Close
Resepodcast: Om att resa i rätt tid

Resepodcast: Om att resa i rätt tid

Vår resepodcast rullar vidare med nya teman och spännande diskussioner. Den här gången pratar vi om att ”resa i rätt tid” – ett ämne som lätt kan tangeras som resesnobberi. Å andra sidan verkar det vara en naturlig drift hos oss människor att vilja vara först, så även i resevärlden.

Vår resepodcast Att resa-podden har nu varit igång i snart 1,5 år – och vi har fler ämnen än någonsin att prata om. I ett av våra första avsnitt pratade vi om begreppet ”resesnobbism”, som vi får anledning att återkomma till då och då. En resesnobb har, enligt min uppfattning, väldigt starka åsikter om vilka resmål som är mer värda än andra, och även när i tiden man ska ha besökt resmålet för att det ska räknas. Nu snackar till exempel hela resebranschen om att hinna åka till Kuba, innan det – hemska tanke – är för sent och dyker upp Starbucks i varje gathörn. (4000mil skriver bra om fenomenet här.) Jag är den första att erkänna att det är lätt att dras med i hetsen. Vem vill inte vara först på månen liksom?

resepodcast

Foto: Jennifer Sandström 

Å andra sidan kan jag fara illa av tanken att konsumtionssamhället även spiller över på resebranschen. Vi avverkar resmål och destinationer på löpande band och när de är uttjatade vill vi ha något nytt. Det vi glömmer är att varje plats och varje destination har personer som bor där. Som arbetar där. Jag kan lova att de inte hänger på de mest turisttäta gatorna, utan har sina egna små smultronställen att gå till. Min uppmaning är att hitta balansen. Åk för all del till Kanarieöarna (jag älskar Teneriffa!), men våga lämna All inclusive-området i vart fall några timmar. Vill du testa andra, lite mer svåråtkomliga destinationer, har vi några förslag i det aktuella podcastavsnittet. Trevlig lyssning!

Så här lyssnar du på vår resepodcast:


Vad tänker du om det här fenomenet, att resa till destinationer ”innan det är för sent”? Känner du igen dig?

6 comments

 1. Så himla himla intressant diskussion, tycker jag.
  Jag bryr mig inte i att vara först, jag tycker inte att ställen blir uttjänta – men jag kan känna stress att hinna till vissa ställen som man tydligt ser att snabbt kommer att förändras, och där känslan av unikt finns NU. IDAG. Men inte imorgon!
  Däremot får jag inget sug av att höra många andra prata om en viss destination bara FÖR ATT. Har jag inget sug dit så blir den inte större av att jag skulle kunna vara väldigt tidig.

  PS. Jag är inte sugen på att resa till månen.

  1. INTE SUGEN PÅ MÅNEN? VEM ÄR DU? Hahah!

 2. Jag har tusen tankar i huvudet. Nästan så jag måste lyssna på podden en gång till. Tack för inspiration. Jag återkommer!

  1. Tusen tankar låter lovande – ser fram emot att höra var och en av dem! 🙂

 3. Resestressen alltså! Jag har några ställen jag måste till snart innan de blir för exploaterade känner jag – som Filippinerna. Eller till Maldiverna innan stället försvinner! Men nej Månen och extremt kalla ställen överlämnar jag till andra.

  1. Ja, Filippinerna är ett säkert kort (hälsar resesnobben, hehe). Är du säker på att du inte hakar med till månen om jag fixar biljetter!? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close