Close
Smak av Costa Brava, Resebarometern och avund

Smak av Costa Brava, Resebarometern och avund

Resfredagen bestod idag av en pendeltågsrunda hela vägen mellan Nynäshamn och Stockholms central för jobbmöten, varm choklad på Fabrique och uppdatering med en gammal studiekompis. Nu är jag redo för en helg med fotbollscup och stundande påsklov!

Smak av Costa Brava, Resebarometern och avund

#1. Tastemotion och smak av Costa Brava

Igår var jag inbjuden till en matupplevelse med smak av Costa Brava som jag sent lär glömma, i form av ett Michelin-event som hölls för press och content creators på Watz studio i Frihamnen. Vi serverades en femrätters gourmetlunch förberedd och tillagad av Michelin-kockar från regionen, och fick även mingla med representanter från Girona och Costa Brava. Stämningen var närmast andaktsfull, med projektorer som skapade en känsla av resmålet på plats, musik och dofter (i samma sekund som rosmarinbuskar ”växte” fram på väggarna fylldes rummet av den ljuva kryddlukten), samtidigt som vi inför varje ny maträtt fick veta mer om regionen genom interaktiva inslag och en kvinnlig presentatör med den vackraste röst jag har hört. Och så maten då, tillagad med kärlek och den ena fina råvaran efter den andra. Min favorit? Fiskgryta, och så efterrätten såklart (surprise!).

costa brava
costa brava

Vill ni ha fler anledningar att resa till Costa Brava utöver maten kan ni läsa mer från min reseupplevelse här: Att göra i Costa Brava: Här finns något för alla

#2. Avundsjuka resor

Nyligen skrev 4000mil om resor de är avundsjuka på just nu. Vår thaimout kvalade in på listan…

annika klong dao
Min bakgård aka Klong Dao, Koh Lanta.

…liksom Discovering the Planets paradisvistelse på Maldiverna och Malin Lundstens upplevelser i Sydkorea. Nu är det ombytta roller, snart drar 4000mil till Jordanien och Kiev – och jag vet med bestämdhet att jag kommer få ännu fler anledningar att vilja boka Jordanien framöver.

Läs mer: Sju resmål som lockar mig lite extra just nu

#3. Resa till Uzbekistan

Och på tal om avundsjuka! Just nu följer jag med stort intresse resebloggarna Sofia/Fantasiresor, Katarina/Äntligen vilse och Johnny/Bajdzjan på deras resa genom Uzbekistan. De sover i jurtor (fick googla för att se vad en jurta heter i plural. Och, för att erkänna, fick även googla på vad en jurta är överhuvudtaget.), kikar på Aralsjön (eller snarare det som är kvar efter Aralsjön) och vältrar sig i vacker mosaik. Väldigt intressant resa!

#4. Vagabonds resebarometer

I veckan släppte Vagabond en oberoende undersökning om svenskarnas resvanor under 2018 tillsammans med ERV. Undersökningen visar att utlandsresorna för första gången på länge minskade under 2018, siffran visar på en halv miljon färre resor än under 2017. Det finns flera aspekter som spelar in, både förra sommarens pangväder, den svaga svenska kronan och så klimatdebatten förstås.

Men faktum kvarstår – svenskarna reser och vi reser mycket. Under 2018 gjorde vi 11,2 miljoner (!) utlandsresor, och även om siffran minskade jämfört med tidigare år så talar siffrorna sitt tydliga språk. Framöver förväntar jag mig, och många med mig, att intresset för tågresor fortsätter öka. Jag ser fram emot att se hur 2018 års ständiga klimatdiskussioner kommer att påverkar nästa års upplaga av Resebarometern.


Läs mer om undersökningen hos Come Fly with Me, Resa Medvetet och FreedomTravel. Lyssna också gärna på vårt avsnitt om Att resa trendigt 2019 där vi diskuterar trender och resor inför 2019. Ännu mer läsning och trendspaning om årets barometer hittar du här.

#5. TUI klimatkompenserar

I veckan gick TUI ut med nyheten att de från och med den 1 maj börjar klimatkompensera alla sina resor (gäller nordiska kunder för hotellvistelser och flygresor). Kompensationen kommer inte att ge ökade kostnader för den som reser. Bra jobbat TUI!


I övrigt har det vilat en tung stämning över Sveriges resebloggvärld den här veckan. Jag har fortfarande inte kunnat ta in beskedet om Angeliqa Mejstedts bortgång. Angeliqa skapade genom sin blogg Vandringsbloggen ett starkt community och hon var en stor inspirationskälla. Beskedet om att hon valde att ta sitt liv träffade som ett slag i magen, och precis som Angeliqas egen familj vill jag tipsa om Självmordslinjen för den som går i tankar på att ta sitt liv. Ring 90101, mejla eller chatta anonymt med volontärer – öppet dygnet runt.

2 comments

  1. Ja en tokig vecka på många sätt har det varit. Sorgligt och viktigt att bli påmind.
    Jag gillar dina fredagslistor!

    1. Tack Linda. Ja, så overkligt att höra om A.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close