Close
Resa som gravid: tips och inspiration

Resa som gravid: tips och inspiration

Jag har haft turen att genomgå tre väldigt okomplicerade graviditeter och har därför inte haft några större fysiska problem kopplade till att resa som gravid.

Inför min första resa utomlands som gravid såg jag däremot till att fråga personer i min nära omgivning om tips och råd inför själva resan. Jag såg även till att vara påläst och hade dessutom en nära dialog med min barnmorska på MVC. Eftersom jag och min poddkollega Lisa får återkommande frågor till Att resa-podden om ämnet bestämde vi oss för att tillägna ett helt avsnitt om allmänna tips och personliga tankar om och erfarenheter av att resa som gravid.

resa som gravid
Vecka för vecka med vår minsting Nelly i magen.

Resa som gravid: tips och inspiration

För att få ett helhetsgrepp rekommenderar jag dig att lyssna till vårt podcastavsnitt, men jag tänkte i vart fall skriva några övergripande tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Så här lyssnar du på vårt podcastavsnitt ”Att resa som gravid”:

#1. Val av resmål

För egen del har jag under mina graviditeter valt destinationer där jag känner mig trygg, det vill säga länder där jag känner mig bekväm med säkerhetsbilden i det aktuella landet (vilket bland annat inkluderar politiskt läge och eventuella sjukdomar). Inför ett sådant beslut finns det en övergripande källa till information som är överlägsen i mitt tycke: Utrikesdepartementets Resklar-app. Här finns råd och reseinformation om alla världens länder insamlade från Sveriges ambassader, samt hälso- och vaccinationsråd framtagna av 1177.se (landstingens och regionernas gemensamma webbplats för råd om vård). Tänk på att råden inte är anpassade specifikt för gravida kvinnor, vilket såklart innebär att du bör stämma av planeringen av resan även på andra håll.

#2. Praktiska tips kring flygresan

Eftersom många frågor dyker upp just kring flygresan lägger vi lite extra fokus på det i podcastavsnittet. Alla flygbolag har olika regler för att resa under graviditet, vilket innebär att det inte finns några gemensamma regler för aktörerna. Kolla upp vad som gäller direkt med det flygbolag du planerar att resa med. Du bör också ha en dialog med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du eller ditt ofödda barn skulle råka ut för komplikationer under resan.

Läs mer: Att flyga som gravid: tips inför och under resan

#3. Det här hade jag velat höra inför mina resor som gravid

Först och främst – det finns lika många upplevelser av att vara gravid som det finns kvinnor som är gravida. Det finns med andra ord inget facit. Känner du dig inte bekväm med att resa utomlands som gravid – lyssna på din inre röst och tvinga inte iväg dig själv fast du egentligen inte vill. Varken du eller ditt resesällskap kommer att få ut särskilt mycket av en sådan resa. Allt har sin tid och det kommer att dyka upp otaliga tillfällen att se mer av världen när väl bebisen är ute.

Vill du å andra sidan resa iväg trots att dina föräldrar eller dina vänner tycker att det är en dålig idé? Så länge inte läkarvården eller UD avråder dig från att åka, alla försäkringspapper är på plats och du dessutom känner dig frisk och trygg med ditt beslut… ja, då får jag önska dig och magen en fantastisk resa! Mina långresor som gravid har blivit succé på nästan alla plan, med undantag för några låsningar i ryggen, akuta hungerskänslor och en och annan flygplansspya.

resa som gravid


Har du fler tips eller anekdoter om att resa gravid får du gärna fylla på i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close