Close
The Narrows i Zion National Park: en fulländad hajk

The Narrows i Zion National Park: en fulländad hajk

Höjdpunkterna under vår tre veckors långa roadtrip i västra USA avlöser varandra, men en av naturupplevelserna lämnar starkare avtryck än andra. Med en vandringsstav som stöd vadar vi försiktigt fram genom ”The Narrows”, den smalaste sektionen av Zion National Park i Utah.

På båda sidor om oss reser sig klippväggarna högt upp mot skyn, på vissa ställen ett par hundra meter, medan den kanjon vi vadar i endast mäter några meter. Kontrasterna är slående i The Narrows, detta fulländade konstverk som naturen själv har skapat.

the narrows

 

Försiktigt känner jag mig fram i Virgin Rivers kalla vatten med hjälp av min vandringsstav. Många av stenarna på botten är förrädiskt hala, så det gäller att vara extra vaksam vart jag sätter mina fötter. Vattennivåerna och kraften i vattenströmmarna varierar i höjd och styrka allt eftersom jag går. På vissa partier letar sig solstrålarna ner från den klarblå himlen och ger klippväggarna ett vackert guldskimmer. Vattenmassorna har slipat samma väggar till formationer i alla möjliga och omöjliga mönster. Har man väl tagit sig till Zion National Park borde det nästan vara straffbart att inte uppleva The Narrows.

Med- eller motströms?

Vi väljer, liksom de flesta andra, att hajka motströms med start från Temple of Sinawawa via Riverside Walk och vänder sedan för att vada tillbaka samma väg. Under denna sträcka får du uppleva de mest spektakulära och smalaste sektionerna av The Narrows. Den mest kända kallas Wall Street och är en ca 3 km lång sektion av kanjonen dit varken väg eller spår kan ta dig.
Man kan också påbörja hajken vid Chamberlain’s Ranch, som ligger utanför parken. Väljer du denna hajk kommer du in i nationalparken strax efter hajken påbörjats, och avslutar sedan vid Temple of Sinawawa. På så sätt blir det medströms hela den 16 miles långa sträckan. För detta alternativ krävs dock ett tillstånd, och du behöver även ordna med transport upp till Chamberlain’s Ranch.

Utrustning

Vi ser en och annan galning som barfota försöker att ta sig fram i vattnet, men de ser inte ut att ha särskilt roligt. Botten är full av hala och vassa stenar, och i det mörka vattnet är det svårt att se vart man sätter fötterna. Jag har på mig gymnastikskor med en mjuk gummisula för att dämpa de värsta stötarna, medan min man är bättre utrustad med rejäla vandringsskor. Det går också att hyra specialanpassade skor, ”Canyoneers”, på plats. Vi har stor nytta av våra vandringsstavar, som både fungerar som ett stöd och som en radar för att känna efter vart vi ska sätta fötterna. Ett gäng vandringsstavar står uppradade längs klippväggarna vid hajkens start (Temple of Sinawawa) från vänliga själar som har lämnat dem efter avslutad hajk, det är bara att ta för sig.
Och kläder då? Tänk på att de höga klippväggarna inte släpper in så mycket sol, vilket gör att det är betydligt kyligare i The Narrows än i resten av parken. Kör lager på lager principen, och ta med dig en ryggsäck för att lägga i överflödiga kläder.

Lämplig tidpunkt att hajka

De flesta väljer att genomföra hajken genom The Narrows under sen vår eller sommar när vattennivåerna har sjunkit och vattnet är som varmast. Man bör dock vara medveten om att det också är denna tiden på året som stormar kan medföra översvämningar. Med anledning av att omgivningarna mestadels består av klippor eller sten finns inget som absorberar överflödiga vattenmassor, vilket innebär att detta vatten snabbt forsar ner i The Narrows.

Vinter och tidig vår innebär kallt vatten och höga vattennivåer. Under hösten är vädret stabilare, men dagarna blir kortare och vattentemperaturen sjunker. Tänk på att vattennivåerna varierar från dag till dag beroende på faktorer som regn och snösmältning. När strömmen blir starkare blir det tuffare att gå motströms, och vissa partier innehåller fördjupningar som gör att du stundtals kan tvingas gå i vatten som når upp till bröstet.

Att tänka på

 • Att hajka i The Narrows kostar inget extra, utan ingår i avgiften på 25 dollar som vi får betala för att köra in personbilen i Zion National Park.
 • Överallt finns skyltar som påminner om att säkerheten är ditt eget ansvar.
 •  När strömmen blir alltför stark eller om National Weather Service utfärdar en varning om översvämning spärrar parken av sektionen vid The Narrows. MEN, trots detta kan översvämningar förekomma som ingen har förutsett. Under en översvämning stiger vattennivåerna snabbare än vad man kan tro.
 • Kolla alltid väderprognoserna innan du påbörjar din hajk.
 • Bär skor med stabil sula och skydd för tårna. Ha gärna med ett par extraskor och stumpor för att byta till efter avslutad hajk för att undvika skavsår.
 • Se till att fylla ryggsäcken med både vatten och fika innan du börjar gå.
 • Att spela macho och gå utan vandringsstav är inte att rekommendera, hajken blir så mycket behagligare med en käpp i handen.
 • Mer information om The Narrows finns på Zion National Parks hemsida.

Här hittar du fler inlägg om vår roadtrip i västra USA.

9 comments

 1. Tack för inspiration, jag följer i dina spår, snart är jag ikapp och förbi! /Peter

  1. Tack själv. Tvivlar inte en sekund på att du snart är ikapp och förbi…

 2. Gud vad cooolt. Det där skulle man ju gärna se genom kameralinsen. 🙂

 3. Åh, jag som tänkt skippa denna vandring under vår USA resa nästa år men det kanske är dumt. Det finns ju så mycket att se, men alldeles för lite tid!

  1. Åh, blir det USA? Hur länge? Vart? Det är en av mina bästa resor någonsin, ni har MYCKET fint framför er…

 4. Ja, äntligen! 🙂 Håller på att klura på resplan just nu, så inget är helt klart förutom att det blir ungefär en månad. Men som det ser ut nu Los Angeles upp till San Fransisco sen vidare till Yosemite – Death Valley – Las Vegas – Zion – Bryce Canyon – Grand Canyon. Och sen massor av platser däremellan! Det finns ju så mycket fint att se. Sen avsluta i Nashville med besök i Memphis. Hade tänkt få in Arches också, men det känns som att det blir för mycket att försöka klämma in den också.

  1. Åh, det låter helt underbart fantastiskt. Vi hade både Yosemite och Death Valley på önskelistan, och Antelope Canyou (kolla bilder, så sjukt fint!) – men fick inse våra begränsningar. Det lär bli fler resor framöver dock, min storasyster bor i Utah med alla naturupplevelser typ runt hörnet.

   1. Ja, jag ser fram emot det så mycket! Det svåraste är nog att förstå att man inte kommer hinna med allt. Har fått prioritera bort massor redan, men Antelope Canyon finns faktiskt med på listan också. Och Havasu falls som faktiskt ligger som prio ett för mig just nu, så himla vackert där!

    Ja, med en syster där så har du ju inga ursäkter att inte åka dit oftare 😉

    1. Jag var tvungen att googla Havasu falls – hade faktiskt inte koll på det. Men känner absolut igen bilderna. Ja, Antelope ser verkligen magiskt ut. Åh – önskar att jag hade både obegränsat med pengar och tid så att jag hann med att se alla fantastiska platser som ligger och väntar på oss där ute i världen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close