Close
Valfri destination i USA – vilken skulle ni välja?

Valfri destination i USA – vilken skulle ni välja?

En bekant till mig vann nyligen flygbiljetter till valfri destination i USA och frågade sina FB-vänner vilket ställe de hade valt. Gensvaren lät inte vänta på sig – och förslagen gjorde att min längtan västerut nådde nya dimensioner.

Det finns det säkert en och annan av er som inte alls är intresserade av en valfri destination till dagens Trump-land, ens om flygbiljetterna är gratis. Själv försöker jag hålla isär begreppen befolkning och styre, men det är en helt annan diskussion. Personligen har jag, så länge jag kan minnas, haft en stor fascination för USA. Min mamma har mycket släkt och vänner som bor där, och var regelbundet på besök hos dem när jag var yngre. Det var för övrigt på den tiden då M&M:s fortfarande var exotiskt, och långt innan ”Halloween” och ”Babyshower” blev självklara begrepp även för resten av våra grannar i byn där jag växte upp.

4th of July, värt att fira!

Valfri destination i USA – de valde jag då:

När mina vänner frågade mig under tonåren vilken valfri destination i USA jag skulle välja att åka till såg listan ut så här (jodå, jag har alltid jobbat med listor):

#1. Hawaii: Fantastisk natur, milsvida stränder, surfkultur, exotiska frukter – och det faktum att Hawaii ligger så långt bort att destinationen på något sätt känns ouppnåelig. Det var skäl nog att vilja åka dit.

#2. San Francisco: Jag följde slaviskt ”Full House” (Fullt hus på svenska) under nittiotalet. Tv-serien utspelade sig bland San Franciscos kulliga landskap och atmosfären kändes så där härligt avslappnad. Hit ville jag verkligen åka!

#3. New York: Skyskrapor, gula taxibilar och ett rykte som metropolernas Metropol. Jodå, NY var såklart en självklar dröm.

#4. Los Angeles: Kändistäta LA är väl själva definitionen av ”The American Dream” – och ett självklart drömresemål hos mig.

#5. Las Vegas: Jag vet forfarande inte varför en megastor lekplats mitt ute i öknen kan tilltala någon, men det gjorde den.

#6. Key West: Karibiska toner, pastellfärgade hus, snäckskal i rader och turkosblått vatten. Ja tack!

Efter gymnasiet såg jag till att bocka av min (önske)lista sakta men säkert. Nu i efterhand kan jag konstatera att alla ställena har sin charm, även om Las Vegas och Los Angeles är de ställen som minst levde upp till mina förväntningar. San Francisco däremot. Ah – dit skulle jag kunna flytta redan ikväll!

san fran

Gravid med Lillmyhran, San Francisco 2014.

att göra i miami

Bröllopsresa i Miami, 2008.

Snabbmatsmecka i Las Vegas.

Zion National Park Resfredag

Zion National Park, 2014.

valfri destination

Vem hakar på mig västerut?

Valfri destination i USA – de skulle jag välja idag:

Tiden går, och jag tänker att det verkligen är dags att uppdatera min lista över potentiella drömresemål i det stora landet i väst. Om jag hade vunnit en flygbiljett just idag hade förmodligen de här destinationerna lockat allra mest (utan inbördes ordning):

#1. Hamptons: Det ligger ett drömskt Jackie Kennedy-skimmer över Hamptons. Hit vill jag ta med alla mina systrar, klä mig i klassiska presidentfru-kläder, gå barfota på stranden och känna mig… tja, allmänt sofistikerad.

#2.  New Orleans: Min kusin befinner sig just nu i New Orleans och postar den ena fantastiska uppdateringen efter den andra. Här vill jag hänga med min musikintresserade son Sebastian och uppleva musikmagi!

#3. Alaska: Ränderna som ”Flickan från landet” går aldrig ur. Därför åker jag gärna till Alaskas skogar, bor i en primitiv stuga och spanar på vilda djur. Min naturintresserade man får såklart följa med.

#4. San Diego: Jag har hört väldigt mycket gott om den sköna atmosfären i San Diego och tänker att det är dags att jag får bilda mig en egen uppfattning av den här staden.

#5. Yellowstone: Jag har fantastiska erfarenheter av USA:s nationalparker (bl.a. Bryce Canyon och Zion National Park) och skulle, om jag fick möjlighet, vilja besöka varenda nationalpark där borta. Om jag tvingas välja en blir det ändå Yellowstone, världens äldsta nationalpark som dessutom är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.


Hade jag varit tvungen att välja en storstad hade Chicago, Boston och Seattle stått högt upp på listan. Om du fick välja en valfri destination i USA att resa till, vilken hade du valt och varför?

33 comments

 1. Oj, inte lätt att veta vart i USA man skulle välja att åka. Finns så många härliga platser. Men jag tror att jag skulle välja mysiga San Diego om jag fick välja helt fritt.

  1. Mmmm, då är vi alltså två! 🙂

 2. Jag tror att jag hade valt Arizona och Antelope Canyon. Men av någon anledning lockar husbilssemester i Yellowstone också, måste vara alla amerikanska komedier man sett 🙂

  1. Helt klart nationalparkerna som lockar dig alltså! Låter som utmärkta val.

 3. Jag skulle valt ett ställe som är lite svåråtkomligt för en billig peng, eftersom resan är gratis! Jag kanske är biased för jag bor jag ju redan i USA och åker till Yellowstone minst en gång om året och har bott i en dry cabin i Alaska i 7 år, men det är även de två ställena jag ständigt vill tillbaka till! Ingen storstad för mig inte, men ut i vildmarken, till ställen med minst andel turister.

  Har även varit i New Orleans och även om det är en jätte vacker och häftig stad med helt så blir det vildmarken som lockar ändå. Gillar man städer och nattliv (i form av typiska barer som serverar alligator kött på menyn) så är det en väldigt bra stad för det ändamålet. Jag älskar Bozeman i Montana, som ligger ett par timmar från av ingångarna till Yellowstone, min man är därifrån, och det är därför vi ständigt åker dit. Jackson Wyoming, med utsikt över the Tetons, Moab i Utah vid sandformationerna och alla de coola national parkerna Arches, Canyonlands etc. Portland Oregon är väldigt vackert det också, samt San Fransisco, California. Minneapolis, Minnesota växer i mina ögon. På sistone har jag fått intresse för att åka till Nashville, Tennesse och Duluth, Minnesota!

  1. Men åh, vilka uppslag du bjuder på. Tack!!

 4. Jag skulle åka hem till Orem på studs. Annars längtade jag av någon outgrundlig anledning till Seattle, Oregons kust verkar vara helt i min smak, som du vet ligger Martha’s Vineyard högt på listan och så är det såklart Nashville som drar.

  1. Jag har ju också fastnat för Seattle, också av en outgrundlig anledning. Åker vi tillsammans eller!?

 5. Definitivt en nationalpark, alla ser fantastiska ut på bild, men skulle behöva sätta mig mer in i frågan för att välja. Men samtidigt är Alaska högt på min bucket-list och hoppade upp några pinnhål efter Svalbard.

  New Orleans håller jag definitivt med om; vilken stad. Och Hamptons verkar också vara magiskt, Maxime älskade stället då hon bodde i NYC.

  1. Känns som att vi har en del att göra framöver, du och jag! Haha.

 6. Vilket roligt inlägg och kul frågeställning! New Orleans och San Diego har jag båda varit i och ja – de är värda sina besök. I San Diego får man lätt en känsla av Mexiko.

  Jag skulle vilja åka och vandra i Yosemite, och sen kanske jag ”måste” säga Florida för att det är en av platserna jag inte besökt och det skulle kanske vara kul att veta what all fuss is about (fast jag inte egentligen känner mig så intresserad)… 😉

  1. Tack Jennifer! Just det, Yosemite – det har jag också hört väldigt mycket gott om. Åh, hoppas att jag lever länge så att jag hinner allt jag vill! 🙂

 7. Jag skulle åka till Hawaii. Det gäller att passa på att ta den dyraste biljetten om det nu är gratis! 🙂
  Har länge velat se dessa öar (och vandra!)
  Annars fler nationalparker, tex Colorado har jag kvar.

  1. Smart drag att välja Hawaii! 🙂 Jag skulle vilja ta mig ut till fler öar än Oahu nästa gång. För ja, hoppas verkligen att det blir en nästa gång!

 8. Jeg har bare så vidt vært i USA, i Miami og på Florida Keys. Steder som lokker for min del er blant annet Alaska, Hawaii, Arches National Park, Joshua Tree National Park, White Sands National Monument, Antelope Canyon… Naturen vinner lett over byene hvis jeg må velge, men jeg ser gjerne noen byer også, altså 😀

  1. Haha, ja, det ena behöver ju inte utesluta det andra! 🙂

 9. Alaska och Hawaii skulle jag nog valt mellan, ungefär av samma anledningar som redan skrivits (natur, längst bort osv). Annars lockar Seattle, men mest tack vare läget och närheten till Vancouver. Hade åkt över gränsen till Kanada, hyrt en bil och roadtripat genom bergen bort till Lake Louise och Moraine Lake för några dagars vandringa. Hade avrundat allt med en golfrunda i Banff för att sedan bila tillbaka till Vancouver och flyga hem från Seattle.

  😉

  1. Ja, alltså Seattle har verkligen seglat upp som en storfavorit hos många ser jag. Det är definitivt värt att fundera en runda till inför nästa USA-resa. Skulle helst flytta dit, till USA alltså, ett år och resa runt med familjen. DRÖMMEN!

 10. Åh – vilken härlig fråga! Älskar USA och ska precis till att klicka boka på en ny USA resa (hoppas jag, ska bara kirra barnvakt först)
  Här är min top tre över ställen jag vill åka till:
  – San Diego
  – Hawaii
  – Washington DC

  1. Mmm, vilka ställen att sukta efter. Ska bli kul att höra vilken destination det blir för dig nu då – om barnvakten löser sig.

 11. Intressant och kul hur saker kan ändras med åren. USA är egentligen inte ett land som lockar mig särskilt mycket. Men av någon anledning vill jag se mer utav Hawaii, det är den enda platsen jag besökt i USA (utav sex delstater) som jag inte fick nog utav. 🙂

  1. Ja, Hawaii skulle jag kunna åka till mååååånga gånger!

 12. Sanne Christensen says:

  Kære Annika

  Virkeligt flot nyt layout! Tillykke med det! Du er bare så dygtig. Fortsæt det flotte arbejde.
  Du er en kæmpe inspiratør.

  Hilsen fra Sanne

 13. Tack snälla Sanne, vad glad jag blir! <3

 14. Tänk, jag har aldrig varit i USA men om jag någon gång åker dit skulle jag nog slå dig en pling och be om bra tips först! 😀

  1. Hahaha, låter som en utmärkt plan! 🙂

 15. Jag läste det här inlägget när du publicerade det. Och jag tänkte att jag skulle kommentera. Men, jag kunde inte svara på din fråga så jag lät bli. Jag tänkte att det får vänta ett tag medan jag funderade.

  Jag har, precis som du, bockat av SF (jag kollade också Huset Fullt <3). New York har varit en stad jag nångång vill se, men som jag inte känt att jag vill prioritera men om tre veckor bär det av dit. Las Vegas, även där något som man måste se, och till min stora förvåning så har jag hunnit återvända dit två gånger innan det ens gått ett år sen första resan dit.

  Men om jag skulle välja en destination att återvända till så står valet mellan någon av nationalparkerna, som Yosemite eller Yellowstone. Eller Nashville om det måste vara stad. Annars gillade jag naturupplevelserna bättre än de storstäder som jag besökte. Även om städerna har sin charm också.

  Och skulle jag vara tvungen att välja en plats som jag inte har besökt än. Då skulle jag välja Montana – hela staten men även Glacier National Park. Eller Alaska. Eller Hawaii. Alltså det här var ju världens svåraste fråga!

 16. Men vad kul att du ska till NY Helena, det visste jag inte! Spännande att höra om dina USA-erfarenheter, du verkar hooked på Las Vegas! 🙂

 17. Ja, det ska bli skoj faktiskt! Ser mer och mer fram emot just den staden eftersom alla andra ändå verkar gilla den. Men är ju kanske mer för naturupplevelser än storstadsliv. Jag gillade verkligen Las Vegas, dock känner jag att det inte är ett ställe jag åker tillbaka till på ett tag nu. Finns ju såå mycket mer att se 😉

  1. Guld att kunna kombinera natur och storstadsliv ju – vi körde London + Cornwall för några år sedan. Perfekt!

 18. USA har aldrig stått på en lista över länder jag vill se. Det liksom känns egalt för mig. Trots att jag har besökt nästan 50 länder lockar det mig inte alls. Orsak ? Vet inte… Fast är biljetterna gratis, så skulle jag välja mellan Alaska och Key West!
  PS. Det går inte att kommentera hos dig om min webbadress är med. Typ veikenpunktse

  1. Så kul att höra om allas respektive drömmar, och icke-drömmar! USA har alltid lockat mig av någon konstig anledning, skulle flytta dit på studs om chansen fanns.

   Konstigt med kommentaren förresten, har du hela www eller http framför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close