Close
Vings semesterrapport 2015

Vings semesterrapport 2015

I veckan presenterades 2015 års version av Semesterrapporten under en pressfrukost på Vings huvudkontor – jag var där för att höra mer om spaningarna. Temat för årets rapport är ”Resan som livsstilsförbättring”.

Bryce-Canyon

Att ligga och steka på en solstol under en vecka är helt enkelt inte särskilt ”inne” längre, numera vill resenären gärna lära sig något under resan och komma hem som en bättre version av sig själv. En tydlig trend är att personer i allt större utsträckning är aktiva och tränar på sin semester. Det handlar dock inte enbart om fysisk träning, resenärer i dag eftersträvar både en fysisk och mental balans.

Här är fem spaningar som är tagna från Vings semesterrapport*:

1. Resor med likasinnade

Vi människor har alltid funnit tryggheten i att tillhöra en grupp, därför söker vi oss gärna till likasinnade – även när vi reser. Resandet blir allt mer nischat och för researrangörerna innebär det stora krav att erbjuda rätt sorts resor för att kunna attrahera olika typer av kunder som har olika behov och önskemål.

Personlig reflektion: En av mina drömresor i år var en träningsvecka i Bad Gastein, Österrike, som gick av stapeln i september (arrangerad av STS Alpresor). Jag hade älskat att hänga i Alperna under en vecka med varierat träningsprogram i sällskap av ett gäng likasinnade och träningsglada personer under ledning av min träningsguru Lovia ”Lofsan” Sandström. Med en bebis i familjen var det inte aktuellt den här gången, men jag hoppas och tror på en liknande upplevelse framöver. 

2. Träning och upplevelser i symbios

Semesterresandet har gått allt mer från ”vart vill du resa?” till ”vad vill du göra?”. Under semestern vill vi uppleva något utöver det vanliga, vi vill inte längre bara se och betrakta. Vi söker en symbios där upplevelser och fysisk aktivitet går hand i hand. Vi vill tillbaka till det naturliga – och de som tränar upplever gärna resmålet genom att träna i naturen.

Personlig reflektion: Många av mina bästa semesterupplevelser under senare år har definitivt den vinnande kombinationen av fysisk ansträngning samt slående vackra vyer. Att hajka runt i Utahs nationalparker Zion National Park, Bryce Canyon och The Arches var verkligen något utöver det vanliga.

3. Från ”tourist” till ”localist”

När vi reser vill vi ta del av det lokala. Vi vill upptäcka kulturen, maten och landet vi besöker för att få en mer genuin lokal upplevelse, men också för att ha en häftig och spännande historia att berätta när vi kommer hem. Därför blir aktiviteter med lokal förankring som cykelsightseeing och matvandringar i storstäder allt mer populära.

Personlig reflektion: Amsterdam är väl bäst i klassen när det gäller cykelsightseeing, en trend jag tror kommer att sprida sig, och stanna kvar, på andra platser i världen. Någon matvandring har jag ännu inte testat, men det låter onekligen spännande.

4. Lättillgänglig träning som inspirerar

Majoriten av svenskarna reser inte iväg på en renodlad träningsresa. En stor grupp passar dock på att träna under semestern, när vardagens krav och måsten lyser med sin frånvaro, och tiden finns. Vi vill vara spontana och själva välja hur vi vill träna och vad vi vill vara med på, lite som en Hop-on Hop-off-buss.

Personlig reflektion: Nyligen skrev jag ett helt inlägg om att träna på semestern – att det faktiskt inte behöver vara så avancerat som just en renodlad träningsresa.

5. Njutningspoäng utan pekpinnar

Allt fler vill träna på semestern, men det viktigaste skälet att åka på semester är fortfarande att koppla av. Det låter kanske paradoxalt, men genom att träna samlar vi på oss de njutningspoäng vi behöver för att sedan kunna koppla av i solstolen. Vårt mål är att våra kunder ska hitta sitt sätt att röra på sig – på sina villkor.

Personlig reflektion: ”Njutningspoäng” är ett begrepp som säkerligen är här för att stanna. Aldrig smakar väl den där välförtjänta semesterglassen så gott som efter en långpromenad på stranden, ett pass på hotellrummet eller en löprunda uppe i bergen!

Rigi-Kulm


*Rapporten bygger på både interna och externa undersökningar samt slutsatser från ett Advisory Board. Rapporten i sin helhet finns att ladda ner här. Här kan du läsa min spaning från förra årets rapport: Vings semesterrapport 2014.

9 comments

 1. Härligt inlägg! Jätte roligt å ses i ons! Hon E så söt Lill myhran! Ha en fin dag! Kramar

  1. Tack detsamma Lina. Hoppas allt går bra med jobbet nu, grattis till din nya tjänst!

  1. Tack! Är jättenöjd, förutom att både Instagram- och Twitterkontot är mina gamla (det är också därför jag håller för handen på korten…) Bytte namn från aniika80 till resfredag typ 1 v efter det att visitkorten beställdes. Typiskt.

   1. Äh! Vi får väl göra nya kort. Värre än så är det inte. Kanske vänta tills ni kommer tillbaka från Thailand?

    1. Ja, först måste jag ju göra slut på den laddningen jag har. Men är på god väg faktiskt, det är ett gott tecken på att det faktiskt händer något med bloggen! 🙂 Har fått mycket beröm för dem, men hade ju också en expert som gjorde dem. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close