Close
Hello good bye, halloween!

Hello good bye, halloween!

Av alla utländska traditioner i Sverige är nog halloween den jag gillar minst. Köphysteri, godisfrossa och skräckfilmsmasker känns inte riktigt som ett vinnande koncept i min värld – men givetvis finns det fördelar med halloween också.

Igår, den 31 oktober, var det alltså dags att fira ”äkta” halloween – det har tagit mig och resten av svenska folket ganska många år att förstå att halloween och alla helgons dag INTE är samma sak.

fördelar halloween

Varje år tjatar mina barn, främst Julia, om att de ska få trakassera grannarna med ”bus eller godis” och varje år lyckas jag på något sätt trixa bort det. I år löste det sig själv genom att Julia var bjuden på ett halloweenkalas för några veckor sedan, vilket vi igår följde upp med ”halloweenmys” hemma hos kusinerna. Myset bestod i att baka spökmaränger och pyssla, precis lagom om ni frågar mig.

fördelar halloween

Igår berättade de på nyheterna att halloween bidrar till en rejäl köpskjuts i amerikansk detaljhandel. I Sverige ser man ingen större skillnad på siffrorna, förutom vad gäller godis och maskeradutstyrslar.

fördelar halloween

Det jag främst ogillar är hysterin bland barnen, inte minst mina egna. Godisgirigheten vet inga gränser och flera år i rad har det knackat på barn med vanliga kläder och en mask över ansiktet och i princip räckt fram påse utan att säga ett enda ord för att håva in socker. En liten teckning eller ett kort skulle inte skada, eller i vart fall någon slags ansträngning med att fixa utklädsel.

halloween

Nåväl, förmodligen har jag bara blivit gammal och gaggig. Givetvis tycker jag att det finns fördelar med halloween också. Att hitta anledningar till fester är aldrig fel och maskerader är alltid kul.

fördelar halloween

Vår son Sebastian fyller år i oktober och de senaste åren har alla hans kalas haft halloweentema, det är ett tacksamt tema att bygga upp en fest kring.

fördelar med halloween
Samtliga bilder är tagna för två år sedan, då jag under mina föräldraledighet spenderade flera veckor med att baka, pynta och pyssla inför Sebastians spökkalas.

Jag föredrar personligen Sveriges alla helgons dag framför halloween, inte minst i år då vi ska på en gudstjänst i kyrkan här på Sturkö då de tänder ljus för var och en av de medlemmar i församlingen som har gått bort under året. De kommer med andra ord läsa upp min pappas namn och tända ett ljus för honom – ljuset får vi sedan ta med hem. Senare på kvällen tänkte jag och mina syskon tända ett eget ljus på kyrkogården till honom. Jag älskar att se kyrkogårdarna lysa upp av hundratals flämtande lågor i sällskap av grankransarna på gravarna, det är en fin påminnelse om de som har gått före oss.


Här har jag skrivit om andra utländska traditioner på bloggen. Vad tycker ni om Halloween – hiss eller diss? 

5 comments

 1. +1 på ”gammal och gaggig” och även i övrigt håller jag med. Har också svårt för godisgirighet och köphysteri utan ser hellre en lugn stund för eftertanke. Säg det till ungarna bara…

  1. Exakt, säg det till ungarna… 🙂

 2. Nej Halloween är inget för mig.
  När mina barn var små firades det knappt.
  Finare med Alla Helgons Dag tycker.
  Brukar vara så vackert på kyrkogårdarna då.
  Iår får jag tänka på mina föräldrar från Thailand.
  Imorgon firas Loy Krathong.
  Ha en fin helg.
  Titti

  1. Åh, Loy Krathong är så fint – gillar verkligen blommorna och tanken med det hela. Ha ett fint firande – kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close