Close
Vilket är ditt absoluta drömresemål?

Vilket är ditt absoluta drömresemål?

Föreställ dig en hel kappsäck full med pengar, obegränsat med tid och en värld där allt var frid och fröjd sett från alla möjliga och omöjliga aspekter…

… och att du sedan får frågan:

Om du får välja att åka precis vart du vill, vart skulle du åka då?

Den här frågan ställer jag mig med jämna mellanrum och landar i olika svar beroende på vilket humör jag är på.

Läs mer: Sju resmål som lockar mig lite extra just nu

Irrawaddyfloden Myanmar
Myanmar (Burma) stod högt upp på drömlistan!

Jag inser att det kan verka förmätet att befinna mig i Thailand, nyss hemkommen från Myanmar (Burma), och fundera på den här frågan. Å andra sidan är precis sådana frågor högst befogade i en reseblogg. Så, om jag hade fått välja precis just idag hade jag packat väskan och dragit till någon av de här platserna, som jag listar utan inbördes ordning:

Antarktis (och Patagonien)

Jag har försökt, men kan inte riktigt släppa tanken på att åka till Antarktis! I min drömvärld ser jag mig själv inbäddad i otaliga lager kläder, euforisk över att äntligen få vara där. Varför? Det är något med det otillgängliga som lockar – det vilda, främmande, karga och kyliga. Resan skulle jag kombinera med en tur genom Patagonien och Eldslandet, vars äventyrliga approach lockar ännu mer efter att ha lyssnat på Historiepoddens avsnitt om den första världsomseglingen.

Réunion

Jag hörde talas om grannön Réunion när jag var på Madagaskar, men då mest i egenskap av konkurrent i turistsammanhang. Senare fick jag höra av Linda Hammarberg/Symary att det är en av de absolut vackraste öarna hon någonsin har varit på: ”Höga berg, vulkaner och vattenfall överallt”.

Med tanke på att Linda och hennes familj har seglat jorden runt i fyra år litar jag stenhårt på hennes omdöme – om hon rekommenderar ett resmål tvekar jag inte en sekund på hennes ord. Efter att ha bildgooglat och visat min man Tobias har jag dessutom en högst frivillig medresenär. Ytterligare ett plus är att ön tillhör Frankrike, vilket såklart underlättar en eventuell resa.

Shetlandsöarna (Skottland)

Det är ingen hemlighet att Skottland är en av mina absoluta favoritdestinationer och ett resmål jag gärna återvänder till. Ju fler gånger jag åker dit, desto mer av landet vill jag se. Just nu har jag snöat in på Shetlandsöarna, ögruppen som ligger belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten. Här härjade de norska vikingarna och så småningom tog Skottland över styret. Dialekten lär fortfarande vara väldigt präglat av norskan. Även här är det otillgängligheten och det vilda som lockar mig. En resa till Yttre Hebriderna skulle för all del också funka fint!

Läs mer: Tips om Skottland: 18 platser jag gärna återvänder till

Andra länder som lockar just idag är Brasilien, Japan, Cooköarna och Kanada.


Om du fick åka precis vart du ville (just idag), vart skulle du åka då?

18 comments

 1. Supersugen på Vancouver, Kerala,
  och Chile. Hade världen sett annorlunda ut hade Afghanistan och Pakistan med sina berg lockat.

  1. Hörde just någon prata om den storslagna naturen i Afghanistan, tänk hur politik och krig i princip kan isolera en plats på det sättet… sorgligt!

 2. Alltid Australia – selv etter å ha studert der og vært der flere ganger i ettertid. Det er mange fantastiske steder jeg har vært og vil til men det vil alltid være mitt desiderte favorittland 🙂

  1. Australien är ett bra val. Drömland!

 3. Älskar att jag kan välja vad jag vill och att du frågar om JUST NU. Det är liksom långt borta från mina mer riktiga drömmar, de liksom… äventyrliga osv. Just nu denna kväll i Nacka skulle jag nog önska mig värme och lugna dagar på ett härligt ställe i Thailand. Koh Lanta typ 😉

  1. Jadu, ska njuta extra mycket åt dig också!! 🙂

 4. Just idag vill jag åk hem till byn igen, älskade Huay Yang.
  Alltid saknad när jag inte är där.
  Skulle även vilja besöka Chiang Mai, där jag aldrig varit.

  1. Känslan av att åka ”hem” är väldigt stark, känner så igen! Jag har inte heller varit i Chiang Mai, men hört mycket bra. En dag får vi ta och åka dit!

 5. Månen! 🙂 Har ända sedan jag var liten drömt om att få göra en rymdfärd. Om det inte går så får jag nöja mig med Seychellerna. 😉

  1. Oj, vilken barndomsdröm ändå! Jag träffade en rymdexpert på min senaste resa och snackade mycket om rymdteknik, rymdresor (!) och annat spännande. Det är en värld som bokstavligen talat ligger SÅ långt bort från allt jag känner till – och visst kittlar tanken på att få åka ut i oändligheten. Ska bli kul att se om det här med rymdturism blir verklighet snart. Seychellerna funkar också fint, så länge.. haha!

 6. Réunion står absolut högst på min lista. Blir nästan förvånad när någon annan nämner ön för ingen brukar ha hört talas om den när jag pratar med folk:P Hur som så ser det verkligen helt fantastiskt ut och jag förstår inte hur jag själv aldrig hört talas om stället tills för några år sedan.. iom att det tillhör Frankrike och ju är rätt enkelt att resa till.. Synd bara att det ligger så långt bort och man får väga att åka dit mot det där dåliga flyg-samvetet =/

  1. Men vad häftigt att höra Therese! Ön hade faktiskt helt gått mig förbi innan jag åkte till Madagaskar, men nu hör jag talas om resmålet lite varstans. Naturen ser onekligen ut som en saga!

 7. Luang Prabang, Laos överträffade enligt min syster hennes förväntningar. De reser jorden runt 6 månader, för tredje gången på 15 år.
  https://www.instagram.com/travelevers/?hl=sv

  Jag drömmer just nu om att åka tåg genom Europa och kunna visa mitt barn både London, Paris, Köpenhamn, Barcelona förhoppningsvis även kanske Bryssel, Amsterdam. Tanken är 40-årspresent till mig själv om två år, då är han 10 år. Annars drömmer jag alltid om sommar på La Manga, Spanien (googla för bild). Det är långt ifrån perfekt men det är mitt paradis. Trygghet. Hemma. Sen 30 år…

  1. Vad kul att höra om Laos Bella, jag har funderat på att resa dit i samband med vår nästa Thailandsvistelsem (men gissar att det dröjer ett par år eller så). Tåg genom Europa låter toppen, tror 10 år är en perfekt fler för det.

   Åh, känner igen det där med paradis, trygghet och hemma. Bästa känslan!

 8. Japan! Ska åka dit med min sambo och vår kompis. Vi sparar ihop med appen Dreams. Just nu 20 000 sparat gemensamt av målet 60 000 (så typ till flygbiljetterna :D). Vi ska åka dit om ett år ungefär.

  1. Men ÅH vad kul! Japan låter så himla spännande på alla sätt och vis. Gissar att ni foodies kommer att älska det. Smart med Dreams-appen, har hört mkt bra om den.

 9. Jag är kanske konstig, men jag vill gärna till de gamla kommunistländerna/Öststaterna som Ryssland, Estland, Lettland, Litauen och även se mer av Polen och Tjeckien som jag besökt tidigare. Likaså de gamla jugoslaviska länderna, framför allt Makedonien som ska vara så vackert. Tror det är historian som lockar mig till dessa länder, någon längtan till sol och bad har jag inte så mycket av. Är väl bortskämd med att vara uppvuxen väldigt strandnära!😁 Dock får det bli någon resa till varmare land längre fram, då dottern vill till Spanien eller Grekland!😎 Historianörden i mig vill även till fästningen Svea borg i Helsingfors. Trots jag varit i den finska huvudstaden flera gånger, har jag aldrig varit på fästningen. Förmodligen var jag både för ung och ointresserad då…shopping och utelivet lockade mer då..😄

  1. Äh, du är inte ett dugg konstig – det låter ju superintressant i mina öron. Det finns massor av spännande resmål att upptäcka där ute, SÅ skönt att höra att inte alla vill åka till stränder. Svea Borg vill jag också se, det var inte öppet när vi var där i höstas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close