).
 • En rolig dekoration, som också fungerar som en present, är en ”blöjtårta” – det vill säga ihoprullade blöjor som formas som en flervåningstårta. Stick in lite nappar, nappflaskor och tvättlappar för extra piff. (Här är lite inspiration, men det går lika bra att göra själv för den som är pysslig.)
Mat/Fika:

tips baby shower

 • Gör det så enkelt som möjligt och kör knytkalas! (Vi körde chokladfondue, mycket uppskattat!)
 • Tårta är alltid gott. Jag har sett allt från gulliga små bebisskapelser, till betydligt mer fräckare varianter i form av ett bebishuvud på väg ut från… ja, ni fattar. (Vill ni ha inspiration till en sådan tårta kan ni kika in på Magdalena Graafs blogg och bilderna från hennes babyshower aka ”Överraskningsfest för bebis”.)
Lekar:

tips baby shower

 • ”Gissa magomfånget”: Ta fram ett måttband och låt alla gissa magomfånget,
 • ”Gissa bebisen”: Be alla ta med sig varsitt kort från när de var små och blanda ihop i en hög, låt sedan den blivande mamman gissa vem som är vem.
 • ”Gissa bajset”: Den här leken passar inte alla, men jag älskar den! Ni behöver rena blöjor, några olika chokladsorter, typ Twix, Mars, Snickers, och en mikrovågsugn (alternativt vattenbad). Smält chokladen och smeta ut de olika chokladsorterna på separata blöjor. Ge sedan den blivande mamman och för all del andra gäster en sked och börja gissningsleken.
Presenter:

tips baby shower

 • Först och främst, tänk inte att alla presenter nödvändigtvis måste vara nya. Det här är ett perfekt tillfälle att skänka bort dina egna babygrejer som ändå bara tar plats där hemma. Fråga gärna någon närstående, lämpligtvis den andra föräldern om det finns någon sådan, vad de behöver.
 • Önskningar till bebisen: Ta med en liten anteckningsbok eller förbered lappar så att gästerna kan skriva varsin önskning och/eller ett gott råd till bebisen. Det är också ett bra sätt att låta personer som inte kan närvara på festen att skicka med en hälsning. Det kan också vara kul att ha med ett kort och klistra in i boken, alternativt har ni en Polaroidkamera på plats.

Presenttips för en blivande globetrotter och dennes föräldrar:

 • Öppna ett bankkonto där gästerna sätter in en slant till blivande resor.
 • Ett utmärkt tips är att ge bort en bärsele/bärsjal, mina resor med Nelly hade knappt varit möjliga utan en sådan.
 • Ge en liten ryggsäck eller resväska som kan hänga med ut i världen.
 • Köp en jordglob och låt alla gästerna skriva en liten hälsning på globen.
 • Skramla ihop till en Babymoon för de blivande föräldrarna, det vill säga några timmar eller en hel weekend där föräldrarna får rå om varandra innan de sömnlösa nätterna sätter igång på allvar. Jag och Tobias fick en weekend på fantastiska Mollösunds Värdshus på Orust i bröllopspresent som vi utnyttjade bara några veckor innan Sebastian föddes. Vi promenerade, pratade, åt gott och njöt av lugnet före stormen. Jag antar att det vi gjorde idag hade kallats för en Babymoon. Min poddpartner Lisa och hennes man gjorde ungefär samma sak innan deras minsting Meja föddes och har skrivit mer om begreppet Babymoon här.
babymoon mollösund
Babymoon på Mollösund med Sebbe i magen. Oktober 2008.

Nyfiken att läsa om fler utländska traditioner här på bloggen? Här har jag skrivit om andra utländska traditioner.

4 comments

 1. Babymoon! ? Jag älskar traditioner av alla de slag. Vår familjs favorit är Thanksgiving som ju Klaus och jag firade första gången i Kalifornien 1994.

  1. Honeymoon, Babymoon – vad kommer sen? Divorcemoon!?? Hehe.

   Ja, är så glad över att ni introducerade Thanksgiving, de middagarna är inte nådiga! Men mest är det grejen i sig, en påminnelse om att vara tacksam, som vi svenskar borde anamma.

 2. så fint inlägg! jag blev så överraskad och glad när jag fick en babyshower! som preggo var jag sötsugen och gråtmild så godis och näsdukar var ett måste på min babyshower.

  1. Tack Frida! Ja, jag har faktiskt aldrig blivit så lurad som på min babyshower (inte ens på möhippan). Varvade skratt och gråt hela kvällen – med godis såklart… Jag önskar att sötsuget hade varit specifikt för graviditeten, men det har hängt med mig sedan dagen jag föddes, HAHA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close